Johnson & Johnson îi dă în judecată pe cercetătorii care au legat talcul de cancer

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.07.2023 - 12:18
Johnson & Johnson dă în judecată cercet[tori - Foto: Profimedia Images

Johnson & Johnson a dat în judecată 4 medici cercetători, care au publicat studii, care afirmă că ar exista legături între produsele de îngrijire personală pe bază de talc și cancer. J&J intensifică astfel atacul asupra studiilor științifice pretins inexacte.

SHARE

LTL Management, subsidiara a J&J, care a preluat răspunderea pentru chestiunea talcului, a companiei, o dezvăluire controversată din anul 2021, a intentat săptămâna trecută un proces, în instanța federală din New Jersey.

Compania cere instanţei să forțeze trei cercetători să „retragă și/sau să emită o corecție” a unui studiu care spunea că talcul contaminat cu azbest au determinat dezvolte de mezoteliom, la unii pacienţi.

Johnson & Johnson dă în judecată cercetători

Unul dintre oamenii de ştiinţă, Richard Kradin, a refuzat să comenteze. Ceilalți doi, Theresa Emory și John Maddox, nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Avocații care i-au reprezentat pe cei trei cercetători în litigii similare, în trecut, au refuzat de asemenea să comenteze.

J&J se confruntă cu peste 38.000 de procese. Petenţii susțin că produsele cu talc ale companiei, inclusiv pudra pentru copii, au fost contaminate cu azbest și au cauzat cancere, inclusiv cancer ovarian și mezoteliom.

J&J încearcă să rezolve acele procese, precum și orice procese viitoare pentru talc, printr-un acord de 8,9 miliarde de dolari în instanța de faliment. J&J spune că produsele sale cu talc sunt sigure și nu conțin azbest.

Citeşte şi: Începe testarea vaccinului anticancer. Partenerul demersului este compania BioNTech

J&J a încetat să vândă pudră pentru copii pe bază de talc în favoarea produselor pe bază de amidon de porumb, invocând o creștere a proceselor și informarea greșită, cu privire la siguranța produsului cu talc.

În anul 2021, compania a început să analizeze falimentul, ca o potențială soluție la procese, care au înregistrat un bilanț mixt, inclusiv mai multe victorii ale Apărării, dar și un verdict de 2,1 miliarde de dolari, acordate către 22 de femei, care și-au pus cancerul ovarian pe seama azbestului din produsele cu talc ale companiei, conform Reuters

J&J a declarat în dosarele instanței de faliment din aprilie că costurile verdictelor sale legate de talc, acțiunilor și taxelor legale au ajuns la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Citeşte şi: David Popovici și-a dăruit medalia de aur câștigată la Roma, unui copil care a învins cancerul

Procesul de săptămâna trecută împotriva lui Emory și Maddox, patologii afiliați la Peninsula Pathology Associates, din Newport News, Virginia și Kradin, un pneumolog care a lucrat la Massachusetts General Hospital Cancer Center, înainte de pensionare, vine în urma unei alte plângeri depuse de LTL, la sfârșitul lunii mai, împotriva un alt medic, Jacqueline Moline.

Acesta lucrează la Northwell Health, din Great Neck, New York. Motivele sunt similare. Moline a publicat un articol, în anul 2019, pe baza studiului a 33 de pacienți, care au spus că singura lor expunere la azbest provenea din produse cu talc, iar Emory, Kradin și Maddox au continuat cu un studiu din 2020, pe 75 de pacienți de aceeaşi factură.

Mărturii de exper în instanţă

Toți cei patru medici au oferit mărturie de expert în procese, împotriva J&J, iar cercetările lor au fost citate în procese în care nu au depus mărturie, potrivit plângerilor.

LTL a spus că cercetătorii au ascuns faptul că unii sau toți pacienții implicați în studiile lor au fost expuși la azbest din alte surse. De asemenea, compania cere instanței să oblige cercetătorii să dezvăluie identitățile pacienților.

Procesele presupun denigrarea produselor și fraudă, printre alte afirmații. Adam Zimmerman, profesor la Facultatea de Drept Gould, de la Universitatea din California de Sud, a spus că companiile depun rar procese pentru cercetări cu care nu sunt de acord. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te