Au furat panouri solare dintr-un parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.09.2023 - 15:24
Au furat panouri solare dintr-un parc fotovoltaic - Foto: Pexels/Los Muertos Crew

Hoții au jefuit un parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din Hunedoara, construit cu fonduri europene. Parcul nici măcar nu a apucat să fie pus în funcțiune. Unii dintre hoți au fost prinși după ce au scos la vânzare pe Internet panourile fotovoltaice.

SHARE

Parcul fotovoltaic de la Ghelari, județul Hunedoara, a fost construit între anii 2014 și 2015, pe un teren de 30 de hectare.

Nu a fost dat niciodată în folosință, deși ar fi trebuit să producă energie suficientă pentru un oraș cu 15.000 de locuitori.

Au furat panouri solare dintr-un parc fotovoltaic

Terenul pe care a fost construit parcul a devenit imediat după demararea lucrarilor obiectul mai multor litigii așa că a urmat un lung șir de procese în instanță. 

În această situație, parcul a început să se degradeze și a ajuns ținta hoților. Mai multe persoane au început să fure panouri solare pe care le vindeau pe internet, conform Digi24.

Administratorul parcului a depus plângere la Poliție, care a organizat o acțiune de prindere în flagrant. Așa au fost prinși trei bărbați, care au fost reținuți pentru 24 de ore.

Citeşte şi: O fostă groapă de gunoi va produce energie regenerabilă. Sibiul va avea un nou parc fotovoltai

Ai spune că este o nouă "afacere" tipic românească, însă lucrurile nu stau deloc astfel. Obiceiul infractorilor, de a fura panouri fotovoltaice, este răspândit la ora actuală, la nivel global.

"Furtul de panouri solare crește, pe măsură ce piața neagră se dezvoltă", scrie Mail & Guardian, publicaţie din Noua Zeelandă, care scrie despre cazuri din Africa de Sud.

S-a deschis o piață pentru furtul de panouri solare, în toată Noua Zeelandă, potrivit experților.

Pene de curent zilnic

Africa de Sud a înregistrat o creștere a sistemelor alternative de alimentare cu energie electrică, deoarece compania de stat Eskom nu reușește să satisfacă cererea de energie, în condițiile în care zilnic au loc pene de curent, din cauza defecțiunilor frecvente la centralele electrice ale consorţiului.

Experții au avertizat că întreruperile de sarcină au creat o cerere ridicată și, în consecință, o piață neagră masivă pentru panourile solare.

Calvin Rafadi, procuror, a declarat că furtul de panouri solare este în creștere, deoarece piesele sunt ușor de îndepărtat.

O cheie

"Infractorii folosesc o cheie, pentru a deșuruba panourile. De obicei, ei așteaptă ca proprietarii de case vizate să fie plecați în timpul nopții și vin cu scara și îndepărtează panourile, pentru a le vinde pe piața neagră, similar cu ceea ce se întâmplă în industria cablurilor de cupru", a spus el.

Șeful departamentului de comunicare al Fidelity Services Group, Charnel Hattingh, a declarat că firma de securitate a răspuns la numeroase apeluri privind incidente de furt, care au implicat panouri solare și baterii.

"Hoții au suficient timp să demonteze sistemul, înainte de a părăsi proprietatea. Din experiența noastră, obiectele furate sunt de multe ori vândute unor persoane care doresc să le folosească drept materiale de fier vechi sau ca sursă proprie de energie alternativă", a spus ea.

Ia amploare

Wynand van Vuuren, de la King Price, asigurător, a declarat că furtul de panouri solare a devenit o tendință care probabil va lua amploare.

Directorul general Auto & General, Ricardo Coetzee, a declarat că a observat o creștere a spargerilor de locuințe și că unul dintre factorii care au contribuit la această situație este reprezentat de întreruperea încărcării.

"Furtul de panouri solare este o tendință emergentă, pe care o urmărim cu atenție", a spus el. Asigurătorii au adăugat că unii clienți au spus că suspectează că panourile au fost furate de aceeași companie care le-a instalat.

Citeşte şi: Casa Verde Fotovoltaice, programul-minune. Iar s-a terminat licitaţia în numai câteva minute

Cu toate acestea, De Wet Taljaard, specialist tehnic în energie solară la South African Photovoltaic Industry Association, a declarat că un număr de serie este laminat pe celulele panourilor solare.

"Acest lucru face dificilă îndepărtarea informațiilor de serie fără a deteriora panoul iremediabil. Din păcate, informațiile de serie sunt adesea plasate pe autocolante sau afișate prin metode nepermanente și pot fi îndepărtate cu relativă ușurință.

Cu toate acestea, informațiile de serie sunt salvate în software-ului invertorului, iar accesul la software poate fi protejat cu o parolă, de către instalatorul autorizat", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te