Când vor crește pensiile și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiile

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.07.2025 - 07:32
Când vor crește pensie și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiile foto: Inquam Photos / George Calin(fotografie cu caracter ilsutrativ)
Când vor crește pensie și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiile foto: Inquam Photos / George Calin(fotografie cu caracter ilsutrativ)
Când vor crește pensie și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiileFoto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Când vor crește pensie și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiileFoto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

2026 este anul decisiv pentru pensii. Ce a anunțat ministrul de Finanțe Tanczos Barna despre indexare și despre posibilitatea ca pensionarii să primească mai mulți bani conform legii. Sunt vizați și salariații.

SHARE

Situația pensiilor în România continuă să fie marcată de incertitudine, pe fondul unui context economic fragil și al presiunilor bugetare. Ministrul Finanțelor vorbește despre o eventuală indexare în a doua jumătate a anului 2026, dar o condiționează ferm de atingerea unui echilibru bugetar.

Această precauție reflectă dificultățile cu care se confruntă executivul în planificarea cheltuielilor sociale, în special în contextul în care deficitul bugetar rămâne o problemă majoră.

Când vor crește pensiile și salariile. Ministrul de Finanțe Tanczos Barna spune care sunt condițiile

Într-un interviu acordat recent la un post de televiziune, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a clarificat poziția guvernului în ceea ce privește posibila indexare a pensiilor în 2026.

“Măsurile de îngheţare de salarii sunt măsuri temporare. Eliminarea de sporuri este o măsură definitivă. Dar îngheţarea şi neindexarea salariilor şi pensiilor este temporară.

Citește și: Cine a decis să impună CASS la pensiile peste 3.000 lei? De ce nu s-au tăiat și pensiile speciale?

În cazul în care lucrurile se reechilibrează în 2026 văd posibilă o indexare undeva în a doua parte a anului viitor. Dar România are nevoie de cel puţin un an pentru reaşezarea echilibrului fiscal-bugetar cu condiţia să avem şi măsuri de susţinere a economiei“, a declarat vicepremierul Tanczos Barna la un post TV.

„Măsurile de îngheţare de salarii sunt măsuri temporare. Eliminarea de sporuri este o măsură definitivă. Dar îngheţarea şi neindexarea salariilor şi pensiilor este temporară.

În cazul în care lucrurile se reechilibrează în 2026 văd posibilă o indexare undeva în a doua parte a anului viitor. Dar România are nevoie de cel puţin un an pentru reaşezarea echilibrului fiscal-bugetar cu condiţia să avem şi măsuri de susţinere a economiei“, a declarat vicepremierul Tanczos Barna.

Această declarație vine într-un moment în care pensionarii români se confruntă cu o inflație persistentă și cu costuri de trai în continuă creștere. Deși noua lege a pensiilor prevede o ajustare a veniturilor în funcție de rata inflației, aplicarea acestei măsuri devine tot mai nesigură.

Cu alte cuvinte, guvernul nu exclude majorările de pensii, dar nici nu oferă garanții. Decizia va depinde exclusiv de starea economiei în prima parte a anului 2026 și de eficiența măsurilor de consolidare fiscală ce urmează a fi implementate în 2025.

Indexarea, o creștere a pensiilor doar pe hârtie

Deși legea prevede indexarea pensiilor în funcție de rata inflației, aplicarea ei depinde de disponibilitatea resurselor financiare. Potrivit contextului economic actual, această prevedere riscă să rămână, cel puțin temporar, doar pe hârtie.

Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură

În lipsa unei creșteri semnificative a veniturilor la bugetul de stat, guvernul nu va putea susține aplicarea mecanismului de actualizare a pensiilor.

În plus, lipsa unei prognoze clare cu privire la nivelul inflației în următorii doi ani complică și mai mult estimările privind potențiala creștere a pensiilor. Chiar dacă inflația scade, nivelul actual al prețurilor rămâne o povară pentru cei cu venituri mici, categorie majoritară în rândul pensionarilor.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Recalcularea pensiilor, sub semnul întrebării

Pe lângă incertitudinile privind indexarea, și procesul de „mică recalculare” este pus sub semnul întrebării. Deși inițial anunțată pentru martie 2025, aplicarea recalculării nu are, până în prezent, o dată oficială de lansare.

Conform surselor politice consultate de Newsweek România, există un blocaj administrativ și financiar care împiedică implementarea acestei etape esențiale din reforma pensiilor.

Citește și: Care pensionari pierd 600 lei la pensie după aplicarea CASS? Ce bani ia statul în funcție de pensie?

Estimările arată că pentru a acoperi costurile majorărilor generate de mica recalculare până la finalul anului ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de euro. În condițiile în care nu există fonduri alocate în mod clar pentru această măsură, aplicarea ei riscă să fie amânată sau chiar abandonată.

Pensionarii cu venituri mici – cei mai afectați

Potrivit acelorași surse, aproape 900.000 de pensionari – în special cei cu pensii sub nivelul mediu – nu vor beneficia de majorări semnificative în decembrie 2024. Această categorie este afectată în mod direct de întârzierea recalculării și de blocajele legate de indexare.

Pentru acești oameni, fiecare lună de întârziere în aplicarea noii legi înseamnă un efort financiar în plus pentru a face față cheltuielilor de bază. Alimentele, utilitățile și medicamentele au cunoscut creșteri de preț constante, iar lipsa unei ajustări a pensiilor face ca traiul zilnic să devină tot mai dificil.

În acest context, noul ministru al Muncii, Florin Manole, are o misiune dificilă: să identifice sursele de finanțare necesare pentru aplicarea atât a recalculării, cât și a unei eventuale indexări.

Sarcina sa presupune negocieri intense cu Ministerul Finanțelor și posibil chiar ajustări bugetare majore, într-un an deja tensionat din punct de vedere economic și politic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te