VIDEO 57 răniți și doi morți după mai multe explozii la o stație GPL din Crevedia. Funcționa ilegal

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.08.2023 - 15:13

O explozie a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, în Dâmboviţa, deflagraţia fiind urmată de un incendiu. În urma exploziei, 75 de oameni au fost răniți. Printre ei se află 39 de pompieri. 10 sunt în stare gravă. Unii dintre pacienți au fost duși în străinătate.

SHARE

O explozie la o stație GPL care funcționa ilegal în Crevedia, județul Dâmbovița a făcut 57 de victime. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 oameni sunt în stare gravă. Doi oameni și-au pierdut viața.

UPDATE: 15.00 Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu au mers la Crevedia. Ciolacu, răspunsuri iritate când a fost întrebat despre firma de GPL, care aparține fiului primarului din Caracal.

„Ce vă pot spune eu - de mâine, în toată țara, în toate stațiile de carburanți vor fi controale (...) Dacă va fi nevoie vom face modificări legislative”, a declarat Ciolacu.

UPDATE 14.59 Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal în cazul modului de intervenția a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii soldate cu doi morți și cu 56 de răniți. În paralel, are loc o anchetă a Parchetului General, coordonată de procurorul Marius Iacob, privind cauzele deflagrațiilor.

UPDATE 14.30 Patriarhia Română anunţă că va da 3.000 lei fiecărei familii ale victimelor după exploziile de sâmbătă din Crevedia.

"Patriarhia Română exprimă profundul său regret pentru victimele exploziei petrecute sâmbătă, 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa. Acest tragic eveniment soldat cu multe victime umane, în cazul actual două persoane decedate şi 56 rănite, este unul care ne solidarizează cu familiile greu încercate ale acestora", se arată într-un comunicat transmis, duminică, de Biroul de Presă.

UPDATE 13.35 Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că trimite Corpul de Control în Crevedia pentru a verifica dacă au existat instalații autorizate de distribuție GPL la locul exploziei sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activități neautorizate.

Ministrul a mai anunțat, de asemenea,  a anunțat controale la nivel național cu privire la autorizarea instalațiilor GPL.

Citește și: Profesor de la UBB Cluj: ”Astăzi copiezi la examene, poimâine faci o firmă care încalcă regulile”

UPDATE 13.20 Premierul Marcel Ciolacu merge la Crevedia.

Acolo vor merge și echipe de psihologi pentru a vorbi cu oamenii afectați de explozii.  

În următoarele 24-48 ore, pentru absolut toți pacienții transferați în străinătate statul va suporta cheltuielile de cazare pentru un aparținător. Va merge cu ei personal de suport psihologic și social, scrie Digi24. 

UPDATE 12.00 A fost confirmat un al doilea deces. În prezent, victimele care au rămas în țară sunt în următoarele spitale:

La Spitalul de Arși sunt internați 2 pacienți în secția de chirurgie plastică, amândoi sunt stabili

La Spitalul Universitar e internat 1 pacient în secția de chirurgie plastică

La Spitalul Elias - 1 pacient în stare stabilă - internat în secția de ORL

La Spitalul Bagdasar Arseni s-au prezentat 13 pacienți din care: 2 au fost transferați la Milano, 2 sunt în ATI în stare gravă, 8 stabili internați în sectia de chirurgie plastică și 1 pacient stabil în secția de chirurgie

În Spitalul Județean din Târgoviște a mai rămas internat un singur pacient în stare stabilă.

Citește și: Cine va răspunde pentru tragedia de la Crevedia. 7 instituții știau că stația funcționa ilegal

UPDATE 11,00 Duminică dimineață, mai erau doar trei autospeciale de pompieri. Ancheta este preluată de Parchetul General.

UPDATE 10.00 În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei deflagrații, 6 cisterne de GPL, fiecare cu circa 10.000 de litri de gaz-petrol lichefiat.

