USR PLUS are 80 de semnături pentru moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu. Voturi de la PSD și AUR

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.09.2021 - 14:26
USR PLUS are 80 de semnături pentru moțiunea de cenzură împotriva lui Cîțu Foto Inquam Photos / George Calin

USR PLUS susține că vrea să continue guvernarea alături de PNL, dar numai dacă Florin Cîțu nu mai este premier. Liderii USR PLUS au anunțat deja că au discutat cu cei de la AUR pentru o moțiune de cenzură. De asemenea, se negociază cu PSD.

SHARE

USR PLUS susține că nu are de gând să renunțe la solicitarea ca Florin Cîțu să plece din funcția de premier, iar în locul său coaliția actuală cu PNL și UDMR să nominalizeze un nou prim-ministru. 

În caz contrar, au anunțat liderii USR PLUS, partidul  va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, pentru care are deja 80 de semnături, respectiv ale deputaților și senatorilor partidului.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion.

Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin.

Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece”, precizează USR PLUS într-o postare pe Facebook.

 

Citește și: Miniștrii USR evită să-l atace pe Cîțu: tăcere pe Facebook, Teleman scrie că este „bine intenționat”

Negocieri cu PSD și AUR

Cele 80 de voturi pe care se bazează USR PLUS în acest moment nu sunt suficiente pentru demiterea guvernului. O moțiune de cenzură trebuie votată de 233 de parlamentari. 

Sunt șanse minime ca deputați sau senatori PNL să voteze împotriva propriului guvern, chiar și dintre cei care astăzi fac parte din tabăra lui Ludovic Orban, contracandidatul lui Cîțu pentru șefia Partidului Național Liberal. 

De asemenea, nici UDMR nu are nici un interes ca actualul guvern să fie demis. 

Prin urmare, ca moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS să aibă succes are nevoie de voturile PSD și AUR. De altfel, surse Newsweek România au menționat că în interiorul partidului s-a transmis deja că USR PLUS va cere voturi de la toate partidele din Parlament.

În plus, liderii USR PLUS ar fi început primele discuții cu PSD pentru susținerea demersului lor împotriva guvernului Cîțu, au precizat aceleași surse. De asemenea, ar fi existat contacte și cu parlamentari din AUR, pentru a-i convinge să semneze moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS.

UPDATE: Ionuţ Moşteanu: Am discutat cu partidul AUR să vedem dacă putem aveam un text al moţiunii de cenzură

De altfel, această intenție este dezvăluită chiar în comunicatul USR PLUS de joi. „Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”, se arată în anunț.

Citește și: Cum a căzut interlopul Dorel Chiroaica, membru marcant al grupării Garda de Fier

Linia de comunicare oficială a partidului va fi că nu poate împiedica pe alți parlamentari care doresc, chiar dacă aceștia sunt de la PSD sau AUR, să voteze moțiunea de cenzură inițiată de ei împotriva guvernului din care fac parte. În plus, ar fi în interesul României ca situația să fie rezolvată mai repede, indiferent de unde vine sprijinul pentru aceasta. 

Argumentul USR PLUS este că Florin Cîțu a încălcat a doua oară protocolul coaliției de guvernare, prin demiterea mnistrului Justiției, Stelian Ion, după demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te