Astfel, cele mai puține cazuri s-au înregistrat marțea și miercurea trecută, când s-au făcut sub 10.000 de teste. Excepția este ziua de duminică, 14 iunie, care a fost un nou vârf al epidemiei de coronavirus, cu 320 de cazuri noi, la un număr mai mic de teste, aproape 8.000.
Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage însă atenția că este important să vedem cifrele într-o săptămână pentru a vedea dacă situația de duminică a reprezentat un vârf. „Sunt câteva zile de creșteri, a fost un vârf, o să vedem dacă a fost un vârf sau nu, sunt mai puține când se testează mai puțin, trebuie să vedem cifrele nu doar dintr-un anumit moment, trebuie să vedem trendul, într-o săptămână care va fi evoluția”, a explicat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România.
„Era de așteptat să crească numărul de cazuri, nu poți să ai o activitate mai intensă și să nu crească cifrele, era oarecum de așteptat, acum trebuie să vedem cum cresc și ce facem să ținem creșterea sub control, acestea sunt cele două întrebări la care trebuie să răspundem. Până la urmă, eu am mai spus, depinde cum ne comportăm fiecare și este important să trimitem mesaje către oameni, să înțeleagă că nu s-a rezolvat și că relaxarea măsurilor nu coincide cu relaxarea măsurilor de protecție individuală”, a explicat medicul.
Conform datelor oficiale prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, situația arată astfel:
-duminică: 7.926 de teste prelucrate, la 320 de cazuri noi
-sâmbătă: 10.024 de teste prelucrate, la 275 de cazuri noi
-vineri: 11.027 de teste prelucrate, la 222 de cazuri noi
-joi: 11.055 de teste prelucrate, la 237 de cazuri noi
-miercuri: 9.269 de teste prelucrate, la 196 de cazuri noi
-marți: 5.170 de teste prelucrate, la 145 de cazuri noi
Luni dimineață, secretarul de stat Andrei Baciu, din cadrul Ministerului Sănătății, a declarat că, în România, rata de infectare cu coronavirus „era de 0,6-0,7”, iar, „peste 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare”.
Citește și: Rata de infectare în România era la 0,7. La 1 se suspendă măsurile de relaxare
Medicul Alexandru Rafila consideră, însă, că rata de infectare în prezent este între 0,9 și 1. „Nu prea cred că este 0,7, cred că este undeva între 0.9 și 1 în momentul acesta. Rata de infectare se calculează pe baza unor indicatori – numărul de cazuri noi, dacă se poate urmări trasabilitatea unui caz - adică să poți face anchetă epidemiologică, să vezi la câți s-a transmis, dar 0,7 - nu știu de unde au valoarea asta, nu vreau să comentez, mai degrabă cred că este între 0,9 și 1”.
În ceea ce privește deschiderea mall-urilor, Alexandru Rafila a arătat că, atâta timp cât nu se deschid zonele de fast-food și cinematografele, nu ar trebui să apară aglomerări mari de persoane, iar în ceea ce privește deschiderea bisericilor, medicul a spus că nu dorește să facă prea multe comentarii, însă, „probabil, gândirea a fost legată de faptul că persoanele din categorii mai vulnerabile sunt mai numeroase, și aici mă refer la persoane vârstnice”, dar că ar fi trebuit ca autoritățile să explice mai bine această decizie.
Citește și: Premierul a discutat cu Patriarhul. Orban: „Bisericile trebuie redeschise cu precauție maximă”