Cutremur în fotbalul românesc. FCSB, Dinamo, Rapid și Steaua riscă excluderea din competiții

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2024 - 13:33
Cutremur în fotbalul românesc. FCSB, Dinamo, Rapid și Steaua riscă excluderea din competiții - Facebook (Colaj)
Cutremur în fotbalul românesc. FCSB, Dinamo, Rapid și Steaua riscă excluderea din competiții - Facebook (Colaj)

Cutremur în fotbalul românesc. FCSB, Dinamo, Rapid și CSA Steaua riscă excluderea din competiții. Conform unui document oficial al FRF, aceste cluburi riscă să nu mai îndeplinească condițiile pentru a juca în competițiile organizate de LPF și FRF, dacă situația AMFB nu se rezolvă

SHARE

Fotbalul românesc este zguduit de o criză majoră, după radierea Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB) de către instanță.

Cutremur în fotbalul românesc. FCSB, Dinamo, Rapid și Steaua riscă excluderea din competiții

Decizia, luată pe 26 septembrie, afectează direct cluburile din Capitală, inclusiv echipele de top din Superliga – FCSB, Dinamo și Rapid – precum și CSA Steaua, formația din Liga 2.

După această hotărâre, fotbalul din București se află într-o incertitudine. Președintele AFC Progresul București, Tudor Iacov, a încercat să ia măsuri pentru salvarea sportului din Capitală, înființând o asociație pentru apărarea drepturilor cluburilor din ligile inferioare.

În paralel, Federația Română de Fotbal (FRF) a creat o comisie care a organizat câteva întâlniri cu cluburile bucureștene, căutând soluții pentru a depăși criza și a continua competițiile fotbalistice.

Un document obținut de ProSport, semnat de juristul FRF Adrian Stângaciu și trimis pe 31 mai 2024 lui Marian Lumînare, arată riscurile la care sunt expuse FCSB, Rapid, Dinamo și Steaua București (CSA Steaua n.red).

FCSB, Rapid, Dinamo și Steaua București riscă să-și piardă licențele de participare în Superliga și Liga 2

Documentul subliniază că, fără competițiile organizate de AMFB, aceste cluburi nu ar putea îndeplini cerințele necesare pentru a primi licențele de participare în Superliga și Liga 2.

"Trebuie avut în vedere că echipele participante în competițiile profesioniste din Liga 1 și Liga 2 sunt obligate să aibă un număr minim de echipe de juniori. Existența AMFB este crucială, deoarece unele categorii de vârstă au competiții exclusiv la nivel județean sau municipal. Dacă AMFB nu va mai organiza aceste competiții, cluburile din București precum FCSB, Dinamo, Rapid și CSA Steaua nu vor mai îndeplini condițiile necesare pentru a juca în competițiile LPF și FRF", se arată în document.

Contactat de jurnaliștii de la ProSport, Adrian Stângaciu a confirmat autenticitatea documentului, dar a încercat să calmeze spiritele.

„Da, am trimis acel document, dar nu știu dacă domnul Lumînare l-a folosit în instanță, pentru că nu am fost parte în dosar. Eu zic să fim calmi și să nu producem un haos în fotbal. Echipele nu vor avea probleme acum, deoarece au primit licența pentru acest sezon, iar echipele de juniori au apucat să joace câteva partide. Însă, din 2026, dacă AMFB nu va fi reorganizat, vor apărea probleme reale, pentru că echipele de juniori trebuie să fie înscrise oficial în competiții pentru a primi licența", a explicat Stângaciu.

AMF a fost radiată de Tribunalul București

Forul condus de Marian Lumânare a pierdut procesul pe care l-a avut în ultimii opt ani cu AFC Progresul București și AFC Rapid.

În anul 2020, Lumânare a fost implicat într-un scandal cu Clubul Sportiv al Armatei, după ce i-a amenințat cu excluderea din competiţii.

”Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că admite cererea principală formulată de petenta ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB RAPID BUCUREŞTI, precum şi cererea accesorie formulată în favoarea acestei părţi de către Asociaţia Fotbal Club Progresul Bucureşti, aceasta din urmă fiind utilă admiterii cererii principale.

Respinge, ce neîntemeiată, cererea de intervenţie accesorie formulată de către Fotbal Club Rapid 1923 SA în favoarea intimatei. Dispune radierea intimatei Asociaţia Municipală de Fotbal Bucureşti din Registrul asociaţiilor ţinut la instanţă.

Numeşte în calitate de lichidator al intimatei pe CAPITAL EXPERT IPURL. Ia act că apelanta nu a solicitat cheltuieli de judecată în apel. Pronunţată astăzi, 26.09.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei tribunalului”, se arată în decizia instanței.

