Germania recomandă evitarea călătoriilor în România

DE Deutsche Welle | Actualizat: 03.10.2021 - 14:47
Germania recomandă evitarea călătoriilor în România

România a intrat în grupul țărilor cu risc maxim. Diplomația de la Berlin a ținut cont de recomandarea Institutului Robert Koch, formulată în baza situației epidemiologice din România.

SHARE

România a intrat în grupul țărilor cu risc maxim. Diplomația de la Berlin a ținut cont de recomandarea Institutului Robert Koch, formulată în baza situației epidemiologice din România.

Ministerul de externe de la Berlin le recomandă cetățenilor germani să evite, începând de mâine, 3 octombrie, călătoriile neesențiale în România.

Comunicatul publicat pe site-ul diplomației federale  califică România „regiune de risc maxim”, din cauza incidenței ridicate Covid-19. Lituania, Belarus și El Salvador au fost, de asemenea, incluse pe lista zonelor de risc.

Pe de altă parte, germanii care revin din aceste țări trebuie să se supună unui test corona și să intre într-o carantină de zece zile. Un al doilea test, care ar putea permite ieșirea din carantină, poate fi făcut în cea de-a cincea zi. Excepție fac persoanele vaccinate sau refăcute după boală.

Citește și: Bărbat dat dispărut după un chef a participat la propria căutare, fără să știe că el e „căutatul”

București roșu

Anunțul Berlinului, făcut la recomandarea Institutul Robert Koch (autoritatea de medicină publică supremă a Germaniei) vine într-un moment în care, pentru cinci zile la rând, numărul de cazuri noi de infectare cu virusul Sars-Cov-2 a depășit, în România, 10 mii.

În plus, rata de incidență este mare, inclusiv în București, unde, odată atins nivelul de 8,28 la mia de locuitori (record, de la începutul pandemiei), se instituie restricții, printre care obligativitatea purtării măștii în spații publice aglomerate, închiderea magazinelor la ora 18 și complet a cinematografelor, sălilor de spectacole și muzeelor; evenimentele în aer liber sunt supuse anumitor limitări, mitingurile, nunțile sau botezurile sunt interzise iar evenimentele religioase se pot organiza cu respectarea măsurilor sanitare.

În weekend, de la ora 20 pot circula doar persoanele vaccinate sau cele care au un motiv întemeiat. Măsurile, decise vineri de Comitetul pentru Situații de Urgență, a intrat în vigoare în această noapte, la ora 0.

Anterior a fost formulată propunerea ca evenimentele culturale, sportive sau private să se poată desfășura cu participare limitată și cu condiția ca toți cei prezenți să fie vaccinați sau trecuți prin boală.

Peste 800 de localități în zonă de risc epidemiologic

La Timișoara, rata de incidență este și mai ridicată - 8,98 la mie.

Școlile nu au fost închise însă mulți părinți au ales să nu își mai trimită copiii la ore. De altfel, un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății spune că școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de incidență iar predarea se va face online doar odată cu apariția cazurilor de Covid-19.

Citește și: Opt paturi ATI pentru pacienții cu COVID, în toată țara. Două locuri în București

În total, în România, 135 de localități au rata de incidență mai mare de 6 la mie și, deci, se află în scenariul roșu. Alte 721 au trecut de trei la mia de locuitori. Dintre orașe, rata cea mai mare o au două localități din Ilfov, Bragadiru (9,77) și Popești-Leordeni (9,2). La sate, Zâmbreasca (Teleorman) are rata 17,28, Ticvaniul Mare (Caraș-Severin) 14,6 iar Gura Vadului (Prahova) și Moravița (Timiș) au peste 13 la mie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.