Profesorii vor fi testaţi psihiatric şi medical. Care sunt cadrele didactice vizate

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.11.2023 - 12:26
Profesorii vor fi testaţi psihiatric şi medical - Foto. unsplash/Headway

Profesorii vor trece anual printr-un examen clinic, general și psihiatric, în vederea obținerii avizului medical pentru încadrarea /menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară, din învățământul superior.

SHARE

Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară, din învățământul superior.

Potrivit documentului, încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de prezentarea unui certificat medical. Obținerea avizului medical pentru menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este obligatorie, în vederea exercitării profesiei.

Profesorii vor fi testaţi psihiatric şi medical

Proiectul de ordin stipulează că "controlul medical individual (examen clinic general și psihiatric) se efectuează anual". Conform documentului, avizul medical "se va transmite în original, la instituția de învățământ superior angajatoare a personalului evaluat, în termen de 30 de zile lucrătoare de la efectuarea acestuia".

Avizul medical trebuie să conțină sintagma „apt fizic și psihic pentru exercitarea profesiei didactice/didactice auxiliare”.

Citeşte şi: Profesorii își pot schimba laptopurile și telefoanele din prima didactică. Ce pot cumpăra de 1500 lei

Cine se consideră nedreptățit, prin obținerea unui aviz medical nefavorabil exercitării profesiei, poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul Educației.

În situații de "inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o instituție de învățământ superior, instituția poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație, un nou examen medical complet".

Citeşte şi: Conflicte între profesori. În timp ce unii se plâng de salarizarea mică, alții au 10.000 lei lunar

În situații temeinic justificate, "la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație, personalul angajat într-o instituție de învățământ superior poate fi supus unui nou examen medical complet".

Refuzul personalului didactic, de a se prezenta la controlul medical, "constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă, conform prevederilor art. 175 din Legea învățământului superior".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te