Ce se întâmplă de la 1 mai cu românii care muncesc în Germania. Măsurile îi afectează direct

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.04.2024 - 17:50
Romanii care muncesc în Berlin vor avea mai mulți bani la salariu Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Un mare oraș din Europa anunță că va crește salariul minim pe oră de la 13.00 € / oră la 13.69 €/ oră. În acest oraș trăiesc aproximativ 26.000 de români.

SHARE

Inflația ridicată a dus recent la creșteri semnificative ale tarifelor în multe sectoare. Acum și Berlin reacționează la salariul minim.

De la 1 mai, salariul minim în capitala Germaniei, crește de la 13,00 euro la 13,69 euro brut pe oră, conform unei decizii a Senatului. 

Astfel, salariul minim va crește cu 5,3%, iar această majorare se aplică atât angajaților din sectorul public dar și celor din companiile privare care au contracte publice în Berlin. 

În Berlin locuiesc aproximativ 26.000 de cetățeni români, conform unor statistici. Este cel mai mare oraș al țării cu aproximativ 3.755.251 locuitori și acoperă o suprafață aproximativ 892 km². Berlinul este, în același timp, și unul din cele 16 landuri federale, având guvern de land propriu, numit „Senat”.

Cine sunt românii care vor avea mai mulți bani la salariu din 1 mai? Crește salariul brut pe oră

La Berlin, salariul minim de stat urmează să crească pe 1 mai. După cum a decis marți Senatul, un salariu minim de 13,69 euro se va aplica apoi angajaților din serviciul de stat și din companiile de stat.

Adică cu 69 de cenți mai mult decât data trecută. Companiile private care acceptă contracte publice din Berlin trebuie să plătească, de asemenea, tuturor angajaților implicați cel puțin această sumă – pentru că în același timp se mărește așa-zisul salariu minim pentru atribuire. La nivel național, salariul minim legal general este de 12,41 euro pe oră; de la 1 ianuarie 2025 va fi de 12,82 euro.

Citește și: Cum poți câștiga în Germania 2.200 € lunar fără să știi limba. Îți trebuie doar permis categoria B

„În Berlin, se aplică principiul conform căruia cheltuim bani publici doar pentru muncă bună – iar aceasta include salariul minim de stat și acordarea salariului minim”, a explicat senatorul pentru muncă și socializare Cansel Kiziltepe (SPD) despre decizia Senatului. Acolo unde Senatul are influență asupra salariilor bune, Berlinul trebuie să fie un model de urmat și să dea un exemplu bun.

Senatorul pentru economie Franziska Giffey (SPD) a făcut comentarii similare . „Berlinul este un oraș atractiv, dar ar trebui să rămână accesibil pentru toată lumea”, a explicat ea. „Acest lucru include asigurarea faptului că munca bună este compensată în mod echitabil. În calitate de client public, aducem o contribuție concretă la acest lucru prin decizia de astăzi a Senatului de a crește salariul minim.”

De asemenea, ea speră să aibă un impact pozitiv asupra altor domenii care nu sunt direct supuse salariului minim, spune Giffey. „Indiferent în ce companie lucrez, mi se spune despre o lipsă de muncitori calificați peste tot.

Multe companii plătesc deja un salariu orar de peste 14 euro pentru a câștiga angajații.” De aceea, este și în interesul unei concurențe loiale și al unei economii responsabile ca peste tot să existe reguli clare pentru salarii corecte.

Salariile minime stabilite de stat sunt menite să prevină dumpingul salarial și social și să asigure un salariu de trai. Salariul minim de stat la Berlin a fost majorat ultima dată de la 12,50 euro la 13,00 euro în iulie 2022.

Citește și: Doi români au vrut să ducă droguri în Germania cu TIR-ul. Aveau aproape 300 kg de marijuana

 Potrivit administraţiei sociale, noua cerinţă de majorare de 5,3 la sută rezultă din indicele majorărilor tarifelor la nivelul întregii Germanii din ultimele patru trimestre (excluzând plăţile speciale). Oricine lucrează cu normă întreagă timp de 39 de ore pe săptămână va primi un salariu minim lunar de 2.322 de euro la 1 mai, în loc de precedentul 2.205 de euro, scrie berliner-zeitung.de.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te