VIDEO Dîncu: drapelul naţional nu cere să fie iubit de toată lumea, dar trebuie respecat

DE Bianca Iosef | Actualizat: 26.06.2022 - 14:51
VIDEO Dîncu: drapelul naţional nu cere să fi iubit de toată lumea, dar trebuie respecat/inquam photos

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat duminică, în cadrul unei ceremonii din comuna Gălăuţaş din judeţul Harghita, că drapelul naţional nu intră în competiţie cu simbolurile comunităţilor locale şi nu cere să fie iubit de toată lumea, dar trebuie respecat.

SHARE

„Sărbătorim drapelul naţional de 174 de ani. Este cel mai vechi simbol pe care îl avem pentru Republica noastră şi este un moment de mare bucurie pentru noi, pentru că este simbolul cel mai important al naţiunii. Drapelul este o sinteză a unei istorii, este o sinteză a unor vremuri grele sau frumoase, a unor frământări pe care le-a avut istoria noastră, ca oricare istorie a oricărei naţiuni. De aceea, drapelul este simbolul suveranităţii statului pe tot teritoriul României. El nu intră în competiţie cu simbolurile locale. Comunităţile pot să-şi folosească simbolurile locale. Conform Constituţiei, drapelul naţional nu poate însă să fie înlocuit de niciun alt simbol particular, într-o ordine a ierarhiei. Este foarte important să privim drapelul nostru ca o emblemă, ca un lucru sfânt. Tricolorul nu cere să fi iubit de toată lumea. Singurul lucru pe care îl cere şi Constituţia şi drapelul naţional al unui stat este respectul. Unii pot să iubească drapelul naţional, alţii pot doar să-l respecte", a spus Vasile Dîncu.

Citește și: VIDEO Ciucă: Stema şi imnul reprezintă simbolurile naţionale de respect, demnitate şi onoare

Pe de altă parte, Dîncu a subliniat că autorităţile centrale trebuie să „aline" sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii din zonele unde sunt minoritari, dar crede că trebuie ascultaţi şi locuitorii maghiari, pentru că şi ei au "suferinţele şi sensibilităţile lor".

„Sunt foarte bucuros că ne îmbrăcăm în costume naţionale şi prin aceasta arătăm un respect în plus pentru drapelul României. Ştiu că administraţia centrală vine, din păcate, destul de rar aici. Mă bucur că am ocazia să mă întâlnesc cu locuitorii acestei zone frumoase şi să mai alinăm din sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii aici. Cred că trebuie să facem mai mult pentru aceste zone, nu numai de sărbători şi nu numai pentru populaţia românească, care este minoritară aici. Trebuie să ascultăm de la nivel central şi pe locuitorii maghiari ai acestor zone, pentru că şi ei au suferinţele lor, au sensibilităţile lor şi noi trebuie să le ştim. Ca stat centralizat avem datoria să facem ceea ce trebuie pentru toţi locuitorii României şi noi respectăm minorităţile în România. Respectul trebuie să fie însă reciproc. Atunci când majoritatea respectă minoritatea şi minoritatea respectă majoritatea, se naşte armonia socială şi ţara se poate dezvolta", a mai declarat Dîncu.

Citește și: „Passaris de România” și nepoata lui, obligați să dea înapoi 17.000 € , 5.000 £ și 79.000 de lei

Tot acum, ministrul Apărării şi-a arătat dezamăgirea pentru lipsa de respect faţă de drapelul naţional în unele zone cu populaţie majoritar română, unde flutură pe instituţii sau pe străzi "un tricolor zdrenţuit sau murdar".

„Respectul pentru drapel nu este o chestiune pe care o putem discuta doar aici, unde populaţia română este minoritară şi unde din când în când drapelul nostru nu este respectat, o putem discuta şi în alte zone cu majoritate românească, unde vedem primării, în care avem un tricolor zdrenţuit care flutură pe străzi sau pe instituţii sau un tricolor murdar sau decolorat. Aceasta arată că simbolul nostru nu este respectat destul", a încheiat Dîncu, scrie Agerpres.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei ceremonii cu paradă militară dedicată Zilei Naţionale a Drapelului, în localitatea Gălăuţaş, judeţul Harghita.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te