Află ce pensie vei avea de la 1 ianuarie, după indexare și recalculare. Creșteri, pe toate liniile

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.10.2023 - 21:46
Cum calculezi ce pensie ai de la 1 ianuarie după recalculare și indexare. - Foto: Freepik

Guvernul a anunțat cum calculezi ce pensie vei avea de la 1 ianuarie după recalculare și indexare. Formula de calcul a fost agreată cu UE și se află în draftul proiectului noii legi a pensiilor.

SHARE

Guvernul a anunțat cum calculezi ce pensie vei avea de la 1 ianuarie după recalculare și indexare. În noua lege a pensiilor se stabilește foarte clar cum se vor indexa pensiile și cum se vor recalcula.

Cum se indexează pensiile

Premierul a anunțat că indexarea pensiilor se va face cu 13% de la 1 ianuarie 2024. Dar, ca regulă, pentru ceilalți ani, indexarea se va face în fiecare an, de la 1 ianuarie. 

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior.

Anul acesta creșterea reală este de 3%, iar inflația de 7-8%. Deși indexarea trebuia să fie, potrivit legii de maxim 9,5%, guvernul a decis o indexare de 13,8% de la 1 ianuarie. Aceasta e prima veste bună.

Cum se recalculează pensiile

Formula de calcul e următoarea: VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor. În primele discuții, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de doar 71 de lei. Deci, o creștere cu 10 lei, o altă veste foarte bună pentru pensionari.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctul de pensie și pensia minimă vor crește cu un procent de 13,5%, crescând cu câteva sute de lei. La recalcularea pensiilor unii pensionari vor primi o altă creștere care poate ajunge și la 30%.

Citește și: Cât vor fi punctul de pensie și pensia minimă la 1 ianuarie? Cine va primi încă 30% la recalculare ?

Un an de vechime la pensie e mai scump cu 900 lei de azi, după ce salariul minim a crescut. Câți ani poți cumpăra și până când, ne informează Casa de Pensii.

Citește și: De ce un an de vechime la pensie e mai scump cu 900 lei de azi? Câți ani poți cumpăra și până când ?

Există pensionari care ar putea ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme dacă au lucrat în condiții speciale. Ei trebuie să fi lucrat în anumite domenii.

Potrivit noii legi a pensiilor care se elaborează în aceste zile, locuri de muncă în condiţii deosebite sunt acele locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor.

Citește și: Cine sunt pensionarii care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te