Amnesty International cere anchetă în cazul muncitorilor morți la construirea stadioanelor din Qatar

DE Edi Neagu | Actualizat: 27.08.2021 - 00:13
Numeroși muncitori au murit pe șantierele stadioanelor Cupei Mondiale la Fotbal din 2022. FOTO: Facebook

Organizația Amnesty International susține că mii de oameni au murit pe șantierele din Qatar. Emiratul este cu regularitate condamnat de ONG-uri internaţionale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de lucrători.

SHARE

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a făcut apel joi la Qatar, ţară care va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal în 2022, să ancheteze moartea lucrătorilor imigranţi, vorbind despre o serie de decese inexplicabile, relatează AFP.

Emiratul este cu regularitate condamnat de organizaţii neguvernamentale internaţionale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de lucrători veniţi în special din Asia pe marile şantiere ale unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din lume.

CITEȘTE ȘI: Motreanu: Salariații ce au grijă de o persoană grav bolnavă, concediu de cinci zile lucrătoare pe an

"Autorităţile din Qatar au omis să ancheteze moartea a mii de lucrători migranţi survenită în ultimul deceniu, în ciuda unor probe care arătau o legătură între decesele premature şi condiţiile de muncă periculoase", a precizat Amnesty într-un comunicat, cu o zi înaintea lansării unui raport.

Raportul "documentează modul în care Qatarul emite cu regularitate certificate de deces pentru lucrători migranţi fără a efectua anchete corespunzătoare, punând decesele pe seama unor 'cauze naturale' sau a insuficienţei cardiace".

CITEȘTE ȘI: VIDEO Mărturia unui militar: În Afganistan, oricine te poate ucide, copii și femei au arme ascunse

În 70% dintre cazurile de deces, cauzele nu sunt stabilite, susţine Amnesty, care îşi bazează analiza pe registre din ţările de origine ale migranţilor decedaţi.

În februarie, Qatarul a dezminţit cu vehemenţă informaţiile apărute în cotidianul britanic The Guardian conform cărora peste 6.500 de lucrători migranţi au murit în Qatar de când această ţară a primit în 2010 titlul de gazdă a Campionatului Mondial. Doha refuză totuşi să facă public numărul exact al morţilor.

Amnesty susţine că a analizat 18 certificate de deces emise între 2017 şi 2021, iar 15 dintre ele conţineau termeni vagi precum 'insuficienţă cardiacă nespecificată' şi 'insuficienţă respiratorie acută determinată de cauze naturale'.

"Aceste fraze nu au sens fără o explicaţie a cauzelor decesului", a declarat pentru Amnesty David Bailey, membru al grupului de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind cauzele medicale ale decesului.

Doha, care s-a activat pentru ca stadioanele şi alte infrastructuri să fie gata pentru Campionatul Mondial din 2022, dă asigurări că a depus multe eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale migranţilor.

Qatarul a anunţat mai multe reforme în legătură cu reglementările privind munca de când i-a fost atribuită găzduirea Campionatului Mondial, însă, potrivit criticilor, punerea lor în aplicare se lasă aşteptată, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te