Alocaţia pentru copii majorată mai aşteaptă. Când ar putea să fie dată

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.10.2023 - 14:06
Alocaţia pentru copii majorată mai aşteaptă - Foto: Unsplash.com/Natalia Blauth

Guvernul a anunțat că alocaţia pentru copii ar urma să fie majorată, de la începutul anului viitor. Dar, ca şi în cazul pensiilor, ar putea să existe o întârziere de două luni. Guvernul se prevalează de un mic bemol legal: inflaţia.

SHARE

Conform legii române, punctul de pensie se majorează anual cu inflaţia. Dar este vorba despre inflaţia medie decembrie la decembrie, pe anul respectiv.

În acest caz, este vorba despre rata inflaţiei anualizate, decembrie 2023, raportată la decembrie 2022, pentru anul 2023, ca reper de majorare.

Alocaţia pentru copii majorată mai aşteaptă

Dar această ultimă cotă de inflaţie, pe decembrie anul acesta, va fi dată de Institutul Naţional de Statistică de-abia în luna februarie, aşa că Ministerul muncii, prin Casa Naţională de Pensii, nu o poate calcula până atunci.

Dar nimeni nu obligă Executivul să nu facă o majorare grosso modo, prin derogare, apoi să o rectifice. Cum ai modificat Codul Fuscal de sute de ori, în ultimii ani, prin derogare, fără să respecţi termenul de decalaj de cel puţin şase luni, de la art. 4.

La pensionarii obişnuiţi, ar fi vorba despre câteva zeci de lei diferenţă. Acum, Guvernul se prevalează de această regulă, de indexare cu inflaţia, şi în cazul creşterii alocaţiei pentru copii. Ar putea fi vorba chiar şi despre o altă speţă de întârziere a unei mici plăţi, pentru a nu deschide şi mai mult deficitul bugetar excesiv, cu câteva fracţiuni de procent.

Citeşte şi: „Alocația” este cea mai nouă metodă de înșelătorie. Cum a obținut o firmă 1,4 mil. lei în acest fel

Conform legislației actuale, alocațiile pentru copii vor fi majorate diferențiat, în funcție de vârsta acestora. În prezent, copiii de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei.

Copiii de 2-18 ani, dar și tinerii peste 18 ani, care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei. Aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Suma a fost majorată în acest an, față de cea de 600 de lei, valabilă în anul 2022.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Citeşte şi: Cum a ajuns alocația pentru copii de patru ori mai mare în Polonia față de România

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent, pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Concret, drepturile bănești ale unui copil plasat într-o familie, la o persoană sau la un asistent maternal, sunt în cuantum de 950 de lei.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați de regulă de unul dintre părinți. Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.

De regulă, în ultimii ani, plata s-a procesat pe 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Dacă ziua de 8 cade în week-end, banii sunt virați fie vineri, fie luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te