UPDATE. Ședința în care trebuia dat votul final pe Legea carantinei, suspendată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.07.2020 - 13:07
În prim-plan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful interimar al Senatui, Robert Cazanciuc. FOTO: Inquam Photos / George Călin

UPDATE: Ședința Senatului, programată joi la ora 12.00, a fost suspendată, până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică.

SHARE

„Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară în perioada 16 - 31 iulie 2020. Ordinea de zi şi programul de lucru au fost afişate pe pagina de internet a Senatului. (...) Pe ordinea de zi de astăzi avem înscris un proiect de lege important. Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic adoptat de Camera Deputaţilor.

Având în vedere că nu avem încă un raport de la Comisia juridică pentru acest proiect de lege, vom suspenda şedinţa până la finalizarea dezbaterii din Comisia juridică. Vă anunţăm în timp util cu privire la reluarea şedinţei de astăzi", a susținut șeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

----

UPDATE: Premierul Ludovic Orban va fi prezent joi la şedinţa de plen a Senatului, de la ora 12,00, anunţă Guvernul.

----

Senatorii urmează să dea joi votul final pe proiectul de lege privind carantina și izolarea, a declarat, miercuri seară, șeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

„Probabil în această seară 11-12, când va fi gata, o să dăm un vot pe raportul Comisiei Juridice. Mâine va fi înscris pe Ordinea de Zi a plenului Senatului care va avea loc la ora 10-12, o să stabilim de comun acord cu ceilalți”, a declarat Robert Cazanciuc, citat de Digi 24. 

Senatorul PSD a declarat că, printre altele, senatorii au stabilit și o altă procedură pentru detașarea medicilor: „Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apărare la o structură militară, dacă va fi cazul. Dacă nici cele două soluții nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată merge la o detașare cu o compensare financiară destul de importantă, de până la jumătate din salariu, plus o diurnă de 2% pe zi pentru cei care merg în asemenea misiuni. Practic ar fi o dublare a salariului. Ministerul Sănătății va fi obligat să formeze un corp al voluntarilor pentru situații de urgență, la care statul să poată apela atunci când este nevoie”.

O altă modificare convenită de aleși se referă la modul în care Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va raporta cazurile noi și numărul de teste efectuate. 

„Mai avem o completare pe care trebuie să o facem cu privire la articolul privitor la obligaţia instituită pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe baza unui amendament venit de la Comisia pentru drepturile omului şi reformulat de Comisie: am statuat în lege că pe toată perioada situaţiei de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul naţional, Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate", a declarat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, citată de Agerpres. 

În ceea ce privește izolarea copiilor infectați cu coronavirus, aceștia sunt mai întâi izolați la domiciliul aparținătorilor. 

„În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică", a precizat senatoarea PNL Iuliana Scântei.

De asemenea, nu este necesar ca minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani să fie internaţi cu un părinte.

Potrivit completărilor aduse de Comisia Juridică, „până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării, recomandată de medic sau, după caz, de organele de control (...) sau până la data pronunţării hotărârii de revizuire sau, după caz, de încetare a măsurii izolării, în condiţiile alineatului 3 sau 4, persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, după caz, domiciliul sau locaţia declarată, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului de Sănătate Publică, unitatea sanitară sau locaţia alternativă". Aceleaşi măsuri se aplică şi la carantină.

Comisia Juridică a Senatului a dezbătut marţi noapte proiectul de lege privind carantina şi izolarea.  Dezbaterile au început marţi, după ora 21,00 şi s-au încheiat în jurul orei 1,30.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te