UPDATE 9.30 "Noi știm că firma cel puțin nu mai funcționa, clar că nu mai avea avize sau autorizație. Ancheta e realizată de Parchetul General. Din punctul nostru de avere firma nu avea documente să funcționeze, firma nu avea activitate mai exact", a mai declarat Raed Arafat.

UPDATE 23.00 Care este situația persoanelor rănite în urma exploziilor:

  • - la Spitalul „Bagdasar-Arseni” sunt internați 11 pacienți (3 intubați)
  • - la Spitalul Universitar - 4 pacienți
  • - la Spitalul de Arși - 4 pacienți (1 intubat)
  • - la Spitalul Floreasca - 27 de pacienti (4 intubați)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, se fac demersuri pentru activarea Mecanismul european de protecție civilă, care va fi folosit „pentru toți cei intubați în primul rând”.

UPDATE 22.00 26 de pompieri au fost răniți în urma celei de-a doua deflagrații.

UPDATE 21.29 După producerea celei de-a doua explozii, cinci pompieri au fost răniți, ei primind îngrijiri medicale.

Pompierii răniți se adaugă astfel celor șapte victime transportate la spital.

UPADTE 21.12 Forțe alocate: 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe SAJ.

Citește și: Imaginile care arată că Arafat ar fi putut împiedica tragedia din Crevedia accesând „Google Earth”

14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.

 ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

ISU PH - 3 autospeciale de stingere.

În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF. 

UPDATE 21.10. Sirenele de poliție și ambulanță sună încontinuă. Elicopterul SMURD a aterizat de două ori pe stadionul din Crevedia.

UPDATE 20.55 O nouă explozie a avut loc la stația GPL din Crevedea. Casele oamenilor au fost zguduite de suflul exploziei.

UPDATE 20.50 Potrivit IGSU, arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne şi o casă.

UPDATE 2045. „Există și decese, nu pot să vă confirm dacă unul sau două în momentul de față. Există circa opt victime, care au diferite grade de arsuri pe corp. Una dintre ele, cu arsuri extinse, este la Spitalul de Arși. Celelalte sunt îndrumate către spitalele care au secții de arși, respectiv Bagdasar și Floreasca”.
„Examinăm și vom lua o decizie dacă este nevoie să transferăm în strainătate unii dintre acești pacienți, în cazul în care la spitalele din București va fi depășită capacitatea de intervenție””, a spus Rafila.

 Populaţia a fost evacuată pe o rază de 300 de metri. A intervenit elicopterul SMURD. Focul se înalţă la sute de metri înălţime.

Traficul pe DN 1A e blocat. O explozie a zguduit casele

IGSU a anunţat că a fost alocată şi o autospecială de transport roboţi. Potrivit IGSU, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare, prin intermediul sistemului Ro-Alert.

”La data de 26 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la o staţie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, din localitatea Crevedia, a avut loc o explozie.

În urma evenimentului, până la acest moment, cinci persoane ar fi rănite. Traficul este blocat pe drumul naţional 1A”, a transmis IPJ Dâmboviţa, conform News.ro.

Citeşte şi: Incendiu lângă Piaţa Victoriei din Capitală. Există riscul de extindere la clădirile învecinate

Poliţiştii efectuează cercetări, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

Acolo au fost trimise 4 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de intervenţie la înălţime, 3 ambulanţe SMURD, 7 ambulanţe SAJ.

În sprijinul ISU Dâmboviţa au fost alocate şi 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanţe SMURD, 1 autospecială de intervenţie la înălţime şi 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

Citeşte şi: Locomotivă în flăcări la Oradea. Pasagerii au reușit să se salveze. De la ce a pornit incendiul

La locul intervenţiei se deplasează şi elicopterul SMURD. Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, explozia a avut loc pe DN 1A, în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

”În urma evenimentului 5 persoane au fost rănite, urmând a fi investigate medical. Circulaţia rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului”, a transmis sursa citată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te