Pensionarii au de suferit după ce guvernul a deciz ca indexarea din 1 ianuarie să fie înghețată. Pensiile urmau să crească cu 12% însă statul nu a găsit bani și pentru ei.
Conform calculelor Newsweek, din cauză că pensia nu a mai fost indexată, pensionarii pierd în medie aproximativ 300 de lei la pensie.
Premierul Marcel Ciolacu vorbea despre o creștere a pensiilor undeva în luna septembrie a acestui an însă ministrul Finanțelor a spus în mai multe rânduri că bugetul nu permite creșteri de pensii și salarii.
Cu toate acestea, unii pensionari vor primi bani anul acesta. Însă nu este vorba despre indexare.
Este vorba despre sprijin financiar iar pentru acest lucru o anvelopă este prevăzută în buget.
Bugetul a fost aprobat sâmbătă în guvern. Iar marți merge în Parlament unde sunt dezbătute amendamentele.
Azi, ultima șansă pentru indexarea pensiei. Parlamentarii le pot face o mare bucurie pensionarilor
Comisiile pentru buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor dezbate Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale începând marţi, la 10.30, urmând să participe și ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
Citește și: Neînțelegeri grave în guvern pe creștea pensiei. Ciolacu promite indexare. "Finanțele" refuză
Conform calendarului aprobat, marţi, între orele 10.30 şi 11.30, au loc dezbateri generale asupra Legii bugetului de stat şi Legii asigurărilor sociale, la care aprticipă ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
Între orele 11.30 şi 12.30, se dezbat amendamente depuse la textul legii bugetullui de stat pentru 2025.
Azi, ultima șansă pentru indexarea pensiei. Parlamentarii le pot face o mare bucurie pensionarilor - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
De la 12.30 încep dezbateri asupra Legii bugetului de stat, cu participarea ordonatorilor de credite.
Citește și: Ciolacu a găsit bani pentru indexarea pensiilor. De ce nu toți pensionarii vor primii bani în plus?
Proiectul Legii bugetului de stat şi cel al Legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, iar joi este programat votul final.
”Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut din 1 ianuarie salariul minim la 4.050 lei. În 2025, câştigul salarial net va creşte cu 6,1%, peste nivelul inflaţiei de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie”, a mai declarat premierul”, a spus Marcel Ciolacu sâmbătă, înaintea ședinței de guvern în care a fost aprobat bugetul de stat.
Citește și: Calculul pensiei este afectat de un lucru aparent lipsit de importanţă. Care este acesta?
Ca să plătească o indexare cu 12% a tuturor pensiilor, guvernul trebuia să găsească nu mai puțin de 20 miliarde de lei în plus la buget în 2025.
Ministrul Finațelor, Tanczos Barna a declarat după ședința de guvern că ”nu reducem din salarii și din pensie în ceea ce privește nivelul aprobat anul trecut”.
Asta înseamnă că anul acesta, pensiile vor fi plătite la nivelul lunilor noiembrie și decembrie 2024. Pensiile românilor la sumele aprobate anul trecut urmează să fie acoperite dintr-o sumă 182,7 miliarde de lei.
Însă, o anvelopă de 2 miliarde de lei este prevăzută în buget.
Foto: freepik.com
”Este o anvelopă aprobată dar trebuie să vedem o analiză de la ministerul muncii. Nu există o discuție concretă. Nu am discutat nici despre pensia maximă pentru care se va aproba acest sprijin on-off”, a spus ministrul Finanțelor.
Așadar ar fi 2 miliarde de lei pentru creșterea/indexarea pensiilor. Dar Nu toți pensionarii vor primi bani și nici nu este vorba de o indexare.
Dacă cele 2 miliarde s-a împărți la toți cei 5.000.000 de pensionari ar rezulta 400 lei pentru fiecare sau 30 de lei în plus la pensie pe lună. Ceea ce este exclus. O indexare este exclusă la un buget de 2 miliarde.
Citește și: În ce condiții pensia poate crește cu 12% în 2025? Ultima speranță pentru pensionari
Din cele 2 miliarde se va acorda un singur ajutor financiar pentru un număr limitat de pensionar, cei cu pensii mici.
Dacă s-ar acorda un ajutor de 2.000 de lei, de el ar beneficia numai 1.000.000 de pensionari. Adică, doar pensionarii care au pensia minimă de 1.281 de lei.
Dacă s-ar acorda un ajutor de 1.000 de lei, de el ar beneficia 2.000.000 de pensionari, conform calculelor Newsweek.
Trebuie să spunem că șansele ca pensia să fie indexată cu 12% în anul 2025 sunt mici. Cu toate acestea, dacă vor fi amendamente privid această creșetere și vor fi și votate de majoritate, aceasta ar putea trece, în Parlament.