8.000 de finanțiști protestează la nivel național. Nu vor să renunțe la sporurile de mii de lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.08.2023 - 12:13
Finanțiștii protestează din cauza tăierii sporurilor Foto: facebook/Finanțe Sed Lex

Mii de angajați ai Fiscului au ieșit în stradă pentru a protesta față de tăierea sporurilor. Ei cer respingerea proiectului guvernului de reducere a cheltuililor. Azi e ziua de salariu a profesorilor

SHARE

Mai multe trezorerii din țară au anunțat că nu lucrează după ce premierul Marcel Ciolacu a decis să taie o parte din sporurile pentru condiții grele de muncă pe care le primesc aproape toți angajații la stat. 

Azi este ziua de salariu a profesorilor. Ei au protestat în lunile mai-iunie tot pentru salarii.

Astfel, 8.000 de angajați din Finațe protestează azi în toată țara, începând cu orele 8,30. 

8.000 de finanțiști protestează la nivel național. Nu vor să renunțe la sporurile nesimțite

Finanțiștii care au ieșit azi în stradă s-au solidarizat cu protestul de ieri de la Ministerul Finanțelor, pentru a susține revendicările privind:

- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadrul sistemului fiscal

 - Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Citește și: VIDEO Protest spontan, în Ministerul Finanțelor. Angajații nemulțumiți de OUG-ul austerității

 - Respingerea în totalitate a proiectului ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

 La ora 13.00, Ministrul Finanțelor a convocat o întâlnire pentru a discuta despre aceste revendicări.

„Nu mai sunt suficiente promisiunile! Protestele vor continua în absența unor angajamente ferme!”, transmite Sed Lex.

Citește și: DOCUMENT Miza protestelor de la Ministerul de Finanțe. Tăierea unor sporuri ce ajung și la 2.000 lei

Astăzi, trezoreriile din țară ar trebui să facă peste 14.000 de plăți, iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dă asigurări că salariile bugetarilor vor fi plătite.

El dă asigurări că salariile angajaților urmează să crească în timp și că așa-numita „ordonanță a austerității” nu-i va afecta pe cei cu veniturile mici. În schimb, crede Boloș, este „imoral” ca angajații cu venituri de peste 20.000 de lei să primească vouchere de vacanță și de hrană.

Ce salarii au finanțiștii care nu vor să lucreze fără sporuri

Potrivit documentelor verificate de Newsweek România, la Ministerul de Finanțe, cel mai mare salariu este al secretarului de stat care ajunge la 16.000 de lei. Deși stă în fața computerului, ia un spor de condiții vătămătoare de 2.400 lei pe lună.

Consilierii primesc 8.000 - 9.000 de lei la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare de 900 - 1.400 lei pe lună, plus 347 lei indemnizație de hrană. 

Auditorii primesc 12.000 de lei, la care se adaugă un spor de 1.300 - 1.600 lei pe lună.

Directorii și șefii de serviciu iau între 11.000 lei și 18.000 de lei și un spor ce ajunge și la 2.200 lei.

Una dintre mizele protestului ar putea fi tăierea sporului pentru condiții vătămătoare. Toți cei care au peste 10.000 lei/lună ar pierde acest spor.

Acesta nu este singurul protest din această vară. 

Profesorii au amânat examenele naționale și Bacalaureatul ieșind în stradă să ceară salarii mai mari.

Au protestat și polițiștii de penitenciar dar și medicii. 

Ce au obținut profesorii după 3 săptămâni de grevă

După trei săptămâni de grevă și două mari marșuri de protest în Capitală, profesorii au obținut salarii mai mari de la 1 iunie 2023, cu aproximativ 25% pentru toate categoriile de angajați din educație.

La toate salariile brute se adaugă 10% spor de solicitare neuropsihică și sporurile pentru diverite activități precum dirigenția.

  • Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, cu până într-un an experiență, primește salariu net de 3.157 lei/637 euro (salariul brut fiind de 5.398 de lei), o creștere de 31,7% 
  • Un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I și peste 25 de ani experiență, primește un salariu net de 4.968 lei/aproximativ 1.000 de euro (salariul brut fiind de 8.492 lei).
  • Un profesor cu studii superioare, gradul didactic II și 15-20 de ani experiență are acum un salariu net de 4.063 lei/aproximativ 820 euro (salariul brut fiind de 6.947 de lei).
  • Un profesor cu studii superioare, definitivat și 10-15 ani experiență are un salariu net de 3.838 lei/774 euro (salariul brut fiind de 6. 562 lei).
  • Un bibliotecar cu gradul I şi peste 25 de ani vechime în învăţământ primește acum un salariu net de 4.114 lei/830 euro (salariul brutfiind de 7.032 lei).

După adoptarea ordonanței de urgență, toate salariile personalului didactic și didactic auxiliar au fost mărite cu 1.300 lei pe brut, „ceea ce reprezintă, în medie, puţin peste 25%.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te