Ministrul Viorel Ștefan, respins de Europa. I-au descoperit „probleme la dosar”

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.04.2019 - 10:36

Parlamentul European a respins propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi, în persoana vicepremierului Viorel Ștefan.

SHARE

Deși a fost singurul candidat, nu a reușit să obțină încrederea și votul europarlamentarilor. Cum a fost posibil ca vicepremierul Viorel Ștefan să alerge de unul singur pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi  și să fie respins?

O privire asupra cv-ului lui Viorel Ștefan ne poate oferi o explicație. Viorel Ștefan nu are niciun fel de experiență europeană. Studiile sale au fost făcute exclusiv în țară. Ștefan nu a participat la vreun curs în Occident, la niciun seminar, congres peste graniță.

Ștefan nu s-a implicat în niciun schimb de experiență cu instituții sau economiști din afara României, nu a fost inclus în studii sau cercetări transnaționale. În 40 de ani el a terminat doar facultatea de Economiei la Iași.  Cu toate acesta, slujba pentru care a aplicat Ștefan, susținut de guvern, cerea, implicit, ca anvergura studiilor lui Ștefan să fie europeană.

Experiența sa profesională este legată de o singură firmă de stat - Navrom.   

Îndoielnic este și modul în care Ștefan și-a făcut studiile în România.

22 de ani au trecut din moment în care Viorel Ștefan a terminat Facultatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (1980) și momentul în care a ajuns doctor (2002). Nu a fost vorba de încununarea unei cariere academice, Ștefan fiind interestat de afaceri și mai ales de politică.

La începutul anilor 2000, când teoretic era cufundat până peste cap în studiile de doctorat, Viorel Ștefan era senator și  Preşedinte Companiei de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi.  

Anunțul făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan: „Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins mai devreme propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi.

Candidatul propus de Guvernul Dăncilă a fost Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu în Guvernul Dăncilă și membru vechi al PSD Galați. România nu pierde această poziție, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competență și să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar”. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.