Șeful diplomației olandeze de la București a evitat să răspundă afirmativ la întrebarea dacă Olanda va susține aderarea României la spațiul Schengen, așa cum au făcut oficiali ai celorlalte state europene. Declarația controversată vine exact în ziua în care premierul Olandei se află la București.
„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, ne-a transmis ambasadorul olandez.
Roelof van Ees a punctat că decizia Olandei va ține cont, pe lângă gradul de securizare a frontierelor, și de progresele Bucureștiului în domeniul Justiției și al statului de drept din România.
Olanda, ghimpele României pentru aderarea la Schengen
Ambasadorul a mai adăugat că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept (MCV)”.
Citește și: VIDEO Sondaj secret al Kremlinului: Rușii sunt întrebați dacă sunt pregătiți „să piardă Crimeea”
„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații, și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, se mai precizează în răspunsul primit de la Ambasada Olandei.
Legat de ultima precizare că „acest lucru necesită timp”, afirmația pare să mai tempereze optimismul arătat de oficialii de la București, care promit că România poate intra în Schengen încă din decembrie, la următoarea întâlnire a Consiliului Uniunii Europene.
Asta pentru că Roelof van Ees a precizat că o eventuală decizie de aprobare a Olandei pentru aderarea României trebuie să fie acceptată și de parlamentul din Haga, orașul în care sunt sediile instituțiilor guvernamentale și legislative din Țările de Jos.
Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au distrus o coloană de sisteme Grad MLRS și Uragan MLRS cu ajutorul HIMARS
„Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”, ne-a răspuns clar Roelof van Ees.
Premierul Olandei , în vizită la București
Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis are programată, de la ora 15.20, o vizită la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, împreună cu prim-ministrul olandez Mark Rutte.
Guvernul confirmă că la această întâlnire participă și premierul Nicolae Ciucă, iar la ora 17.30 vor fi declarații de presă comune. Guvernul olandez a transmis, într-un comunicat citat de news.ro, că Rutte va discuta despre cooperarea militară dintre Olanda şi România.
În cadrul întâlnirii vor fi discutate şi subiecte actuale precum cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energie.
Vizita vine într-un moment în care la nivel european se discută integrarea României și Bulgariei în zona Schengen. În urmă cu patru ani, Olanda s-a opus aderării. „Nu putem primi România în Schengen până nu îndeplinește toate condițiile din MCV”, spune Mark Rutte, în 2018, potrivit Europa Libera.