Arabia Saudită a investit 2,3 miliarde $ în fotbal ca să învingă Argentina lui Messi la Mondial

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.11.2022 - 21:59
Salem al Dawasari, vedeta Arabiei Saudite/foto: Profimedia Images
Messi, învins - Foto: Profimedia Images

Cum a fost posibil ca Arabia Saudită să învingă Argentina cu 2-1 la Cupa Mondială în probabil cea mia mare surpriză din fotbal a acestui secol.

SHARE

Arabia Saudită a reușit un rezultat uluitor cu Argentina, echipa condusă din teren de Messi. Argentina avea o cotă atât de mică la pariuri încât, spre norocul pariorilor, nu merita să o iei pe bilet.

Argentina a deschis scorul prin Messi din penalty în minutul 10 și a avut un gol anulat pentru ofsaid în minutul 29. Arabia Saudită a egalat după pauză în numai 5 minute (48 și 53).

Arabia Saudită avea cotă imensă 20/1 pentru o victorie.

Fondul de investiții al Arabiei Saudite a alocat 2,3 miliarde de dolari pentru sponsorizări în fotbal, deși se afla pe locul 51 în clasamentul mondial al FIFA, potrivit Financial Times.

Arabia Saudită a bătut Argentina lui Lionel Messi la Cupa Mondială din Qatar, în ceea ce se consideră a fi una dintre cele mai mari surprize sportive din istoria recentă.

Seria de 36 de meciuri fără înfrângere a Argentinei s-a încheiat într-o manieră absolut uluitoare, marți, cu o înfrângere: 2-1 în fața Arabiei Saudite la Cupa Mondială din 2022.

Saudiții au marcat de două ori într-un interval de șase minute în debutul reprizei secunde și au preluat conducerea după un gol marcat în prima repriză de Lionel Messi.

Saleh Al-Shehri a marcat primul gol pentru Arabia Saudită în minutul 48, iar Salem Al-Dawsari, vedeta saudiților, a înscris „golul fantastic” care a adus victoria pentru Arabia Saudită.

Potrivit experților, fotbalul din Arabia Saudită a fost întotdeauna un mic mister pentru cei din afara Orientului Mijlociu. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman caută să câștige imagine prin cel mai popular sport din lume și nu se uită la bani.

Anul acesta, Fondul Public de Investiții a încheiat acorduri de sponsorizare cu mai multe cluburi de fotbal în valoare de 2,3 miliarde de dolari în primele opt luni ale anului 2022. Cei mai mulți bani au fost pentru fotbalul intern.

Cel mai bine plătit jucător din Liga profesionistă saudită este argentinianul Éver Banega, care joacă la clubul Al Shabab ca mijlocaș central. Salariul acestuia este de 166.000 de lire sterline pe săptămână și 8.632.000 de lire sterline pe an. Urmează Matheus Pereira și Talisca.

Cei mai buni 100 de fotbaliști din SPL câștigă în total 3.084.000 de lire sterline pe săptămână și 160.368.000 de lire sterline pe an, potrivit salarysport.com.

Din 2018, Federația de Fotbal din Arabia Saudită și La Liga au încheiat un acord pentru a împrumuta nouă jucători din regat la cluburi spaniole. Salem al-Dawsari, de la Al Hilal, a fost unul dintre ei și cel în care antrenorul Șoimilor Verzi, Juan Antonio Pizzi, a investit foarte mult.

Salem al Dawasari se află pe locul 11 pe lista celor mai bine plătiți jucători, cu 56.000 de lire pe săptămână, trei milioane de lire sterline pe an.

În general, Arabia Saudită este foarte secretoasă în ceea ce privește cât câștigă jucătorii lor și ce premii li se dau dacă câștigă.

Înainte de a pleca la Cupa Mondială din Qatar, prințul moștenitor Mohammed bin Salman s-a întâlnit cu echipa națională într-un cadru oficial și le-a spus doar: „Jucați și bucurați-vă de turneu”.

„În primul rând, felicitări pentru calificare, pentru jucătorii echipei, pentru cei care se ocupă de echipă. Știu că grupa noastră este dificilă la Cupa Mondială și nimeni nu se așteaptă să câștigăm sau chiar să facem un egal, așa că ceea ce vreau să vă spun este să vă simțiți confortabil, să jucați și să vă bucurați de turneu", le-a spus prințul moștenitor jucătorilor săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te