Deficitul bugetar imens de 9% pune presiune pe pensiile și salariile românilor. Guvernul trebuie să reducă cheltuielile pentru a nu intra în incapacitate de plată. Pe de altă parte, pensiile și salariile bugetarilor trebuie plătite.
80% din încasări se duc pe pensii și pe salarii.
PSD pune condiții ca să intre la guvernare. Ce se întâmplă cu pensiile și salariile bugetarilor?
Președintele Nicușor Dan a anunțat că pensiile și salariile bugetarilor nu vor scădea cât el va fi președinte.
Să nu uităm, însă, că jumătate de milion de pensionari așteaptă în această vară sute de lei în plus de la mica recalculare. De asemenea, toate pensiile ar trebui să crească cu 7% de la 1 ianuarie 2026 (indexarea garantată prin lege).
Citește și: Cine sunt decrețeii ce vor face pensia aproape imposibil de plătit? Născuți după legea lui Ceaușescu
În aceste condiții, chestiunea pensiilor și salariilor a ajuns subiect de dispută pentru formarea viitorului guvern. PSD a anunțat că prima condiție pentru a intra la guvernare este ca nimeni să nu se atingă de pensii și de salariile bugetarilor.
„Nu vom negocia eventuale scăderi ale veniturilor românilor. Indiferent dacă vom fi parte a guvernării active sau în opoziție totală ori vom susține un guvern”, a spus șleful PSD Sorin Grindeanu.
PSD a oprit indexarea pensiilor la 1 ianuarie 2025. Nu vrea să repete greșeala
Citește și: 7 cazuri în care pensionarii pierd mii de lei la pensie. Ce greșeli nu trebuie să facă?
Newsweek a scris că, indiferent dacă PSD va intra la guvernare, ministrul muncii Bucura Oprescu nu ar mai continua din această poziție.
Ea a decontat o serie de erori de comunicare dar și anularea indexării pensiilor de la 1 ianuarie și amânarea punerii în plată a pensiilor de la mica recalculare.