CASS la pensiile peste 3.000 lei. Mica Recalculare, anulată. Când vor ieși pensionarii în stradă?

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.07.2025 - 12:29
Cass la pensie peste 3000 lei. Mica recalculare, anulată. Când vor ieși pensionarii în stradă? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cass la pensie peste 3000 lei. Mica recalculare, anulată. Când vor ieși pensionarii în stradă? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

CASS la pensiile peste 3.000 lei. Mica Recalculare, anulată. Când vor ieși pensionarii în stradă? Federația Națională a Pensionarilor din România a adresat un mesaj decidenților politici, criticând măsurile de austeritate care îi vizează pe seniori.

SHARE

Pensiile care depășesc suma de 3.000 de lei vor fi supuse unor rețineri, de la 1 august, deoarece pensionarii vor fi obligați să plătească contribuția la asigurările de sănătate (CASS).

CASS va fi aplicată cu un procent de 10% asupra sumei care depășește pragul de 3.000 de lei.

Inițial, autoritățile intenționau să impună această contribuție doar pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, ceea ce ar fi afectat aproximativ 800.000 de pensionari.

Citește și: Ajutor la pensie. Cum folosești sprijinul de 50 de lei, când plătești factura la energie electrică

CASS la pensiile peste 3.000 lei. Mica Recalculare, anulată. Când vor ieși pensionarii în stradă?

Ulterior, au redus pragul la 3.000 de lei pentru a crește veniturile la buget, ceea ce înseamnă că aproape 2 milioane de pensionari vor fi nevoiți să plătească CASS.

La 1 ianuarie, toate cele 4.700.000 pensii contributive ar fi trebuit să crească cu valoarea inflației. Dar, surpriză, la 1 ianuraie 2025, pensiile nu au mai fost indexate cu 12%. În medie, pensionarii au pierdut 330 de lei.

Citește și: Dezastru: 10.000.000.000€ împrumut pentru pensiile contributive. Pensiile speciale sunt 3 miliarde €

Mai mult, un număr de 600.000 de pensionari așteaptă banii de la mica recalculare, care se adresează pensionarilor care au depus adeverințe cu venituri nepermanente.

Aceste venituri nepermanente - sporuri, ore de noapte, lucru în acord, al 13-lea salariu - nu au fost luate în calcul la marea recalculare. Pensionarii au avut timp între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025 să depună aceste documente cu veniturile nepermanente. Momentan, mica recalculare a fost amânată, fiindcă Guvernul nu are bani de creșteri de pensie. DetaIii, AICI.

Pensionarii din România, reprezentați de Federația Națională a Pensionarilor, sunt profund revoltați de deciziile guvernului privind pensiile și taxele impuse.

Citește și: Soția, părinții vor mai fi coasigurați la sănătate doar până la 1 septembrie. Cât vor plăti CASS?

Federația a transmis deja un mesaj clar decidenților politici. Pensionarii, însă, nu pot ieși încă în stradă din cauza valului puternic de caniculă care afectează țara.

Totuși, conform informațiilor Newsweek România, pensionarii vor fi prezenți la mitingul din 8 septembrie, organizat de sindicate, care va avea loc în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse.

Federația Națională a Pensionarilor din România, mesaj tranșant

Federația Națională a Pensionarilor din România a adresat un mesaj decidenților politici, criticând atât impunerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra pensiilor care depășesc 3.000 de lei, cât și lipsa indexării pensiilor în anul 2025.

Citește și: Nicușor Dan poate opri introducerea CASS la pensiile peste 3.000 lei. Ce șanse sunt să se întâmple?

„Îngrijorată de lipsa de atenție a Guvernului față de traiul pensionarilor din sistemul public, față de calitatea vieții lor, Federația Națională a Pensionarilor din România a decis să vă prezinte din nou protestul său față de hotărârea pe care și-a asumat-o guvernul de a folosi pensiile de asigurări sociale – care reprezintă măsuri de securitate financiară pentru bătrânețe – drept resursă pentru reducerea deficitului bugetului țării.

De la 1 august a.c. – când prețurile, coșmar al bătrânilor, la toate bunurile de consum, medicamente și utilități cresc – pensiile mai mari de 3.000 lei ale unui număr de 1.782.511 de pensionari se vor diminua cu 20% și vor fi înghețate mai mulți ani (pentru partea care depășește 3.000 de lei se va plăti 10% impozit și 10% contribuție pentru asigurări de sănătate).
Diminuarea cuantumului pensiilor pentru care pensionarii au achitat contribuții în perioada lor activă, este fără putință de tăgadă, o măsură nedreaptă și cerem guvernului să o reconsidere urgent.

Amintim că prevederea din Legea 360/2023 referitoare la indexarea anuală a pensiilor cu rata inflației nu a fost respectată și aplicată de guvern, dar legile prin care se acordă privilegii nejustificate unor categorii de bugetari și unor persoane care au avut rang de demnitar sau au deținut funcții publice, sunt respectate și aplicate de guvern, deși respectivele legi pot fi modificate.

Canicula, domnule prim – ministru, împiedică membrii federației, oamenii în vârstă, să iasă în stradă pentru a vă prezenta nemulțumirile lor”, a transmis Luciana Cănilă, președintă a Federației Naționale a Pensionarilor din România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te