Marcel Ciolacu l-a numit pe Lucian Heiuş secretar general la Ministerul Finanţelor

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.07.2023 - 10:17
Marcel Ciolacu l-a numit pe Lucian Heiuş secretar general la Ministerul Finanţelor - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin
Marcel Ciolacu l-a numit pe Lucian Heiuş secretar general la Ministerul Finanţelor - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a numit pe liberalul Lucian Heiuş, fostul şef al Fiscului, secretar general la Ministerul Finanţelor, unde va lucra în subordinea noului ministru, Marcel Boloş. Aşa arată o decizie care a fost publicată în Monitorul Oficial.

SHARE

Heiuș a demisionat la finalul lunii mai, după ce premierul liberal de atunci, Nicolae Ciucă, i-a cerut să plece, la presiunile PSD.

Marcel Ciolacu l-a numit pe Lucian Heiuş la Finanţe

Oricum, începuse deja mişcarea de schimbare a funcţiilor, în rotativa guvernamentală, chiar dacă, din cauza grevei din Învăţământ, premierul Nicolae Ciucă încă nu demisiona din funcţie, dar chiar aceasta era înţelegerea în Coaliţie.

Pe 18 mai, Lucian Heiuş declarase că veniturile la buget, în Legea Bugetului pe anul 2023, au fost supraestimate şi din acest motiv ANAF are dificultăţi în a aduce venituri, la nivelul celor prefigurate de Executiv.

„Ca preşedinte ANAF, pot să discut doar pe partea de venituri. La partea de cheltuieli nu am acces, să văd cum a fost construită, unde se regăsesc, putem să avem surprize, cu alte cheltuieli, care, poate, nu au fost prognozate şi au apărut între timp.

Citeşte şi: PNL: Lucian Heiuș a demisionat de la ANAF pentru a-l salva pe ministrul Adrian Câciu

Politica bugetară este fluentă şi apar perturbaţii într-un timp foarte scurt. E clar că, pe partea de venituri, veniturile au fost supraestimate, lucru pe care l-a spus Consiliul Fiscal anul trecut, în decembrie.

Există raportul lor, noi am spus că nu se poate atinge oricâte eforturi am face, pentru că colectarea depinde de 3 factori clari, de puterea economiei unei ţări, la un moment dat, de nivelul de impozitare şi de capacitatea administrativă.

Citeşte şi: Executarea silită ar trebui să fie mai eficientă. Heiuş lucrează la modificările pe proceduri

Puterea economiei României este cea care este, sistemul de impozitare este cel care este, adaptat perioadei prin care trece România astăzi, iar capacitatea noastră administrativă este cumva limitată şi de instrumentele pe care eu le am astăzi la ANAF.

Coordonez de un an de zile Agenţia şi lucrăm cu sisteme de gestionare a creanţelor fiscale la persoane juridice pe care le-am implementat în 2005.

Eram director la Hunedoara, la Finanţe, şi atunci s-a implementat acest sistem şi de atunci funcţionează până astăzi”, a declarat Lucian Heiuş, la Digi24.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te