Nou veniți la birou. Generația Z vine pe piața muncii cu o mentalitate diferită. Cum îi poți câștiga

DE Lauren Giella | Actualizat: 20.07.2025 - 18:05
Forța de muncă multigenerațională poate învăța prin interacțiunea cu ceilalți
Forța de muncă multigenerațională poate învăța prin interacțiunea cu ceilalți
Munca la distanță este norma pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală a generației Z
Munca la distanță este norma pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală a generației Z

Generația Z intră pe piața muncii cu o mentalitate diferită de cea a angajaților dinaintea lor. O conducere inteligentă poate transforma diferențele dintre generații într-un avantaj.

SHARE

Ce au în comun generațiile baby boomers, generația X, milenialii și generația Z? Toți participă la aceleași apeluri Teams sau lucrează în aceleași birouri în companii din toate sectoarele.

Generațiile mai în vârstă sunt obișnuite cu structurile tradiționale de birou, care acum par străine, după ce COVID-19 a obligat multe persoane să lucreze de acasă în ultimii cinci ani. Dar, din 2020, o nouă categorie demografică a intrat pe piața muncii, cu așteptări diferite.

Deși acest lucru poate provoca unele tensiuni, liderii inteligenți știu că forța de muncă multigenerațională poate conduce la succes. În industrii precum ospitalitatea și comerțul cu amănuntul, munca în ture reunește persoane de toate vârstele și nivelurile de experiență.

„Cred că ceea ce este cu adevărat interesant la aceste forțe de muncă multigeneraționale este că, indiferent dacă sunt sau nu rude, se simt ca o familie, iar familia poate fi atât pozitivă, cât și provocatoare“, a declarat Marissa Andrada, director de resurse umane de 20 de ani la firme precum Kate Spade și Chipotle, pentru Newsweek. Ea a spus că o colaborare strânsă atunci când împart masa înainte de începerea turei sau se pregătește mâncarea împreună permite schimbul de idei, abilități și experiențe.

„Știu că există caracteristici diferite între generații, dar modul în care acestea interacționează între ele este încă la un nivel foarte uman“, a adăugat Andrada, actualmente director cultural la platforma media WUF World.

Munca la distanță este norma pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală a generației Z

„Capacitatea de a fi empatic unul față de celălalt, de a lucra bine împreună, consider că este un lucru interesant pe care generațiile îl pot aduce la masa discuțiilor. Pot învăța unii de la alții“.

Generația Z s-a născut aproximativ între 1997 și 2012, potrivit PEW Research Center. Aceștia sunt absolvenți de facultate și intră pe piața muncii între 2020 și 2035.

Potrivit Departamentului Muncii din SUA, acest grup a depășit anul trecut generația baby boomers, născută între 1946 și 1964, în ceea ce privește forța de muncă – până în al doilea trimestru al anului 2024, Gen Z va reprezenta 18% din forța de muncă, iar generația baby boomers va scădea la 15%.

Millennials, născuți între 1981 și 1996, reprezintă majoritatea populației active, cu 36%, urmați de Gen X (1965-1980), cu 31%. Se estimează că Gen Z va reprezenta aproximativ 30% din forța de muncă până în 2030.

Pentru a ajuta acești tineri profesioniști să se orienteze în căutarea unui loc de muncă, Newsweek a publicat recent, în parteneriat cu firma de analiză a datelor Plant-A Insights, clasamentul „America’s Greatest Workplaces for Gen Z 2025“ (Cele mai bune locuri de muncă din America pentru generația Z în 2025).

Clasamentul reunește date disponibile public, interviuri cu profesioniști din domeniul resurselor umane și un sondaj online realizat în rândul angajaților din generația Z, care au evaluat și recomandat companii din SUA. Indicatorii cheie de performanță evaluați au inclus recenzii pe rețelele sociale, informații despre dezvoltarea profesională și cultura companiei.

