PSD nu e decis 100% să preia funcția de premier în mai 2023. Care e marea temere a partidului

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 22.07.2022 - 16:19
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu conduc două partide partenere la guvernare, dar adversare în alegeri / Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

În PSD există un curent de opinie care nu vede cu ochi buni preluarea, în mai 2023, a funcției de premier de către Marcel Ciolacu până la alegerile parlamentare din 2024. Motivul este pericolul de erodare a scorului partidului, susțin surse Newsweek România.

SHARE

Peste 10 luni, pe 25 mai 2023, premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia din fruntea Guvernului pentru a-i lăsa locul lui Marcel Ciolacu.

Cel puțin asta prevede înțelegerea dintre cele două partide, parafată la momentul formării actualei coaliții de guvernare. În noiembrie 2021, liberalii și social-democrații s-au înțeles să dețină fiecare șefia guvernului timp de un an și jumătate.

PSD ar urma să preia frâiele guvernării, cu un an și jumătate înainte de alegerile de la sfârșitul lui 2024.

itește și: SUA dau Moldovei 65 de milioane $ pentru „apărarea suveranității”, în timp ce Putin vizează Odesa

Procedural, demisia premierului liberal ar echivala cu invalidarea întregului guvern. În aceste condiții, partidele ar merge la consultări cu președintele României, iar Klaus Iohannis l-ar desemna pe Marcel Ciolacu să formeze un nou guvern, cu un nou program de guvernare. Acesta ar urma să primească votul Parlamentului, iar, după depunerea jurământului de către miniștri, noul Executiv ar fi instalat.

Articolul 103 stabilește procedura de urmat:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”

„Cu certitudine de sută la sută funcţia de prim-ministru, în mai 2023, va reveni Partidului Social Democrat. (…) Este şi normal să fie aşa (…) şi există în acest moment decizia ca eu să fiu premierul rotativ”, preciza Marcel Ciolacu anul trecut, la formarea actualei coaliții.

În PSD, însă, nu toată lumea este de acord cu acest pas. Există un curent de opinie care nu vede cu ochi buni preluarea funcției de premier de către Marcel Ciolacu până la alegeri. Motivul este pericolul de erodare a partidului și obținerea unui scor nesatisfăcător la parlamentare.

În acest scenariu, PSD ar urma să forțeze ieșirea de la guvernare, pentru a-i lăsa pe liberali să guverneze cu un Cabinet minoritar, incapabil să ia decizii majore în beneficiul populației și să piardă, astfel capital electoral. Această variantă nu este, potrivit surselor Newsweek România, agreeată de Marcel Ciolacu, care își dorește foarte mult să preia poziția de premier al României.

Există două variante în ceea ce privește evoluția situației politice.

Varianta 1. Nicolae Ciucă refuză să-și dea demisia și rămâne premier şi după data de 25 mai 2023. Liberalii ar forța astfel o guvernare minoritară PNL cu sprijin din diverse zone parlamentare. În acest scenariu, PSD este obligat să iasă de la guvernare şi să depună moţiune de cenzură la adresa Executivului.

Există și posibilitatea ca Nicolae Ciucă să rămână premier dacă războiul din Ucraina va escalada. În acest scenariu, pretenţia PSD de a reclama premierul va fi privită drept una absurdă.

Varianta 2. Nicolae Ciucă își dă demisia, iar PSD preia funcţia de premier în mai 2023, potrivit înțelegerii. În această variantă există următoarele scenarii de evoluţie: PSD ar putea să continue guvernarea alături de PNL doar în condiţiile în care sondajele de opinie indică faptul că percepţia electoratului faţă de acestă guvernare este una pozitivă, iar social-democraţii nu vor avea de suferit de pe urma asocierii cu liberalii.

Există câteva condiții care trebuie întrunite pentru ca PSD să preia funcția de premier.

Prima dintre ele este ca PSD și PNL să-și conserve capitalul de susținere din partea populației. În momentul de față, PSD se apropie în sondaje de 38%, iar liberalii au depășit 25%. Este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, având în vedere că urmează o perioadă deosebit de dificilă din punct de vedere economic, ceea ce va duce, în mod cert, la o erodare a partidelor care guvernează.

Citește și:

SONDAJ PSD se apropie de pragul de 40%. PNL, procente duble față de USR. AUR cade la 10%

Este de așteptat ca PNL, din postura de partid principal de guvernare, să piardă mai mult capital electoral decât PSD, care a știut până acum să joace rolul de opozant din interiorul guvernării. În aceste condiții, PSD este direct interesat să nu preia funcția de premier și să-i lase pe liberali să-și rupă gâtul până la alegerile din 2024.

Dacă, însă, cele două partide nu se vor eroda, PSD are interesul să devină partid principal de guvernare și să își consolideze sprijinul în rândul electoratului, în special prin pomeni electorale.

Important de menționat că parlamentarele vor fi simultan cu prezidențialele, ceea ce înseamnă că locomotiva celor două partide va fi candidatul la cea mai înaltă funcție în stat.

Rămâne de văzut dacă optimismul lui Marcel Ciolacu va avea acoperire în realitate.

Întrebat, în noiembrie 2021, dacă crede că PSD va mai avea șansa să dea varianta de premier, Ciolacu a răspuns: „Eu sunt un om de bună credință. Cred că PSD trebuia să intre la guvernare și să își asume această intrare la guvernare pentru a stabiliza România. Întotdeauna cred în orice construcție politică, și alături de colegii mei, dar și alături de adversarii mei, și cred că această coaliție națională va ține cel puțin până în 2024”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te