Prospectul vaccinului anti-COVID al BioNTech&Pfizer: care sunt cele mai frecvente efecte secundare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.12.2020 - 17:08
Vaccin anti-COVID. Sursa: aljazeera.com

Vaccinul anti-COVID de la BioNTech&Pfizer, care a fost autorizat în Marea Britanie, poate fi administrat persoanelor de peste 16 ani. Cele mai frecvente efecte secundare raportate sunt: oboseală, dureri de cap, febră sau durere la locul injecției.

SHARE

Guvernul britanic a publicat prospectul vaccinului anti-COVID de la BioNTech&Pfizer, numit „ mRNA Vaccine BNT162b2”. 

„BNT162b2 se aşteaptă să acţioneze prin pregătirea organismului de apărare împotriva infecţiei cu coronavirus SARS-CoV-2. Virusul utilizează o proteină de pe suprafată sa exterioară aşa numita proteină “spike” pentru a pătrunde în celulele organismului şi a provoca boala. BNT162b2 conţine instrucţiuni genetice (mRNA) pentru a produce proteina “spike”. mRNA este acoperit de mici particule lipidice (grase) care ajută la pătrunderea mRNA în celule şi previn degradarea sa. Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, celulele sale vor citi instrucţiunile genetice şi vor produce proteina “spike”. Sistemul imunitar al persoanei va trata aceasta proteină ca fiind străină şi va produce apărare naturală – anticorpi şi celule T — împotriva ei. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată vine în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaşte virusul şi va fi pregătit pentru a-l ataca: anticorpii şi celulele T pot acţiona împreună pentru a distruge virusul, prevenind pătrunderea sa în celulele organismului şi distrugând celulele infectate, ajutând astfel la protejarea împotriva COVID-19”, explică Agenția Europeană a Medicamentului, într-un comunicat de presă. 

Puteți consulta prospectul AICI.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la UBB Cluj, a semnalat pe Facebook publicarea prospectului. 

Cele mai importante informații cuprinse în prospectul vaccinului anti-COVID:  

- Vaccinul poate fi administrat adolescenților de peste 16 ani și adulților.

- Vaccinul stimulează producerea de anticorpi și imunitatea celulară pentru a proteja împotriva COVID-19.

- Pentru următoarele reacții alergice la administrarea vaccinului - mâncărimea pielii, probleme cu respirația, umflarea feței sau a limbii – este recomandată contactarea imediată a medicului de familie sau prezentarea la urgențe. 

Precauții:

- în cazul în care au existat reacții adverse la administrarea primei doze a vaccinului – precum reacții alergice sau probleme de respirație

- o răceală puternică, febră mare

- cu toate acestea, o febră medie sau o infecție a căilor respiratorii nu reprezintă un motiv de amânare a administrării vaccinului

- un sistem imunitar slăbit, în urma infectării cu HIV sau administrării de medicamente care afectează sistemul imunitar

- probleme cu sistemul circulator: vă învinețiți ușor, folosiți medicamente care împiedică coagularea sângelui. 

- Ca orice vaccin, COVID-19 mRNA BNT162b2 nu poate oferi protecție 100%. Nu există informații privind reacția în urma administrării vaccinului la persoane cu sistem imunitar slăbit sau la pacienții cronici cărora li se administrează medicamente care suprimă reacția sistemului imunitar.

- Vaccinul nu este recomandat copiilor sau adolescenților sub 16 ani.

- Există informații limitate privind administrarea vaccinului la femeile însărcinate. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, întrebați-vă medicul înainte de administrarea vaccinului. Ca precauție, ar trebui să evitați să rămâneți însărcinată cel puțin două luni după administrarea vaccinului.

- Nu au fost raportate contraindicații privind capacitatea de a conduce sau de a opera mașini, după administrarea vaccinului.  Cu toate acestea, unele dintre efectele secundare raportate ar putea afecta capacitatea de a conduce. Nu șofați și nu operați mașini înainte să fiți sigur că nu vă afectează.

- Vaccinul conține potasiu și sodiu.

- Vaccinul este administrat sub forma unei injecții de 0,3 ml, intramuscular, în braț. Vaccinul se administrează în două doze, la 21 de zile distanță.

- Protecția împotriva COVID-19 poate să nu fie completă înainte de împlinirea a șapte zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

- Posibile efecte adverse:

Foarte comune (pot afecta mai mult de o persoană din 10): locul injecției este dureros, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, friguri, febră

Comune (pot afecta cel mult o persoană din 10): umflarea și înroșirea injecției, greață

Rare (pot afecta până la o persoană dintr-o sută): stare generală proastă, inflamarea ganglionilor limfatici

Informați medicul, farmacistul sau asistenta despre orice efect advers pe care l-ați avut la administrarea vaccinului, chiar dacă nu este un efect advers cuprins în acest prospect.

- Vaccinul se păstrează în congelator, la temperaturi cuprinse între -80 de grade Celsius și -60 de grade Celsius.

- După desfacere, vaccinul ar trebui diluat și administrat în maxim șase ore.

Citește și: De ce România va avea vaccin anti-COVID doar anul viitor: se așteaptă undă verde de la Bruxelles

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te