"Există garanții puse pe hârtie", a spus preşedintele României. Mai mult, Klaus Iohannis îi critică pe greviști, pentru că ar pune în pericol viitorul elevilor.
Klaus Iohannis spune că greva profesorilor "a durat un pic mult”, precizând că, după ce Guvernul a adoptat ordonanța privind majorările salariale, se așteaptă ca profesorii să se întoarcă la ore, chiar dacă, spune el, sindicaliștii nu se înțeleg între ei, conform Digi24.
„Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media.
Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi consultă oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate să funcţioneze o negociere pe această bază, de aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această ordonanţă, indiferent de cum se negociază.
Citeşte şi: Iohannis, la Summitul CPE din R. Moldova: Nu sunteţi singuri! UE şi ceilalţi parteneri sunt aici
De ce? Fiindcă noi toţi, şi eu, şi Guvernul, şi coaliţia am înţeles că sunt solicitări legitime şi le garantează indiferent de ce se negociază cu aceşti reprezentanţi ai sindicatelor.
Eu sper să se înţeleagă bine această chestiune, la nivelul sistemului, şi oamenii să se întoarcă de marţi la şcoală, fiindcă nu mai au pentru ce să facă grevă.
Pe termen mediu şi lung, s-a garantat, pe termen scurt, s-au dat creşteri, iar pentru anul 2024 s-au dat în scris, prin ordonanţă, garanţii că Guvernul se va ţine de ce a promis.
Citeşte şi: Iohannis "pune piciorul în prag" în criza educației. I-a chemat pe liderii coaliției la Cotroceni
Atunci, eu cred că foarte mulţi dascăli, care oricum au considerat că deja este prea mult ce a fost, se vor întoarce pur şi simplu la şcoală, şi bine fac”, a spus Iohannis.
„În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?”, a întrebat şeful statului.
„Este o generaţie întreagă care trebuie să dea Bac şi să meargă la unviersităţi. Deci, îi pune în dificultate? E o generaţie întreagă care dă examenul de capacitate. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut.
În ce temei să mai continue greva?
Acuma, în ce temei să mai continue greva? Şi, dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal”, adaugă preşedintele Iohannis.
Guvernul a aprobat ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în Învăţământ. Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileşte o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie în cazul personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.