VIDEO China lansează un portavion pentru lupta economică de 5 trilioane $ din Marea Chinei de Sud

DE Bianca Iosef | Actualizat: 18.06.2022 - 14:16
VIDEO China proiectează o navă de ultimă generație cu un sistem de catapultare electromagnetic/Twitter

Beijingul a lansat vineri un portavion de nouă generație, prima astfel de navă care a fost atât proiectată, cât și construită în China, este o piatră de hotar, deoarece astfel se încearcă extinderea razei de acțiune și puterea marinei sale.

SHARE

Echipat cu cea mai recentă tehnologie de armament și lansare a aeronavelor, se crede că capacitățile navei Type 003 concurează cu cele ale transportatorilor occidentali, deoarece Beijingul încearcă să-și transforme marina, deja cea mai mare din lume, într-o forță multiportatoare.

„Acesta este o piatră de hotar importantă pentru complexul militar-industrial al Chinei”, a declarat Ridzwan Rahmat, un analist din Singapore, la compania de informații despre apărare Janes.

Citește și: Asasinarea jurnalistului britanic Dom Phillips în Brazilia, confirmată

Type 003 folosește o lansare cu catapultă, considerată a fi un sistem de tip electromagnetic, asemănătoare tehnologiei dezvoltate inițial de Marina din Statele Unite, conform npr.

Un astfel de sistem pune mai puțin stres asupra aeronavei decât sistemele mai vechi de lansare a catapultei de tip cu abur, iar utilizarea unei catapulte înseamnă că nava va putea lansa o varietate mai largă de aeronave, ceea ce este necesar pentru ca inginerii din China să poată proiecta o gamă mai mare de nave, a spus Rahmat.

În același timp, SUA și-au sporit atenția asupra regiunii, inclusiv asupra Mării Chinei de Sud. Marea regiune maritimă a fost tensionată, deoarece șase guverne revendică toată sau o parte din calea navigabilă vitală din punct de vedere strategic, prin care se deplasează anual aproximativ 5 trilioane de dolari din comerțul global și care deține stocuri de pescuit bogate, dar în scădere rapidă și zăcăminte semnificative de petrol și gaze submarin.

Citește și: Armata rusă își consolidează poziția în Marea Neagră aproape de România

PLAN are în prezent aproximativ 355 de nave, inclusiv submarine, iar SUA estimează că forța va crește la 420 de nave până în 2025 și 460 de nave până în 2030. Cu toate acestea, în ciuda faptului că are cea mai mare marina din lume din punct de vedere numeric, PLAN încă nu are capacitățile Marinei SUA deocamdată, însă, rămâne cu mult în urmă în transportoare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.