Cui se pot adresa pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori se pot contesta

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.08.2024 - 14:55
Unde se pot duce pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori pot fi contestate Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Unde se pot duce pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori pot fi contestate Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

A început procesul de trimitere a deciziilor cu pensia recalculată motiv pentru care pensionarii trebuie să știe că au posibilitatea de a constesta sumele primite de la Casa de Pensii.

SHARE

Există două tipuri de proceduri prin care poate fi contestată o decizie de recalculare a pensiei. Ambele sunt prevăzute în legislația din România și se adresează persoanelor care consideră că au fost facute greșeli în procesul de evaluare și caculare a pensiei.

Prin decizia de revizuire sunt avute în vedere erori săvârșite la stabilirea drepturilor de pensie, erori din care au rezultat diferente între sumele stabilite sau plătite și sumele care  se cuvin pensionarilor, conform legii.

De aceea, revizuirea pensiei se va face fie din oficiu, fie la cererea pensionarilor.

Unde se pot duce pensionarii nemulțimiți de pensia recalculată? Deciziile cu erori pot fi contestate

Recalcularea presupune adăugarea unor elemente noi (stagii de cotizare, venituri) neavute în vedere la momentul stabilirii drepturilor de pensie, elemente ce nu pot rezulta decât din documente doveditoare noi depuse de pensionari. 

Acest proces va începe după data de 1 septembrie și va dura șase luni de zile, timp în care pensionarii pot depunde diferite adeverințe de la locurile de muncă. 

Citește și: Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei

„Procedura de contestare a deciziei este aceeași ca la orice decizie emisă de Casa de Pensii. Înainte de a face pasul către instanță, persoana trebuie să fie absolute convinsă că există o eroare în dosar.

De regulă, dacă suntem sesizați și facem verificări, noi suntem obligați ca orice sesizare să o tratăm foarte serios, luăm documentele și reverificăm. Ulterior, dacă vedem că persoana are dreptate și este ceva eronat acolo facem o decizie de revizuire”, au declarat surse pentru Newsweek.

Care este procesul

De cele mai multe ori, pensionarii se tem să facă astfel de solicitări către casele de pensii deoarece se tem că vor avea pensii mai mic. 

„Persoana nu va pierde absolut nimic dacă noi am greșit. A greși e omenește și nu exclude ca în procesul acesta de recalculare atât de anevoios să nu se strecoare vreo eroare umană și nu datorată salariaților Casei de Pensii, ci din cauza diverselor limbajelor de programare ale programelor informatice, manierei de arhivare a dosarelor și de conservare a informațiilor.

Citește și: Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

Orice sesizare va duce la o reverificare a dosarului și o corectare a greșelilor dacă va fi cazul. Dacă sunt persoane care consideră că nu este nimic greșit în dosar și sunt mulțumite cu noul cuantum să stea liniștite că oricând va fi un control sau oricând pe un dosar tot reverificare vom face.

Dacă vom că a fost o eroare peste 5 ani vom face plata drepturilor retroactiv”, au mai declarat surse pentru Newsweek.

Sumele rezultate în urma celor două procese se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

De asemenea, sumele rezultate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Citește și: Lista veniturilor și sporurilor care nu se socotesc la recalculare. Fără ele, iei o pensie mai mică

Dacă pensionarii nu sunt mulțumiți nici după această sesizare, ei trebuie să depună o plângere penală în instanță în termen de 45 de zile.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani munciți

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te