Pe măsură ce Comisia Europeană a intensificat presiunile și amenințările asupra guvernării PSD, acuzată că nu respectă regulile europene referitoare la statul de drept și independența justiției,
social-democrații lui Dragnea au intensificat acuzațiile la adresa UE și a statelor membre ale Uniunii.
Atunci când DNA i-a deschis dosar lui Dragnea pe baza informațiilor primite de la OLAF, organismul
anti-fraudă la UE, președintele PSD a recurs la un gest fără precedent: a dat în judecată Comisia Europeană.
Atacurile împotriva UE au mers pe mai multe direcții: Comisia Europeană a fost acuzată că nu s-a luptat cu statul-paralel, că aplică un standard dublu produselor agricole românești, că tolerează vânzarea, în România, a unor produse cu standard inferior celor din Vest sau că acordă subvenții prea mici fermierilor români.
Cu două săptămâni înainte de alegeri, Comisia Europeană a avertizat însă guvernul Dăncilă că se apropie momentul „opțiunii nucleare“: declanșarea sancțiunilor prevăzute de articolul 7 din tratatul UE, respectiv suspendarea dreptului de vot.
Citește dosarul integral dedicat alegerilor europarlamentare din 26 mai
26 mai. Alegeri într-o Europă aflată la răscruce
De ce contează alegerile europene
Listele de candidați români la europarlamentarele din 26 mai
Rovana Plumb nu poate justifica 350.000 de euro, bani europeni
„Loviturile politice“ aplicate moților de Negrescu
Copy/paste după Dragnea pentru un nou mandat în Parlamentul European
Codrin Ștefănescu a fost una dintre goarnele liderului PSD
„Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere.
Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV“, a scris Frans Timmermansîntr-o scrisoare către Dăncilă, Dragnea, Tăriceanu și Iohannis. Newsweek România vă prezintă direcțiile de atac ale liderilor PSD și ALDE împotriva UE, precum și declarațiile cele mai agresive ale acestora.
UE, complice cu statul-paralel
Încă din 2017, când Comisia Europeană începea să manifeste primele semne de îngrijorare în legătură cu asaltul lui Dragnea asupra statului de drept, liderii PSD și ALDE au acuzat oficialii europeni că au închis ochii la abuzurile statului paralel din România.
„Din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult şi meta-legal coordonat de Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia Naţională Anticorupţie, devenind pur si simplu un alt instrument, la nivel național, de presiune asupra oponenţilor acestui sistem paralel cu statul de drept“, susținea președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în 15 iunie 2018.
El a mai afirmat că Comisia Europeană s-a bizuit aproape exclusiv pe imaginea deformată ce i-a fost furnizată de instituţiile de forță ale statului.
Viorica Dăncilă a avut de asemenea un discurs antieuropean la mitingurile electorale.
Pe aceeași direcție a mers și Liviu Dragnea, care a sugerat că aderarea la UE a instaurat un regim de teroare și de frică: „Sunt un pro-european convins şi un pro-american mult mai convins, dar noi am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru o viaţă mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică şi teroare“.
Premierul Viorica Dăncilă s-a alăturat acestui tip de discurs. „Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? (…) Nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție. (…) Acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat“, a susținut ea.
Pe lista epitetelor cu care Liviu Dragnea a calificat Uniunea Europeană se mai află: coloniști și maimuțoi.
UE ne sabotează agricultura
În ultimul an, liderul PSD și-a descoperit vocația de agricultor, a acuzat Uniunea Europeană că respinge produsele agricole românești din „invidie“ și a ignorat faptul că tot el, în același discurs, a vorbit despre subvențiile uriașe primite de la Bruxelles pentru acest sector.
„Sunt supărați pentru că comunele noastre în câțiva ani de zile vor fi mai frumoase decât sunt comunele din vestul Europei“, a declarat Liviu Dragnea la Galați.
Puteți reclama fraudele la Poliție, la Autoritatea Electorală Permanentă, pe site-ul fiecarevot.ro și la numerele de telefon 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate)
„Am intrat în UE, dar nu suntem obligați să mâncăm toate E-urile“, mai susținea el, acum câteva luni, după care a mai afirmat că am avea „obligaţia să mâncăm mere, pere, prune, roşii pline de otravă“.
