Pensie reclaculată pentru toți pensionarii. Unii au primit vești bune și creșteri substanțiale la recalculșare. Peste 2.000.000 de pensionari au pensie crescută de la 1 septembrie 2024.
800.000 de pensionari, însă, au pensie înghețată ani de zile. Ei nu vor lua nici indexarea de la 1 ianuarie.
Ce greșeli s-au făcut la recalcularea pensie? Casa de Pensii explică cine plătește pentru ele
În acest context, mulți pensionari cred că au fost înșelați, că formula de calcul nu îi avantajează ori că au existat greșeli din partea Casei de Pensii.
Newsweek a scris că o mare nedreptate, poate cea mai mare din legea pensiilor, este aceea de a considera un an muncit la birou egal cu un an lucrat în praf, la o arhivă, sau cu un an muncit într-un furnat, turnătorie, mină, dar și în industria energetică sau chiar de mașini.
Citește și: Nemulțumit de ce pensie ai primit? Contestația se rezolvă după o perioadă uriașă de timp. De ce?
Există, însă, și erori pe care Casa de Pensii le recunoaște și, uneori, le-a identificat.
Ce erori de calcul la Pensie pot apărea?
- erori de preluare a datelor, datorate introducerii incorecte în sistemul informatic a datelor din documentele justificative depuse la dosar. Astfel că pot apărea erori legate de stagiile de cotizare realizate, stagiile asimilate, în condiții speciale și grupe de muncă speciale ori gradele și cauza invalidității sau dizabilității. Toate aceste greșeli pot fi pagube pentru pensionari, adică o pensie mai mică.
- erori de interpretare a legislației, atunci când prevederile legii sunt interpretate greșit, ducând la determinarea eronată a elementelor de calcul. Pot fi afectate stagiile contributive sau necontributive, stagiile complete de cotizare, punctajele realizate sau datele de referință necesare calculului și plății efective a pensiilor.
- sistemul poate fi alimentat cu date eronate, fie că sunt cele furnizate de către angajatori cu privire la datele necesare calculului și plății pensiilor care pot influența calculul și plata pensiilor .
- erori în calcularea diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate de către beneficiari, în cazul recalculărilor și revizuirilor, arată avocanet.ro
Cine plătește eroarea de la pensie?
În cazul în care greșeala este descoperită la câteva luni sau ani după ce s-a făcut eroarea, Casa de Pensii e obligată să plătească retroactiv pagubele pricinuite pensionarilor.
O lege care a fost votată în Parlament spune că pensionarij care au primit bani în plus la pensie dar NU din vina lor rămân cu sumele de bani.
Legea care a fost aprobată spune că ,,Prin derogare de la prevederile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează."
Citește și: Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul Muncii face un anunț neașteptat