Unde se duc parlamentarii când se duc. Liviu Pop „Genunche” redevine profesor. Și ONG-ist

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.12.2020 - 18:21
Liviu Pop Foto Inquam Photos/Ilona Andrei
Liviu Pop Foto Inquam Photos/Ilona Andrei

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a avut în ultimii ani numai funcții la nivel înalt în sistemul public. A fost senator în două mandate, ministru de mai multe ori și secretar de stat. Cariera politică s-a încheiat anul acesta.

SHARE

Liviu Pop este profesor de matematică și, până să devină politician, a activat și ca sindacalist. Mai întâi în Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș, apoi ca secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

În 2012, a devenit ministru interimar al Educației, dar numai pentru două luni, din mai până în iulie. Apoi a continuat ca ministru delegat pentru dialog social, în două etape. Mai întâi câteva luni în 2012, apoi un an între 2014 și 2015. 

Tot în 2012 a început și primul său mandat de senator PSD. 

În 2017, a revenit în Ministerul Educației, mai întâi ca secretar de stat, apoi ca ministru plin. (Vezi aici CV-ul complet).

Pentru că nu s-a mai regăsit pe listele de candidați ai PSD și în 2020, Liviu Pop a demisionat din partid și s-a retras, deocamdată, din politică. 

„Mă voi întoarce la catedră, dar pentru că școala a început deja și nu vreau să dau peste cap procesul didactic, voi aștepta finalizarea anului școlar 2020-2021. Voi începe din toamna lui 2021”, a declarat Liviu Pop pentru Newsweek România.

Fostul senator și ministru a explicat că nuîn perioada următoare se va dedica familiei. Dar, se va implica și în societatea civilă, unde va colabora un ONG-uri.

„Voi activa pe zona ONG-urilor, a societății civile, unde cu anumite ONG voi dezolva proiecte pentru copiii cu autism”, a menționat Liviu Pop.

Cu ce rămâne Liviu Pop în istoria politicii românești

Liviu Pop s-a remarcat în 2012, atunci când a intervenit pentru a-l salva pe Victor Ponta de verdictul de plagiat. 

Imediat după apariția dosarului de plagiat a, pe atunci, prim-ministrului, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a confirmat furtul intelectual, dar ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop, a dizolvat abuziv instituția. 

În septembrie 2017. Ministerul Educației a lansat un compendiu pentru elevii de clasa a V-a, un manual pentru mai multe discipline care să înlocuiască la ore timp de 8 săptămâni manualele specifice fiecărei discipline, pentru că instituția condusă de Liviu Pop a întârziat procedurile de licitație și de achiziție.

Una dintre cele mai contestate măsuri din mandatul de ministru al Educației a lui Liviu Pop a fost monopolul acordat Editurii Didactice și Pedagogice asupra editării de carte școlară. Curtea de Conturi arată, într-un document, că, pe parcursul anului 2018, proasta funcționare a „Editurii unice” a prejudiciat bugetul cu 1,5 mlioane de lei.

În document se arată că Ministerul Educației nu cunoștea exact numărul de elevi, negocia prețuri fără a avea toate datele și nu verifica dacă manualele sunt conforme.

Numele lui Liviu Pop a apărut și în scandalul de corupție în care este implicat fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea. 

Dar cel mai cunoscut moment din cariera politică a pesedistului a fost cel în care a scris pe Facebook, după o intervenție medicală ușoară, că „totul este sub control, operaţia la genunche a decurs bine”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te