Acest mesaj a fost preluat de candidata PSD la Parlamentul European, fosta jurnalistă Carmen Avram. „Vreau să îmi cer scuze în numele acelor țări europene care vă refuză mărfurile la export spunând că produsele din pământul românesc nu sunt bune.
Greșit. Pământul românesc este cel mai bun din Uniunea Europeană. Acesta este un pământ care a rămas nealterat de îngrăşăminte sau de insecticide toxice“, a susținut Carmen Avram, la Botoșani.
Fosta jurnalistă nu a precizat ce țări europene ar fi refuzat produse agricole românești.
Timmermans, inamicul nr. 1
Aparent paradoxal, cel mai mare dușman al liderilor PSD a devenit socia-listul Frans Timmermans, prim-
vicepreședinte al Comisiei Europene și candidat al socialiștilor europeni la șefia Comisiei Europene.
Situația este explicabilă: așa cum popularii europeni încearcă să ia distanță, în această campanie, de premierul Ungariei, Viktor Orban, așa și PSE vrea să se delimiteze de regimul PSD din România.
LEGUME ȘI DURERE Una dintre temele preferate ale lui Liviu Dragnea și Carmen Avram (sus) a privit modul cum UE „ne-ar otrăvi“ cu alimente infestate
Până în februarie 2019, relațiile dintre PSD și Timmermans păreau reparabile – Dragnea a anunțat, la acel moment, că au discutat și s-au împăcat – dar în campania electorală s-au degradat rapid. „Este o cârdăşie cu domnul Iohannis, i-a dictat domnul Iohannis ce să scrie“, a susținut, la 14 mai, senatorul PSD Liviu Pop.
Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a spus că prim-vicepreședintele Comisiei Europene este „coadă de topor“ și nu are pregătirea necesară – fiind absolvent al unei facultăți de literatură franceză – să se ocupe de problemele statului de drept.
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a anunțat că el personal nu l-ar susține pe Timmermans pentru șefia Comisiei Europene.
„Vreau să îmi cer scuze în numele acelor
țări europene care vă refuză mărfurile la export“
Carmen Avram
„El tolerează dublul standard față de estici și nu a mișcat un pai din poziția de prim-vicepreședinte al Comisiei
responsabil cu domeniul bunei reglementări «better regulation», la fel în ceea ce privește MCV. Este o pisică care mănâncă salată“, a afirmat Cristea.
„Tratați România ca pe o colonie, cu presiuni și amenințări, iar apoi ne dați lecții cu privire la statul de drept“, i-a reproșat lui Timmermans și Ilan Laufer, consilier al premierului Dăncilă și șef al organizației PSD din SUA.
Olanda, mai coruptă decât România
În afară de atacul împotriva UE, PSD și-a concentrat tirul și împotriva unor state din Uniune, acuzate că ar vrea să „colonizeze“ România și ar vorbi despre corupția regimului Dragnea ignorând problemele din propriile lor țări. Statul cel mai dubios, din perspectiva social-democraților: Olanda. De altfel, încă din perioada regimului Băsescu au fost lideri politici care au susținut că această țară s-ar opune intrării României în Schengen fiindcă ar vrea să cumpere portul Constanța.
„Principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este portul din Rotterdam, nu din Constanța“, spunea președintele Băsescu în 2012, supărat că Olanda se opune intrării României în Schengen.
O abordare asemănătoare cu a lui Băsescu avea, în 2019, Călin Popescu Tăriceanu: „În România nu există niciun caz de mare corupție.
În Olanda, care ne dă sfaturi, ING a fost amendată cu 900 milioane de euro pentru spălare de bani“. „Premierul Olandei ne-a jignit din nou. Ce s-a întâmplat în Olanda, unde în sistemul bancar s-au spălat miliarde de euro, aia nu este corupţie? Ce au făcut băncile? Au negociat cu procurorii.
Ăsta e stat de drept? Şi vin să ne spună nouă. Sau supărarea vine pentru că noi n-am vrut să le vindem portul Constanţa“, a declarat, la un miting PSD din Galați, Liviu Dragnea.
Liderul social democrat i-a răspuns astfel premierului olandez Mark Rutte, care, la summit-ul de la Sibiu al Consiliului European, a spus că România va intra în Schengen când se va conforma statului de drept.
Jandarmii francezi bat ca românii
Și Franța a avut parte de reproșurile PSD, mai ales după ce, pe surse, cu câteva zile înainte de summit-ul de la Sibiu, Palatul Elysee și-ar fi exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din România.
