PNL: Lucian Heiuș a demisionat de la ANAF pentru a-l salva pe ministrul Adrian Câciu

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.05.2023 - 11:40
Dan Motreanu, PNL - Foto: Facebook/Dan Motreanu

Vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, spune că demisia liberalului Lucian Heiuș de la ANAF a fost, de fapt, un gest de onoare, pentru a-l salva pe ministrul social-democrat al Finanțelor, Adrian Câciu, considerat un incompetent, vinovat de creşterea deficitului.

SHARE

Acesta ar fi acum de 27 de miliarde de lei. „Adevărul despre situația finanțelor țării se știe. I-a spus răspicat Consiliul Fiscal. l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, îl cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF", a explicat Motreanu.

PNL: Demisia lui Heiuş, un gest de onoare

Demisia lui Heiuș, conform liberalului, ar fi fost "un gest de onoare, pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD".

"Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat!", a detaliat Motreanu, arătând că "asta spune totul despre «parteneriatul» cu PSD”.

Motreanu a adăugat că „încasările ANAF au crescut față de anul trecut, sub conducerea lui Lucian Heiuș, dar Adrian Câciu a «reușit» să mărească deficitul bugetar la 27 de miliarde de lei, deși a introdus noi taxe”.

Citeşte şi: Se amână rotativa? PNL acuză PSD că nu vrea să-și asume guvernarea: „Ciolacu s-a speriat”

Lucian Heiuș, fostul președinte al ANAF a spus, după ce a demisionat din această funcție, că regretă că nu a putut duce până la capăt procesul de modernizare al instituției și proiectele începute.

Heiuș a spus că „faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde de lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”, direcție condusă de fostul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, numit de PSD, conform Digi24

Lucian Heiuș afirmă că în 2022, ANAF a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde de lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde de lei.

Citeşte şi: PNL: UDMR să înţeleagă că partidele coaliţiei fac un efort de diminuare a numărului de ministere

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a negat în aprilie, după dezbaterile din Parlament, că ar exista o gaură la buget de 20 de miliarde de lei.

Ministrul PSD a spus că măsurile avute în vedere de Coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei.

Câciu a spus că nu este, de fapt, vorba despre o gaură la buget, ci despre o „încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru”.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te