Pensionarii nu au primit nici acum un răspuns clar cu privire la indexarea pensiilor, când va avea loc și dacă vor primi toți cei 5.000.000 de seniori câți sunt în România sau doar o parte.
Au fost mai multe variante declarate în ultima perioadă, iar pensionarii sunt complet debusolați. Cel mai probabil, pensiile vor crește abia din septembrie cu 12%.
Ministrul Muncii vrea să schimbe sistemul de pensii. Ce documente a propus pentru adoptare?
Acum sunt căutate soluții pentru ca pensionarii care au venituri mici să poată primi indexarea. Totul e incert, iar ministrul Muncii nu a făcut nicio declarație clară pe acest subiect.
De curând, Simona Bucura Oprescu ministrul Muncii a transmis elaborarea unui nou act normativ prin care Guvernul României să aprobe hotărârea care stabilește cuantumul anual al contribuției de participare că membru afiliat la Asociația Internațională a Securității Sociale (ISSA) pentru anul 2025.
Foto: Agerpres(fotografie cu caracter ilustrativ)
Măsura vine în contextul responsabilităților României de a consolida relațiile cu organizațiile internaționale din domeniul securității sociale și de a asigura o reprezentare activă la nivel global.
Pentru 2025, suma care urmează să fie achitată este de 30.732,80 franci elvețieni (CHF), echivalentul a aproximativ 170.000 lei.
Această valoare a fost stabilită în conformitate cu Regulamentul financiar al ISSA și cu datele furnizate de Casă Națională de Pensii Publice (CNPP), instituție care reprezintă România în cadrul Asociației.
Citește și: Statul nu indexează pensiile cu 330 lei, dar plătește 3.000.000.000€ sporuri pentru boli inventate
”Se aprobă cuantumul contribuției anuale de participare a României în calitate de membru afiliat la Asociaţia Internaţională a Securităţii Sociale (ISSA), pentru anul 2025, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 30.732,80 franci elveţieni.
Echivalentul în lei al sumei reprezentând cotizaţia anuală prevăzută la art. 1 se calculează pe baza cursului oficial de schimb leu-franc elveţian al Băncii Naționale a României, valabil la data efectuării plății şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice din bugetul asigurărilor sociale de stat aprobat pentru anul 2025”, prevede proiectul de Hotărâre.
Dacă pensiile s-ar fi indexat cu 12%, acești pensionari ar fi primit o creștere de 153 de lei și ar fi ajuns la o pensie de 1.434 de lei. La finalul acestui articol, Newsweek oferă o simulare cu sumele pe care pensionarii le-au pierdut pentru că pensia nu li s-a mai indexat.
Deși, nu a putut indexa cele mai mici pensii cu 150 de lei, Ministerul Muncii oferă angajaților săi (și celor din instituțiile subordonate) sporuri care nu au nicio acoperite.
Citește și: Ministerul muncii nu crește pensia minimă cu 150 lei, dar dă angajaților sporuri de 50.000.000 lei
Citește și: Pensionarii lăsați fără pensie majorată la indexare au ajuns la mila C.A.R.-urilor. Împrumută bani
Indexarea pensiilor nu crește, sporurile la Ministerul Muncii duduie
Potrivit documentului pe care îl prezentăm mai jos, toți angajații din Ministerul Muncii primesc spor pentru condiții grele de muncă. Funcționarii de la birouri iau un spor pentru condiții grele de 15% din salariu lună de lună.
Documentul arată sporurile și salariile pe care angajații le primeau la 30 septembrie 2024.
Șefii primesc 1.500 de lei brut spor pentru condiții grele de muncă, deși munces la birouri, au secratară consilieri etc. Este vorba de șefi, directori, manageri și secretarul general din Ministerul Muncii.
Citește și: EXCLUSIV Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. În 2019, de 12 ori mai mult ca în 2017
Sporuri iau și ceilalți angajați: Auditorii, consilierii și experții primesc, lunar, un spor de condiții grele de muncă între 1.200 și 1.400 lei brut.
Un muncitor primește 800 de lei, iar un șofer 600 de lei lunar spor pentru condiții grele.
Detalii în textul de mai JOS: