Pro-europeanul Andrei Năstase a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău

DE Mircea Marian | Actualizat: 04.06.2018 - 13:15

Avocatul Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), susținut de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, l-a învins pe socialistul Ion Ceban, în competiția pentru Primăria Chișinău. Năstase a luat circa 52% din voturi.

SHARE

Prezenţa la urne a fost puţin peste 39%, ceea ce înseamnă 248.665 de alegători, dintre care 173.914 femei şi 110.752 bărbaţi.

  „Am demonstrat că am reuşit. Succesul nostru constă în faptul că am dat dovadă de unitate cu partidele pro-europene. Un sprijin enorm din partea Maiei Sandu. Odată ce am decis că se merge cu un singur candidat, nimeni nu a mai pus la îndoială legitimitatea acestui candidat. Am o datorie mare faţă de colegii mei de la partid”, a spus Andrei Năstase în prima declaraţie după închiderea urnelor.

El va conduce Chişinăul timp de un an, până la alegerile locale la termen.

 Alegerile locale anticipate au loc în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, după ce a fost suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017 a fost organizat şi un referendum pentru revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

„Instituțiile de la București, de la MAE, SRI, SIE, Administrația Prezidențială... toate au jucat pe mâna lui Plahotniuc și au mizat pe candidații lui, „tehnocrata" Silvia Radu, acum „socialistul pro-rus" Ivan Ceban..... și au pierdut. Poate că e timpul unei analize mai serioase (făcută de cineva din afara sistemului, chiar cineva din afara României, mă gândesc la americani sau la britanici, de ce nu și la germani), iar băieții care au produs această mizerie numită "politica Românie față de Basarabia" să facă obiectul unor anchete seriose. Prezența lor "la butoane" reprezintă o mare vulnerabilitate pentru securitatea și politica regională ale României”, a scris pe Facebook, după victoria lui Andrei Năstase, analistul Armand Goșu, specializat în politica din fostul spațiu al URSS. 

Faptul că România a avut o politică greșită în relație cu Republica Moldova a fost remarcat și de deputatul USR Matei Dobrovie, membru în Comisia de Politică Externă. „România a mers până acum pe mâna lui Plahotniuc și a pierdut. Au mai rămas doar cinci luni în care România poate sa-și schimbe abordarea față de Republica Moldova și să repare greșelile făcute până acum. Dacă Bucureștiul nu va susține forțele cu adevărat pro-europene și antioligarhice, totul va fi pierdut la alegerile din toamnă”, a precizat parlamentarul român.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te