„Nu putem să nu remarcăm, cu îngrijorare, repetatele derapaje de la respectarea statului de drept din România. Vom profita de reuniunea de la Sibiu pentru a ne exprima încă odată întregul nostru sprijin pentru acțiunile președintelui Iohannis atât în lupta împotriva corupției, cât și pentru respectarea și întărirea independenței justiției“, au declarat, pentru Europa Liberă, surse de la Palatul Elysee, sediul președinției franceze.
„Preşedintele Franţei spune că e îngrijorat de ce se întâmplă în România. Şi eu sunt îngrijorat că mii de francezi sunt bătuţi pe străzile din Paris. Ne mint că nu vor să intrăm în Schengen pentru că nu îndeplinim statul de drept“, a fost replica lui Dragnea.
De altfel, din toamna lui 2018, PSD se folosea de intervenția jandarmilor francezi împotriva „vestelor galbene“ pentru a justifica propria acțiune, din 10 august 2018.
„Alooo, Realitatea tv, Parlament European, nenea Juncker, colegul Timmermans, publicații inter-naționale, hastag rezist, președinte Iohannis, și toți marii oratori de la Bruxelles, nu reacționați rupându-vă hai-nele de pe voi că la mitingul din Franța un om a murit, alții sunt în stare gravă, au fost gazați, bătuți“, spunea deputatul PSD Cătălin „Mitralieră“ Rădulescu.
Germania, 70% nazistă
Minoritatea germană din România și Germania au fost constant asimilate, de PSD, cu regimul nazist. Un prim atac brutal a venit în august 2018 din partea senatorului PSD Liviu Pop care, într-o postare pe Facebook, a comparat SUA, Olanda și Germania cu niște gândaci care vor resursele României.
„Iohannis a spus că a venit PSD să gazeze românii. Ca neamț, să vorbești de gazare, trebuie să ai mult curaj“, a declarat, în august 2018, Olguța Vasilescu, asimilând astfel toți germanii cu naziștii.
DOCTORUL TOXIC Nicolae Bacalbașa este una dintre cele mai agresive voci ale PSD, fără discernământ în ceea ce privește efectele declarațiilor sale
Un deputat PSD, Constantin Bacalbașa, a afirmat că Angela Merkeleste Führerul Europei.
„Germania a infiltrat timp de decenii, pentru că, deși Hitler a fost la putere numai 12 ani, poporul german, până în 1970, în proporție de 70% era pro-hitlerist. (...) M-a bucurat discuția dintre doamna Dăncilă cu Führerul feminin al Germaniei ac-tual-e, Frau Merkel, care controlează toată politica Europei prin fake-uri, partide false, știi, care toate sunt din PPE, adică etnic, poate non-germane, dar servind interesele strict ale acestei țări“, a susținut Bacalbașa într-un interviu pentru o publicație din Galați.
Ambasadorul Germaniei la București a afirmat că guvernul României ar trebui să-și ceară scuze penntru atacurile împotriva minorității germane.
„Ar fi util dacă întregul Guvern s-ar distanţa public necondiţionat de defăimările la adresa minorității germane“, a replicat ambasadorul Cord Meier-Klodt, dar aceste scuze nu au venit niciodată.
Propagandist anti-SUA, pe listele ALDE
Pe listele principalului aliat al PSD, ALDE, se află un candidat care, într-un interviu pentru Q Magazine, a preluat teoriile Moscovei referitoare la rolul SUA în Europa de Est și a sugerat că scutul anti-rachetă de la Deveselu are caracter ofensiv: Renate Weber.
Iată principalele declarații făcute de Weber:
„Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta“.
„Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși… e defensiv sau cum?“.
„Întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare“.
ALDE deține, în guvernarea Dăncilă, Ministerul de Externe, prin Teodor Meleșcanu. Niciun lider ALDE nu s-a dezis de declarațiile lui Renate Weber.
Citește dosarul integral dedicat alegerilor europarlamentare din 26 mai
26 mai. Alegeri într-o Europă aflată la răscruce
De ce contează alegerile europene
Listele de candidați români la europarlamentarele din 26 mai
Rovana Plumb nu poate justifica 350.000 de euro, bani europeni
„Loviturile politice“ aplicate moților de Negrescu
Copy/paste după Dragnea pentru un nou mandat în Parlamentul European