Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.941.217 Votanți în România
32,99 %
505.916 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Care este cel mai mare vis al lui David Popovici, de fapt? „Dacă se poate asta, ar fi super”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 31.07.2024 - 12:39
Care este cel mai mare vis al lui David Popovici - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor
Care este cel mai mare vis al lui David Popovici - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor

Care este cel mai mare vis al lui David Popovici, de fapt? Proaspăt campion olimpic în proba de 200 m liber, el va concura astă-seară și în finala de la 100 m liber, unde sperăm la o nouă victorie. Dar „torpila României”, cum fusese supranumit, are alte alte țeluri, de fapt.

SHARE

Care este cel mai mare vis al lui David Popovici, de fapt? Supercampionul român, care va împlini 20 de ani pe 15 septembrie, a devenit primul campion olimpic din țara noastră, în probele masculine.

Astă-seară, are ocazia de a-și „dubla” medalia de aur de la 200 m liber, el luând startul în finala de la 100 m liber. Însă, pentru David, altele sunt țelurile sale în sportul pe care- practică la nivel de „Everest”.

Care este cel mai mare vis al lui David Popovici, de fapt? „Dacă se poate asta, ar fi super”

După entuziasmanta victorie din proba de 200 m liber, obținută fix cu cele două sutimi de secundă care l-au despărțit la JO de la Tokio 2020 - desfășurate în 2021, din cauza pandemiei - de medalia de bronz, David Popovici i-a surprins pe mulți, declarând că nu i-a păsat de medalie, deși visează la ea încă de la vârsta de 11 ani.

Citește și: La ce oră concurează David Popovici şi unde poate fi văzut, în finala de 100 m liber

„Nu mi-a păsat de medalie. Aşa am câştigat-o. Nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să te simţi bine. Vii la Jocurile Olimpice să concurezi cu cei mai buni din lume. E un privilegiu doar să fii aici (...)

Chiar dacă nu acesta era obiectivul, mă bucur pentru medalie. Mi-am dat seama când am atins plăcuţa pentru că au nişte lumini. Dacă atingi primul, vezi doar o lumină. Au fost lacrimi de bucurie în tribune, şi la mine au fost.

Nu sunt cel mai deschis om, dar am plâns şi eu când am dat primul interviu. Inclusiv pe podium m-am abţinut. Am visat la acest moment, la 11 ani tortul meu a fost cu Jocurile Olimpice de la Tokyo. Eu de la 11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri.

Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan - Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverenţă şi multă muncă. Aş vrea să profit de ocazie şi să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut”, a declarat David Popovici, conform digisport.ro.

David, în timpul dramaticei finale de la 200 m liber - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor

Dar ce ar putea fi mai important decât a ajunge campion olimpic și a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la cel mai mare eveniment sportiv al omenirii, ce reunește, la fiecre patru ani, „spuma” atleților în tot mai diverse discipline?

Ei bine, David a dat semnale clare despre care sunt adevăratele sale țeluri în privința sportului pe care-l practică cu atâta succes, încă de acum doi ani.

În iunie 2022, abia întors în țară de la Campionatele Mondiale de la Budapeste, unde se încununase cu două titluri mondiale, la 100 și 200 m liber, el a vorbit despre acest lucru chiar la revenirea pe Aeroportul Otopeni.

El a dezvăluit că cel mai mare vis al său este să devină cel mai rapid înotător din istorie, la una sau chiar mai multe probe.

Citește și: Ce sacrificiu au făcut părinții pentru ca David Popovici sa ajungă campion? Totul a început la 4 ani

„Cred că cel mai mare vis al meu, din punct de vedere profesional, este să devin cel mai rapid din istorie. Dacă se poate, într-o probă, ar fi super, iar dacă ar fi în mai multe probe, ar fi „mai super”. Lucrăm la asta în fiecare zi, încercăm să ne perfecționăm”, a mărturisit campionul român.

Popovici a mai adăugat că un alt vis este să inspire cât mai multă lume, să o facă să simtă aceleași emoții ca și el în privința înotului.