Normalizarea muncii la distanță

Sondajul „2024 Gen Z and Millennial Survey“ realizat de Deloitte, a constatat că aproximativ 60% dintre membrii acestor două generații consideră că au puterea de a genera schimbări în cadrul organizațiilor lor, în special în domenii precum bunăstarea, impactul social, diversitatea și incluziunea, volumul de muncă și eforturile de protecție a mediului.

Sondajul a relevat, de asemenea, că echilibrul între viața profesională și cea personală este prioritatea principală pentru ambele grupuri, una dintre cele mai mari diferențe între Gen Z și generațiile mai în vârstă fiind normalizarea muncii la distanță pentru a atinge acest obiectiv. 

Cu toate acestea, multe firme care au trecut la munca la distanță sau hibridă ca urmare a pandemiei cer acum angajaților să se întoarcă la birou cu normă întreagă, ceea ce reprezintă un șoc pentru tinerii angajați, cu puțină experiență în munca de 40 de ore pe săptămână la birou.

„Generația Z nu s-a așteptat niciodată să lucreze cu normă întreagă [la birou]“, a declarat pentru Newsweek Katie Smith, fondatoarea platformei de dezvoltare profesională Get a Corporate Job.

„Așadar, când o companie spune acum: «Revenim la modul de lucru dinaintea pandemiei și vă rugăm să veniți la birou cinci zile pe săptămână», angajații sunt furioși“. Smith, care lucrează și la o companie din topul Fortune Global 500, a constatat că mulți membri ai Generației Z au o aversiune față de convorbirile telefonice. De asemenea, aceștia au pierdut interacțiunile cruciale de la birou, care stimulează potențialul de mentorat și networking.

Cu toate acestea, există multe domenii în care angajații din generația Z stimulează conversații benefice pentru toată lumea. Ei au destigmatizat conversațiile deschise despre sănătatea mintală și le-au transformat într-o prioritate. Companiile care reflectă această tendință nu numai că vor atrage tineri în căutarea unui loc de muncă, dar vor observa și îmbunătățiri ale stării de bine și ale productivității tuturor angajaților.

Dr. Romie Mushtaq, director de wellness la Great Wolf Lodge, care are o evaluare de 5 stele în clasamentul publicației noastre , a declarat pentru Newsweek că generațiile mai în vârstă „au o viziune foarte distorsionată“ asupra sănătății mintale, cu o mentalitate de tip „îndură și taci“, în timp ce „milenialii și generația Z au normalizat discuțiile despre sănătatea mintală la locul de muncă“.

Ea are „conversații extrem de inteligente în fiecare zi la stațiunile Great Wolf cu angajații noștri din generația milenială și din generația Z... despre diferite tipuri de terapie și medicamente și despre rolul meditației“.

Punerea în legătură a diferențelor lingvistice

Conducerea trebuie să înțeleagă faptul că „toată lumea vorbește o limbă diferită“ și că trebuie să dedice timp „punerii în legătură a diferențelor lingvistice, alt­fel nu vom putea niciodată să rezolvăm problemele... [cum ar fi] nivelurile record de stres, anxietate și epuizare“, a adăugat Mushtaq.

„Când pui [generații diferite] să lucreze împreună la proiecte, vezi că ambele învață lucruri noi și își dezvoltă colectiv abilitățile, ceea ce cred că este pozitiv pentru companii“, a spus Smith.

Pentru Andrada, cultura companiei este esențială. „Strategia de bază pentru fiecare companie care va adopta diversitatea de vârstă este să aibă claritate în ceea ce privește scopul și valorile“, a spus ea. „Valorile sunt modul în care ne comportăm împreună“, astfel încât liderii „trebuie să pornească de la comportamentul, conducerea și reflectarea scopului și valorilor companiei. Asta este ceea ce creează o cultură a incluziunii, coeziunii și productivității“.
Lauren Giella este reporter senior la Newsweek. Îi puteți trimite un e-mail la l.giella@newsweek.com

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te