Președintele AFAN, avertizează: „Riscăm să pierdem generații de copii” după radierea AMFB

Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN), a tras un semnal de alarmă după radierea Asociației Municipale de Fotbal București (AMFB). El spune că această situație pune în pericol generațiile viitoare de fotbaliști, care ar putea rămâne fără competiții oficiale.

Emilian Hulubei, în vârstă de 45 de ani, președintele AFAN, a comentat decizia instanței de a radia Asociația Municipală de Fotbal București (AMFB), atrăgând atenția asupra impactului grav pe care aceasta îl va avea asupra tinerelor generații de fotbaliști. Hulubei a menționat că problema trebuie rezolvată rapid pentru a evita pierderea unor generații întregi de copii care, fără competiții oficiale, riscă să fie excluși din circuitul fotbalistic.

„Noi avem mai puțini membri la juniori, pentru că aceștia nu pot fi membri de sindicat conform legislației din România. Este o problemă majoră, iar în acest moment nu avem o soluție viabilă. Trebuie creată o nouă asociație juridică, care să afilieze toți membrii AMFB,” a declarat Hulubei în cadrul emisiunii Liga Digi Sport.

Radierea AMFB este definitivă, iar până la înființarea unei noi entități, meciurile la nivel de juniori vor fi doar amicale, a explicat președintele AFAN.

„Până când nu vom avea o nouă asociație înființată, competițiile oficiale nu pot fi organizate, iar echipele vor rămâne fără activitate legală”, a adăugat el.

Modificarea Legii Sportului ar avantaja Steaua București să ajungă în Superligă

Referindu-se la posibila preluare a activității AMFB de către Federația Română de Fotbal (FRF), Hulubei a fost rezervat: „Nu știu dacă este legal, dar FRF ar putea prelua activitatea AMFB sau a Asociației Județene de Fotbal (AJF). Este o situație excepțională, iar cluburile neafiliate la FRF vor trebui să se afilieze pentru a putea participa în competiții.”

Hulubei a subliniat și importanța actualizării legii sportului din România, care este depășită de situațiile actuale.

 „Trebuie să găsim soluții pentru astfel de cazuri. Dacă nu avem o lege a sportului actualizată, ne vom confrunta din nou cu astfel de situații în viitor”, a avertizat președintele AFAN.

O modificare a Legii Sportului, măsură cerută insistent, mai ales de fanii stelei (CSA Steaua n.red) ar putea deschide șansa echipei din Ghencea pentru a putea accede în primul eșalon al fotbalului românesc. 

Reamintim că în prezent clubul Steaua București (CSA Steaua n.red) nu are drept de joc în Superliga din cauza formei de organizare. 

Problema cea mai mare este că “militarii” trebuie să-și schimbe forma de organizare, din club de drept public în club de drept privat pentru a putea accede în primul eșalon al fotbalului românesc.

Suporterii CSA Steaua au făcut presiuni uriașe asupra clubului să găsească toate pârghiile posibile pentru ca echipa lor să revină în prima ligă însă aceștia s-au trezit în fața unui "zid mut". CSA Steaua a ales "calea tăcerii" în loc să iasă cu comunicate clare prin care să-și anunțe intențiile.

Florin Talpan, juristul clubului dar și paginile de Facebook "Steaua Liberă" și "Glasul Armatei", despre care mulți dintre suporterii steliști din alte grupuri precum AS 47 sau Steaua București Fans consideră că sunt aservite direct juristului, au respins inițial ideea ca CSA Steaua să se asocieze cu un privat ca să nu "reediteze episodul Gigi". 

Ce este programul "Națiunea Stelistă" și cum poți deveni un membru cotizant

În prezent fanii steliști încearcă să-i convingă pe cât mai mulți iubitori ai clubului din Ghencea să intre în Națiunea Stelistă. 

"Programul „Națiunea Stelistă” aparține Asociației Steliștilor 1947 (AS47) și face parte din campania de atragere a membrilor cotizanți ai acestei asociații.

Națiunea Stelistă își propune să devină în timp un program de tip „socios”, un model de organizare existent la orice club de renume din fotbalul modern, dar care, în prezent, nu este implementat în cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

Toate cotizațiile colectate în cadrul acestui program aparțin nominal AS47 și vor fi redirecționate astfel:

- Stabilirea unui sediu fix pentru steliști

- Definim parametrii legali pentru modificarea legii și strângerea de semnături. Acesta va fi un demers pentru tot sportul românesc.

- Dezvoltăm o aplicație mobilă.

- Pregătim o revistă pentru membri.

- Producem emisiunea „Națiunea Stelistă” pentru întreg sezonul.

- Organizăm întâlniri lunare, newslettere și alte proiecte ce vor urma", se arată programul „Națiunea Stelistă”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te