De ce nu moare steua de mare chiar dacă este tăiată în bucăți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.04.2023 - 20:42
Stea de mare Foto: Pixabay.com
Stea de mare Foto: Pixabay.com

Steaua de mare este o specie marină care are o mulțime de ”secrete” pe care nici mulți dintre cei mai iscusiți pescari nu le știu. Mulăi cred că este un animal nemuritor.

SHARE

Steaua de mare este una dintre speciile marine foarte cunoscute. Are însă niște secrete pe care nici pescarii nu le-au putut descifra. 

Aceasta se oate regenera și dacă este tăiată în bucăți.

10 lucuri pe care nu le știi despre steaua de mare. De ce nu moare chiar dacă este tăiată în bucăți

Stelele de mare cuprind un număr mare de specii care trăiesc în mediul marin, în apropierea coastelor, preferă locurile stâncoase, dar pot fi întâlnite și la adâncimi de 9.000 m, pe nisip sau pe substraturi vegetale, scrie wikipedia.

1. Ce se întâmplă când o stea de mare iese din apă

Stelele marine respiră prin papule, de unde oxigenul lor este obținut prin apă. În momentul în care scoatem steaua din apă, acestea sunt intoxicate cu dioxid de carbon, determinând steaua să dezvolte o embolie, care poate duce la moarte în 3-5 minute.

 2. Cât trăiește o stea de mare

Cât de mult trăiește o stea de mare variază foarte mult în funcție de specie. Unii ajung la zece ani; alții pot trăi mai mult de 30 de ani, scrie planetariodevitoria.org.

3. De ce nu poți prinde stele de mare

Stelele marine respiră prin papule, de unde oxigenul lor este obținut prin apă. Stelele de mare sunt hrana pentru alte animale, cum ar fi peștii și crabii. Nu reprezintă un pericol pentru oameni, deoarece spinii săi nu sunt ascuțiți sau otrăvitori. Chiar si asa, nu este indicat sa-l luam in mana, intrucat il putem rani pentru ca este fragil.

Citește și: Sute de foci, caracatițe și alte animale marine, moarte după o deversare de petrol în Rusia

4. Ce se întâmplă dacă tăiați o stea de mare în jumătate?

Ei bine, pentru că stelele de mare se regenerează, și așa se înmulțesc, de exemplu dacă tăiați o stea de mare în jumătate, cele două părți tăiate din ea se vor regenera, adică vor crește din nou. Și astfel se înmulțește, cu cât se taie mai mult, cu atât vor avea mai multe stele de mare și cu atât vor crea mai puține stridii.

 5. Oțetul ucide stelele de mare

Oțetul este eficient în uciderea stelelor de mare care amenință Marea Barieră de Corali. O stea de mare care devorează coralii poate fi eliminată cu oțet.

6. Cum arată de fapt stelele de mare

De fapt, este un animal nevertebrat, la fel ca furnicile, râmele, păianjenii, meduzele și multe altele. Steaua de mare este o nevertebrată, care face parte din filum Echinoderms (în care se găsesc castraveții de mare și aricii de mare), având ca principală caracteristică scheletul de calcar de sub piele.

7. Care este viteza unei stele de mare?

Steaua de mare este al treilea cel mai lent animal din lume și unii se mișcă cu o viteză de 15 centimetri pe minut, iar alții se pot deplasa cu o viteză de 2,8 metri pe minut.

 8. Cum se lipesc stelele de mare de o suprafață?

Sistemul are o placă madreporică, prin care apa de mare pătrunde în corpul animalului. Odată cu intrarea apei, canalele fiolelor sistemului ambulacral se contractă și duc apa la picior, care se alungește și se atașează de substrat. În acel moment, ventuzele ajuta la fixare.

9. Cum știi dacă o stea de mare este vie

Simțiți picioarele tubului sub stea de mare. Picioarele tubulare sunt sutele de structuri cilindrice, goale, de sub stele de mare. Dacă se retrag la atingerea degetului tău, steaua este vie. Dacă șchiopătează, ea este grav bolnavă sau moartă.

10. Care este apărarea stelei de mare?

Majoritatea pot reface părțile deteriorate sau brațele pierdute și aruncă brațele ca mijloc de apărare.

Stelele marine apar în oceanele din întreaga lume, de la apele calde ale tropicelor până la oceanele polare, supraviețuind atât în ​​zonele de maree ale plajelor, cât și în regiunile de mare adâncime, considerate abisale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te