Scandalul coșului de Paște de 833 de lei. Protecția Copilului neagă, Ciucu arată cartea de vizită

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.04.2020 - 23:39
Coșul de lux. În colțul din dreapta jos, se vede o parte din cartea de vizită a Gabrielei Schmutzer. FOTO: Ciprian Ciucu Facebook

Ciprian Ciucu, președintele Funcționarilor Publici, a făcut public faptul că a primit un coș cu produse de lux de Paște și cartea de vizită a șefei Protecției Copilului 6. Instituția neagă, evaziv, că ar fi trimis pachete altcuiva decât celor vulnerabili.

SHARE

Marți, Ciprian Ciucu (PNL), președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat, pe Facebook, o fotografie cu un coș cu produse de lux, în valoare de 833 de lei, povestind că i-a fost înmânat „din partea unei doamne director de la DGASPC Sector 6”.

DGASPC: Nu am trimis pachete de Paște

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6 susține, însă, într-un răspuns pentru Newsweek România, că nu a distribuit pachete de lux de Paște, ci doar „alimente și produse de igienă personală, care au fost trimise persoanelor în autoizolare, beneficiarilor cantinelor sociale, persoanelor nedeplasabile”.

„DGASPC Sector 6 nu a trimis pachete de Paste, cu exceptia pachetelor de alimente si produse de igiena personala care au fost trimise persoanelor aflate in autoizolare, beneficiarilor cantinelor sociale, persoanelor nedeplasabile din sector aflate in evidentele institutiei, in baza actelor normative si procedurilor de lucru aprobate de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Sector 6.

Pe aceasta cale, va invitam sa accesati pagina web www.asistentasociala6.ro , unde veti gasi toate informatiile cu privire la activitatea institutiei, privind distribuirea de pachete cu alimente si produse de stricta necesitate pentru persoanele aflate in nevoie, precum si toate proiectele pe care institutia le desfasoara”, se arată în răspunsul instituției.

Ciprian Ciucu: Cartea de vizită era a doamnei de la DGASPC Sectorul 6

Liberalul Ciprian Ciucu a povestit că s-a trezit în birou cu pachetul, o colegă spunându-i că i l-a adus șoferul instituției, iar pe pachet era cartea de vizită a Gabrielei Schmutzer, șefa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6.

Ciucu a precizat că nu crede că un astfel de pachet a primit numai el, ci probabil și alți șefi din instituțiile publice, și că i-a cerut șefei DGASPC să ia cadoul. Pentru că aceasta nu a făcut-o, l-a trimis înapoi personal.

Președintele ANFP a mai spus că nu poate proba că pachetul a fost plătit din bani publici, prin urmare probabil nu îi va face plângere Gabrielei Schmutzer, însă „am vrut să dau semnalul și poziția mea, ca președinte al Funcționarilor Publici: nu e ok să se trimită pachete – nu numai la mine – la oricine, nu mai zic de asemenea valori”.

„Ei vă spun ce vor ei, ce pot să zic, eu vă zic ce am primit eu. N-am idee (cui au mai trimis, n.r.), probabil primarului, e o practică, vor să se pună bine, nu știu care e ideea. Nu cred că mi-au trimis doar mie și nu văd de ce mi-ar trimite doar mie, că n-am nici o relație specială cu ei. E o practică care nu este singulară și care trebuie să dispară din instituțiile publice, de asta am și luat poziție. Dacă trimite cineva din propriul salariu un cadou așa de scump, de ce ar face-o? Așteaptă ceva înapoi? Nu înțeleg. Dacă e din fondul public, e cu atât mai rău. Cum o dai, nu e în regulă, mai ales că ANFP are atribuții de control pe funcția publică, mi-a dat ca să fentez controlul sau de ce? Nu înțeleg.

Mi l-a adus o colegă din ANFP, cu o carte de vizită. Era cutia aceea maro, din poză, cu o carte de vizită, iar cartea de vizită era a doamnei de la DGASPC Sectorul 6 și am întrebat-o pe o colegă – când m-am trezit cu ditamai pachetul în birou: „Ce e cu ăsta?”, am întrebat. „A, păi noi suntem cei care îi supraveghem pe ei și v-au trimis că ne știu pe noi și m-au contactat ca să cobor să iau ăsta, că l-a adus șoferul și vi l-am adus dvs.” „Cum adică să mi-l aduceți mie?”

Am chemat-o să îl ia înapoi, ceea ce nu a făcut și l-am trimis eu personal”, a declarat Ciprian Ciucu, pentru Newsweek România

De asemenea, întrebat dacă s-a gândit să depună plângere împotriva directoarei DGASPC, președintele ANFP a răspuns: „N-am dovezi că e din bani publici, dacă aș ști cu siguranță că e din bani publici, cum bănuiesc, n-aș avea nici cea mai mică problemă să-i fac plângere, dar nu am acces la datele lor de contabilitate, deci mi-e greu să fundamentez plângerea. Doar că mi-a dat mie un cadou pe care nu l-am acceptat, nu știu dacă s-a consumat fapta. De DNA nu este, că nu e corupție mare, ar fi de un Parchet mai micuț.

Eu am vrut să dau semnalul și poziția mea, ca președinte al Funcționarilor Publici: nu e ok să se trimită pachete – nu numai la mine – la oricine, nu mai zic de asemenea valori; pachetul e o zecime din salariul meu, ce am primit eu acolo. Deci aproape jumătate din salariul minim pe economie. Ce înseamnă asta?”

Cine e Gabriela Schmutzer: În 2018, câștiga peste 16.000 de lei pe lună și are doctorat la Universitarea Națională de Apărare

În 2018, Gabriela Schmutzer câștiga, pe an, 197.494 de lei, adică 16.457,8 lei pe lună, potrivit declarației de avere de pe site-ul ANI. Pe site-ul DGASPC Sector 6, nu poate fi consultată nici o declarație de avere.

Schmutzer a început să lucreze în asistența socială din 2003, ocupând direct funcții de conducere: a fost director executiv adjunct din 2003 până în 2005 la SPAS Sector 6, din 2005 până în 2016 a ocupat funcția de director feneral adjunct al DGASPC Sector 6, iar din 2016 este șefa instituției, conform unui CV postat pe blogul gabrielaschmutzer.wordpress.com, care conține doar această pagină de prezentare a biografiei.

 

Blogul Gabrielei Schmutzer, care conține o singură pagină: CV-ul.

În 2011, și-a obținut titlul de doctor la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București și a urmat și cursurile Institutului Diplomatic Român. A absolvit Facultatea de Administrație, la SNSPA.

Într-o investigație din 2017, PressOne scria că șefa DGASPC face parte din rândul celor mai bine plătiți bugetari, iar soțul ei, Rudolf Schmutzer, de profesie avocat, era vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare și vicepreședinte al Blocului Național al Revoluționarilor 1989, care l-a avut ca președinte de onoare pe Ion Iliescu.  

Salariul din 2018 al Gabrielei Schmutzer, așa cum apare în declarația de avere de pe site-ul ANI. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te