VIDEO Reportaj într-un mare ziar din Coreea de Sud despre şcoala smart din Ciugud. Ce spun coreenii

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.04.2023 - 08:10
Ciugud, Şcoala Smart, care se administrează de pe tabletă - Foto: captură video Facebook/Primăria comunei Ciugud

Hankook Ilbo, n cotidian sud-coreean cu tiraj de peste 200.000 de exemplare zilnic, scrie despre şcoala smart din fosta comună din Alba Ciugud, care a devenit oraş. Iar copiii s-au întors la şcoală şi locul prosperă, explică jurnalista jurnalista Eunbyul Shin.

SHARE

În a doua jumătate a anului trecut, Eunbyul Shin s-a documentat serios asupra situaţiei ieşite din comun din Ciugud, localitate care este un fel de astronavă extraterestră rătăcită prin România.

Reportaj în Coreea de Sud despre Ciugud

Articolul pleacă de la o problemă din societatea coreeană: migrația elevilor din școlile din mediul rural, spre marile centre urbane, precum conurbaţie Seul.

Am ajuns exemplu pentru sud-coreeani. Acolo, în marile oraşe din peninsula sud-coreeană, sunt de altfel direcționate și investițiile.

Articolul încearcă să ofere o altă perspectivă, într-un fost sat din Transilvania, despre România, investițiile în educație şi construirea primei școli SMART din mediul rural.

Citeşte şi: O camionetă a murdărit cu noroi o stradă asfaltată din comuna Ciugud: Primăria a sesizat Poliția

Aceasta a făcut ca nivelul educațional să crească și tot mai mulți copii să rămână, ca să studieze aproape de casă.

Fragment din articol, conform Alba24:

Frază cu acoperire

„Educația este fundamentul creșterii personale și al planificării pentru viitorul țării. Există cineva care neagă acest lucru?

Majoritatea țărilor consacră dreptul la educație în constituțiile lor. Chiar și în Constituția Republicii Coreea este scris că „toți cetățenii au dreptul de a primi educație în mod egal, în funcție de capacitatea lor”.

Școala este cel mai important loc în care are loc educația. Cu toate acestea, dacă întrebați, fraza cu „garantează dreptul la educație”, nu are neapărat o acoperire.

Citeşte şi: Deși invitați la Ciugud, Cîțu și Cîmpeanu au deschis anul școlar alături de Piedone și Băluță

Acest lucru este valabil mai ales pentru școlile din zonele rurale, unde populația este pe cale de dispariție. Întrucât numărul de studenți este mic, îmbunătățirea mediului educațional trece pe un plan secundar.

Elevii pleacă în școli mai mari în căutarea unui mediu mai bun, iar școlile mici dispar adesea. Este un cerc vicios în școlile locale.

Până în 2018, școlile din Ciugud, un orășel din nord-vestul României, s-au luptat și ele, într-un cerc vicios de acest fel. Acum, situația s-a schimbat la 180 de grade și școala s-a umplut de elevi.

Stereotip

Cum? Localitatea a abandonat stereotipul „investiții doar acolo unde sunt oameni” și a pus în practică ideea inversă, că, „dacă construiești o școală bună, elevii se vor întoarce”.

Au fost schimbate nu numai instituțiile de învățământ, ci și întregul sistem educațional. Așa s-a născut prima școală publică „școală inteligentă” din România”, își începe jurnalista articolul.

Modernizare

Mai departe, articolul descrie modul în care funcționează școala, investițiile realizate, impactul lor asupra învățământului local și relatează discuțiile cu primarul Gheorghe Damian și cu reprezentanții școlii.

Jurnalista își încheie relatarea cu o declarație a purtătorului de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu: ”Educația este cea mai bună modalitate de a moderniza un sat”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te