Reținerea procurorului general al Moldovei: acuzații de abuz dinspre adversarii Maiei Sandu

DE Valentin Mirică | Actualizat: 06.10.2021 - 11:29
Alexandr Stoianoglo Foto: Agora.md

Procurorul general al Republicii Moldova, recent suspendat din funcție, a fost reținut pentru 72 de ore. Un fost deputat din partidul lui Andrei Năstase, Dinu Plângău, a sugerat că acesta a fost un abuz, în timp de Igor Dodon este protejat.

SHARE

El este acuzat de corupere pasivă și abuz de serviciu, deoarece în anul 2011, atunci când era președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, ar fi facilitat adoptarea unor modificări ale unei legi, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.

CITEȘTE ȘI: Declarația anuală privind beneficiarul real este nejustificată și va bloca ONRC, cred avocații

Însă, un fost deputat, Dinu Plângău, președintele interimar al Platformei DA, a criticat reținerea lui Plângău.

„Știu, toată lumea aplaudă fără a înțelege măcar ce s-a întâmplat de fapt și nu la Stoianoglo mă refer, mai puțin mă interesează persoana lui. Nimeni nu-i veșnic la putere. Oricine poate fi acuzat de abuz și anchetat când pierde puterea și controlul, fie că-i deputat, ministru sau procuror. Toată lumea a înțeles că puterea reală în Moldova aparține politicului și-i mult mai greu să-l anchetezi pe Dodon filmat într-un episod cu o pungă neagră atâta timp cât are suport extern, decât pe un judecător sau procuror, chiar și general. PAS deține puterea absolută, rămâne să sperăm că o va folosi corect și cu modestie”, a scris Plângău, pe Facebook.

Jurnalista Natalia Morar, care are un copil cu Veaceslav Platon, un controversat om de afaceri, care ar fi fost protejat de Stoianoglo, a reacționat la reținerea procurorului general.

„Cu aşa o viteză să analizezi toate circumstanţele din cadrul PROCESULUI penal şi să decizi, după doar două ore, de a porni un DOSAR penal bazat inclusiv pe o făcătură de a lui Viorel Morari şi să-l arestezi pe procurorul general cu puţin timp înainte de briefing - asta trebuie să poţi, să ai un anumit talent. Aici până şi Plahotniuc poate muri de invidie. Doar că el face altceva acum - el aplaudă”, a scris Natalia Morari pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Germania recomandă evitarea călătoriilor în România

Platon se află la Londra, acolo unde a fugit imediat după alegerile din 11 iulie. Pe perioada campaniei, Platon a fost des invitat al Nataliei Morari la TV8, de acolo de unde a lansat atacuri virulente la adresa formațiunii pro-europene Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și la cea a președintelui Maia Sandu. Recent, el a fost fotografiat plimbându-se prin Londra cu Morari. 

Platon a fost eliberat din arest pe 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost admis. De altfel, jurnaliștii de investigație din Republica Moldova au găsit legături directe de afaceri între firmele din Ucraina ale soției procurorului Stoianoglo și cele ale lui Platon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te