UPDATE PSD își alege șeful. Ciolacu promite o ruptură de epoca Dragnea. Cine îl sprijină

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.08.2020 - 11:33
Marcel Ciolacu, la congresul PSD. Sursa: Captură video Facebook PSD

Sâmbătă are loc Congresul extraordinar al PSD, în care social-democrații își vor alege președintele. În cursă au intrat șeful interimar Marcel Ciolacu și ex-ministrul Eugen Teodorovici, apropiat al fostului lider Liviu Dragnea.

SHARE

UPDATE: Marcel Ciolacu a declarat că „România are nevoie de PSD” și și-a prezentat echipa cu care vrea să conducă formațiunea, spunând că „vremea tătucilor a apus”. 

„PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Și în mod evident acest lucru nu a făcut bine partidului și nici României. Vremea tătucilor a apus.

Eu sunt un om de echipă! Eu vreau un PSD condus de o echipă. Și de aceea am adus în prima linie cei mai buni oameni! Oameni care și-au dovedit competența atât în organizațiile, cât și în comunitățile lor. Oameni care se bucură de încrederea românilor. Gabriela Firea. Sorin Grindeanu. Paul Stănescu. Mihai Tudose. Olguța Vasilescu. Gabriel Zetea. Radu Moldovan. Daniel Băluță. Vasile Dâncu. Doina Fedorovici. Victor Negrescu. Decebal Făgădău. Ionuț Pucheanu. Dragoș Benea. Claudiu Manda. Titus Corlățean. Laurențiu Nistor!”, a spus Ciolacu. 

----

Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, înaintea începerii Congresului, că „sunt ferm convins că e un moment de răspântie în viaţa politică, atât internă, a partidului, cât şi la toată scena politică românească”, după ce Vasile Dâncu a spus că este „Congresul ultimei șanse”. 

Dâncu a declarat că „PSD trebuie să recunoaştem a trecut printr-o criză. A pierdut în 3 ani jumătate din electoratul pe care îl avea. Acest Congres este Congresul ultimei şanse. Sper că azi vom reuşi, împreună cu colegii, să dăm partidului o nouă şansă, o nouă direcţie. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost până acum neadecvat realităţii din România şi să facem un proiect care să dureze cât mai mult, măcar 4 ani, deşi va fi şi un Congres după alegeri”. 

El a precizat că sunt benefice controversele în partid, chiar dacă nu dau bine ca imagine, însă scopul PSD este de a fi unit.

Întrebat cum comentează reproşurile unora că are o apropiere de anumite servicii secrete din România, Vasile Dâncu a răspuns: „Asta e o tâmpenie pe care au tot spus-o unii legată de prietenia mea din copilărie cu un anumit lider trecut al Serviciilor. Nu are nicio legătură nici cu activitatea mea politică, nici cu activitatea mea în zona publică. Se poate verifica asta acum. Este transparenţă peste tot şi vă rog să verificaţi fiecare dintre dvs, dacă doriţi”, conform news.ro. 

Citește și: Atacuri între pesediști. Codrin Ștefănescu, care-l susține pe Orlando Teodorovici: Congresul este o glumă macabră

 

Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă este organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi.

Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre.

La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici - singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Teodorovici a acuzat că există un document al conducerii partidului „în care apare foarte clar" ca, dintre cele două candidaturi pentru şefia partidului, să fie acceptată doar una - cea a liderului interimar al formaţiunii, documentul fiind adoptat.

„Nu ştiu dacă aţi văzut un document transmis către congres, un desfăşurător, în care apărea foarte clar că, din cele două, să accepte o singură candidatură - cea a domnului Ciolacu - şi asta a rezultat ca urmare a deciziilor din CEx-ul de astăzi, din 19. Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD", a declarat Teodorovici, miercuri, la sediul PSD, conform Agerpres. 

Întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă senatorul Eugen Teodorovici va fi sancţionat de conducerea PSD pentru faptul că n-a semnat moţiunea de cenzură, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că acesta va fi evaluat de colegi la congres.

„Cred că cei care n-au semnat sau nu vor vota moţiunea de cenzură vor fi sancţionaţi de colegii de partid. Domnul Teodorovici se va prezenta în faţa congresului. Probabil, colegii de partid vor încerca să evalueze această lipsă a semnăturii dânsului de pe lista iniţiatorilor moţiunii împotriva Guvernului Orban", a precizat deputatul PSD.

Tot sâmbătă, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres. Vasile Dâncu a devenit, la sfârşitul lunii iulie, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acţiunea civilă merge mai departe".

Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2919.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te