„Iar un alt vis al meu foarte mare este să inspir cât mai multă lume și să fac lumea să simtă aceleași emoții și să le trăiască, pur și simplu, odată cu mine, odată ce fac lucrul la care sunt bun, și anume înotul”, a mai punctat David Popovici, la acea vreme, citat de playsport.ro. 

La scurtă vreme, după doar două luni, la Europenele de la Roma, el își atingea unul dintre obiective.

În cursa desfășurată pe 13 august 2022, a âștigat medalia de aur  la 100 de metri liber și a stabilit un nou record mondial, 46.86, doborând performanța stabilită de César Cielo,46.91, care dura de 13 ani.

În aceeași competiție de la Roma, David a câștigat și proba de 200 m liber, cu timpul de de 1:42.97, cel mai rapid timp în costum textil din toate timpurile și al treilea cel mai bun timp din istoria evenimentului.

Recordul mondial în această probă este 1:42:00 și a fost stabilit de germanul Paul Biedermann în 2009, la Mondialele de la Roma, pe vremea costumelor de neopren folosite de înotători pentru a facilita la maximum alunecarea prin apă.

În ceea ce privește strict Jocurile Olimpice, recordul îi aparține și acum celebrului campion american, Michael Phelps, 1:42.96, fiind stabilit la Beijing, în 2008.

Pentru David Popovici, care are șansa de a deveni dublu campion olimpic, nu medaliile sunt importante - Foto: Facebook/COSR/Team Romania/Cristian Nistor

„Torpila României”, poreclă ce i-a fost dată de unchiul său și care devenise populară după „explozia” lui David, la doar 16 ani, la Olimpiada de la Tokio, a deținut recordul mondial la suta de metri vreme de un an și jumătate.

Dar, la Mondialele de la Doha, din luna februarie a acestui an, unde David n-a participat, chinezul Pan Zhanle i-a „furat” recordul, porind cronometrul la 46.80, cu șase sutimi de secundă mai puțin decât românul.

Chiar la Jocurile Olimpice de la Paris, Pan Zhanle  - care va âmplini tot 20 de ani, dar duminică, 4 august, a stabilit și un nou record olimpic al probei, înotând în 47.92 ăn carul primului schimb al ștafetei Chinei de 4 x 100 m liber.

Deși, actualmente, este văzut drept favorit al cursei de deseară, Pan Zhanle a obținut cele mai bune rezultate ale sale doar în cadrul probei de ștafetă, unde presiunea este împărțită pe toți cei patru membri ai echipei.

De altfel, pe cont propriu, chinezul a avut, la Paris, mari probleme în a se califica în semifinalele probei, obținând doar al 13-lea timp în serii, dintre cei 16 sportivi calificați.

E drept, el a câștigat semifinala în care David a ocupat locul 5, cu un timp de 47.21, pe locul al doilea fiind australianul Kyle Chalmers (27 de ani), cu 47.58, iar pe trei ungurul Nandor Nemeth (24 de ani), cu 47.61.

David a reușit doar un 47.66, dar în finală cu siguranță lucrurile vor arăta altfel, toți înotătorii, inclusiv campionul român, „turând motoarele” la viteză maximă.

Citește și: Care este noua poreclă cu care s-a ales David Popovici, după finala de la 200 m liber

Singura problemă pe care David o are din cauza locului obținut în semifinale este că va lua startul pe un culoar apropiat de marginea bazinului, culoarul 2.

Acolo înaintarea este ceva mai dificilă, din cauza curenților formați de sportivii de pe culoarele centrale și care se întorc după ce lovesc bazinul.

În plus, el nu-i va avea în imediata vecinătate, nu-i va „simți” la fel de bine ca la 100 m, pe principalii săi rivali, care vor înota pe culoarele considerate cele mai favorabile.

Dar toate își vor afla răspunsul în această seară, de la 23.39, când vom afla dacă David va fi chiar dublu campion olimpic - performanță reușită doar de Diana Mocanu, în 2000, la Olimpiada de la Sydney, la 100 și 200 m spate - și, mai mult, dacă va putea redeveni „cel mai rapid înotător din lume”, obținând,inclusiv un nou record mondial.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te