News from Mars: @NASAPersevere's team has tested its robotic arm, checked science instruments, & taken the rover on its first drive. Mission scientists have named its touchdown site "Octavia E. Butler Landing," in honor of the late science fiction author: https://t.co/jcyr3ZZDGz pic.twitter.com/5xsQnxdjE3
— NASA (@NASA) March 5, 2021
În timpul acestui prim traseu, realizat în data de 4 martie 2021 şi destinat verificării bunei funcţionări a sistemului, vehiculul echipat cu şase roţi a avansat patru metri, apoi a făcut o rotaţie spre stânga, după care a efectua o manevră în spate de aproximativ 2,5 metri.
Perseverance a reuşit să facă o fotografie a urmelor propriilor roţi pe solul marţian, care a fost publicată de NASA.
În total roverul, care are dimensiunea unui SUV mare, a parcurs şase metri şi jumătate în 33 de minute.
"Nu cred că am fost vreodată atât de fericită să văd urme de roţi", a declarat într-o conferinţă de presă Anais Zarifian, inginera responsabilă cu mobilitatea roverului din cadrul Laboratorului de propulsie cu jet al NASA.
Lista actualizată a țărilor din zona galbenă pentru care se impune carantină la sosire
Perseverance se deplasează de cinci ori mai repede decât Curiosity
"Prima noastră deplasare a decurs incredibil de bine şi este o etapă imensă pentru misiune", a adăugat ea.
Alte deplasări, mai lungi, sunt planificate zilele următoare. Vehiculul NASA va putea parcurge circa 200 de metri în fiecare zi marţiană (zilele sunt un pic mai lungi decât pe Pământ), dacă totul decurge bine.
Perseverance se deplasează de cinci ori mai repede decât Curiosity, celălalt rover NASA care încă funcţionează pe Marte.
Roverul Perseverance a asolizat pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de ştiinţă bănuiesc că a găzduit un lac adânc în urmă cu 3.5 miliarde de ani.
Scopul misiunii este acela de a colecta probe de rocă care vor fi aduse pe Pământ de o misiune ulterioară pentru a căuta urme ale prezenţei vieţii pe Planeta Roşie.