Un deputat care s-a pus prezent, deși nu a fost la o ședință, este pasibil la 8 ani de închisoare

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.01.2024 - 16:09
Un deputat care s-a pus prezent, deși nu a fost la o ședință - Foto: Profimedia Images

Un deputat care s-a pus prezent, deși nu a fost la o ședință, este pasibil la 8 ani de închisoare. Radosław Lubczyk, un deputat în Seimul Polonez pentru formaţiunea PSL-Trzecia Droga, a lipsit din Comisia de Sănătate.

SHARE

Un deputat care s-a pus prezent, deși nu a fost la o ședință, este pasibil la 8 ani de închisoare. Radosław Lubczyk, un deputat în Seimul Polonez pentru formaţiunea PSL-Trzecia Droga, a lipsit din Comisia de Sănătate și totuși a semnat lista de prezență.

Totul a fost înregistrat de camere. Deputatul susţine că a fost o simplă greșeală.

Un deputat care s-a pus prezent, deși nu a fost la o ședință

Incidentul a avut loc pe 28 decembrie, anul trecut. Au avut loc apoi două ședințe ale Comitetului de Sănătate. Prima, scurtă, în care a fost adoptat un plan de lucru, a început la ora 13 și s-a încheiat opt ​​minute mai târziu.

A urmat apoi o întâlnire mai lungă, care trebuia să înceapă la pra 13:30. Radosław Lubczyk a lipsit de la această întâlnire. PSL-Trzecia Droga înseamnă PSL - A Treia Cale.

Este o alianţă politică formată pe 27 aprilie anul trecut, înainte de alegerile parlamentare. Scopul coaliţiei a fost să livreze o alternativă viabilă la Partidul Lege şi Ordine (PiS)  şi la Platforma Civică, partidele dominante din Polonia de azi.

Citeşte şi: Sporuri de 3.000 lei/lună în Parlament, guvern, primării, confirmate după marea austeritate bugetară

Este de ruşine că un deputat PSL-Trzecia Droga este într-o astfel de situaţie. Parlamentarul a apărut în sală la două minute după încheierea primei ședințe a Comisiei, s-a apropiat de masa prezidențială și a semnat lista de prezență.

Întreaga situație a fost surprinsă de camerele din Seim, iar înregistrarea este disponibilă pe site. La câteva minute după apariția lui Lubczyk în sală, deputații PiS i-au spus președintelui comisiei, Bartosz Arłukowicz, că deputatul PSL nu a fost la întâlnire, dar a semnat pe listă, conform fakt.pl.

„Arłukowicz este preocupat de pregătirile pentru următoarea întâlnire – nu ia măsuri în această privință”, au relatat jurnaliștii. O clipă mai târziu, Lubczyk a semnat lista de prezență, pentru a doua ședință a comitetului.

Citeşte şi: Cutremur în Parlament: Fără penali condamnați definitiv în funcții publice. Ce prevede noua lege

Alți parlamentari au atras din nou atenția asupra acestui lucru, iar Lubczyk, când a aflat despre proteste, l-a informat pe președintele comisiei că a făcut o greșeală. Am înțeles că, dacă s-a încheiat prima Comisie, este afișată lista pentru al doilea. De aceea am semnat-o, a spus deputatul.

El a adăugat că angajații Cancelariei Seimului sunt de vină și ar fi trebuit să ia lista de prezență imediat după ședința Comisiei. Președintele Arłukowicz l-a trimis pe deputat la angajații Cancelariei Seimului.

„Centrul de Informare al Seimului ne-a informat că Radosław Lubczyk a semnat lista de prezență la ora 13. CIS a declarat că „semnătura a fost făcută din greșeală” și că „eroarea va fi raportată și explicată”.

Citeşte şi: Schimb de „complimente” în Parlament, între doi deputați: „Băi, valutistule!”, „Porc ce ești!”

Dr. Łukasz Chojniak consideră că speţa ar trebui să fie tratată de parchet, iar parlamentarul ar putea răspunde penal. Posibila răspundere penală aici depinde de evaluarea gradului de conștientizare a deputatului, la semnare.

Dacă s-ar considera că s-a înscris cu bună știință pe lista de prezență, la o întâlnire la care nu a fost și care deja s-a încheiat la acel moment, aceasta ar implica infracțiunea de înșelăciune sau, eventual, infracțiunea de atestare a neadevărului, într-un document oficial, a spus acesta.

Frauda se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 8 ani, la fel cum este cazul declaraţiei mincinoase, în vederea obţinerii unor foloase financiare sau personale.

Zile tăiate, mai puţini bani

Deputații care lipsesc la ședințele comisiilor au zile tăiate: remunerația și indemnizația le sunt reduse cu 1/30, pentru fiecare zi de absență nejustificată de la o ședință a unei comisii, dacă numărul acestor absențe depășește 1/5 din numărul ședințelor comisiei. într-o lună calendaristică.

După cum a subliniat Chojniak, frauda și certificarea neadevărurilor sunt „în general urmărite penal din oficiu”. Parchetul poate prin urmare să inițieze acțiunea.

În timpul acesteia, poate verifica înregistrările de la camerele Seimului, poate intervieva martorii și poate decide ce să facă în continuare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te