VIDEO Federația de hochei: Se fac patinoare doar în Harghita și Covasna. Ministerul incită jucătorii

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.05.2022 - 13:39
Federația de hockei: Se fac patinoare doar în Harghita și Covasna. Ministerul incită jucătorii / digisport

Pe 8 mai, la meciul de hochei dintre România și Ungaria (scor 2-4), de la Campionatul Mondial, jucătorii de etnie maghiară din naţionala României au cântat, la finalul meciului imnul Ținutului Secuiesc.

SHARE

Federația Română de Hochei a emis un comunicat în care lansează acuzații.

„În cadrul ședinței Biroului Federal al Federației Române de Hochei pe Gheață (FRHG) din data de 24 mai 2022 au fost discutate atât incidentele petrecute la finalul meciului dintre reprezentativa României și cea a Ungariei desfășurat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, cât și contextul general în cadrul căruia se desfășoară activitatea hocheistică pe gheață în România...

...nu a existat niciun fel de susținere din partea puterilor decidente (politic și economic) pentru a construi patinoare în București, Suceava, Ploiești, Constanța, Iași ș.a.

Citește și: VIDEO Londra trimite în Marea Neagră nave de război să escorteze transportul de cereale ucrainene

Cu regret s-a constatat o schimbare de atitudine – și nu pozitivă – atât din partea Ministerului Sportului, cât și a unora dintre cluburi, procedându-se la instigarea, în principal a jucătorilor. Astfel s-a creat un climat conflictual, care este de natură să rupă echilibrul care exista la nivelul echipei naționale și între cluburi.

Nu putem să nu constatăm că acest dezechilibru se datorează și faptului că a existat și există o diferență clară în ceea ce privește modul de alocare a fondurilor pentru construirea infrastructurii atât de necesară pentru desfășurarea acestei activitități sportive. Astfel, dacă în orașe precum București, Suceava, Iași, Constanța, Buzău nu s-a construit nici măcar un singur patinoar, în Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc au fost construite patinoare și urmează a se construi alte 4 (patru) patinoare în aceleași localități din fonduri CNI (Compania Națională de Investiții).

Citește și: Un colonel rus s-a îmbătat și a pierdut un laptop cu informații militare prețioase

În ceea ce privește incidentele cu privire la care Biroul Federal al FRHG a fost sesizat, legate de meciul din data de 8 mai 2022 desfășurat între reprezentantiva României și cea a Ungariei în cadrul Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață 2022 din Slovenia, în esență, FHRG nu are competența să stabilească dacă este sau nu un ținut, regiune, imn sau cântec bisericesc.

În schimb, FHRG poate și are dreptul să analizeze prestația echipei naționale a României în cadrul meciurilor pe care aceasta le dispută.

Din punct de vedere al reglementărilor statutare, competența de analiză a unor posibile abateri de la Regulamentele adoptate la nivelul FRHG nu aparține Biroului Federal, ci Comisiei de Disciplină din cadrul FRHG, motiv pentru care vor fi demarate procedurile în acest sens.

Pe de altă parte, nu putem să nu observăm faptul că, situația în care parte dintre jucătorii echipei naționale a României au cântat împreună cu galeria echipei adverse, poate fi intepretată ca fiind echivalentă cu situația în care, practic, aceștia au sărbătorit înfrângerea propriei echipe naționale.

O asemenea atitudine din partea unor membri ai echipei naționale a fost de natură să nască contradicții și discuții în cadrul opiniei publice.

Tot contradicții și discuții au născut și implicarea și declarațiile a doi miniștri din Guvernul României, declarații și implicare directă care au legătură cu aspectele sesizate în legătură cu meciul disputat în data de 8 mai 2022 în cadrul Campionatului Mondial din Slovenia. Cu privire la acest ultim aspect, FHRG nu are nicio competență, singurul care ar putea să adopte un punct de vedere fiind Guvernul României.

Apreciem că întreaga problematică supusă dezbaterii este mult mai complexă, iar răspunsuri și soluții trebuie oferite nu numai de FRHG, ci și de către organismele statutului român cu atribuții în materie.

În acest sens, amintim faptul că Ministerul Sportului este organul administraţiei publice centrale de specialitate, iar în această calitate reprezintă interesele statului român, așadar inclusiv apărarea și promovarea imaginii țării intră în atribuțiile sale

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te