Ciolacu: „E nevoie de reforma administrativă. Nu de la alegerile din 2024”. Primar: Fă-te că lucrezi

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.09.2023 - 15:23
Sursa foto: Profimedia (Colaj) YouTube/România Te iubesc!

Reforma administativă în România este vitală pentru economisirea banului public, însă politicienii perindați pe la toate Guvernele în ultimii 30 de ani s-au ferit să taie tocmai din „aparatul de voturi”. Premierul Ciolacu admite că acest lucru trebuie făcut, dar nu de acum.

SHARE

Marcel Ciolacu a declarat luni că este nevoie în România şi de o reformă administrativă, care să înceapă cu localităţile care au până în 1.500-2.000 de locuitori.

Ciolacu: „E nevoie de reforma administrativă. Nu de la alegerile din 2024”. Primar: Fă-te că lucrezi

El a fost întrebat când se va ajunge în ţara noastră ca numărul şcolilor cu toaletă în curte să ajungă la zero.

"Sperăm să finalizăm. Cred că e nevoie şi de o reformă administrativă în România, dacă vreţi o părere personală, şi ea ar trebui începută cu localităţile care au până în 1.500-2.000 de locuitori. Trebuie dat acest semnal, poate nu de la alegerile acestea, la alegerile viitoare, dar în România este nevoie şi de o reformă administrativă. Trebuie să o facem şi să ne-o asumăm", a menţionat Ciolacu.

Întrebat ce va face pentru a se asigura că anul viitor educaţia va primi mai mulţi bani de la buget, la standardele UE, premierul a afirmat: "În primul rând, să mă asigur că nu există o risipă. Haideţi cu mine în acest colegiu şi când doriţi dumneavoastră, să am şi eu timp liber, mergem într-un colegiu din Belgia. Este acelaşi standard, primesc hrană copiii, au ateliere, clasele sunt impecabile. România este membră a UE şi aproape am ajuns la standardele... cu adevărat în Bucureşti, în municipiile mari.

De aceea, repet, trebuie şi o reformă administrativă. (...) Prefer să investesc în conducători auto, în microbuze şi să strâng copiii în zone unde se face învăţământ de calitate şi la un anumit nivel. Toţi copiii trebuie să aibă aceeaşi şansă".

Primarul „orașului” Vașcău care are puțin peste 2.000 de locuitori: „Fă-te că lucrezi”

Reportajul „România, Te iubesc realizat de ProTV scoate în evidență batjocura pe bani publici în care se scaldă de zeci de ani România. Sunt aproape 150 de comune în România care nu au nici măcar 1.000 de locuitori, iar dacă vorbim de așa-zilele orașe, ei bine și la acest capitol avem în țara noastră aproape 120 de „orașe” pe hartie care au sub 10.000 de locuitori.

Revoltător este faptul că marea majoritate dintre aceste orașe și comune cheltuie anual miliarde de lei din banii statului care se duc doar pentru plata salariilor angajaților din primării care nu sunt în stare nici măcar să își colecteze taxtele și impozitele, ci aștaeptă „cu mâna întinsă” ajutorul de stat. 

Întrebați dacă ar fi de acord cu o reorganizare teritorială, mulți primari intervievați de jurnalistul Alex Dima au refuzat categoric.

„Da de ce să renunț? Că vrei dumneata?!

„Da de ce să renunț? Că vrei dumneata?! Nu tai pentru că e un loc de muncă. E pâinea cuiva. Asta-i părerea mea, da? Hai... mai departe...”, spune iritat primarul.

Jurnalistul Alex Dima: „V-ați gândit vreodată să renunțați la statutul de oraș și să fiți comună?”

Primarul orașului Vașcău, Florin Porge: „Nu!”

Primaul localității Bătrâna care numără putin peste 70 de suflete nu vrea în „ruptul capului” să audă de reorganizare. O altă situație stranie este faptul ca daca ar vrea altcineva să candideze pentru postul de primar nu poate dacă nu are susținerea a 200 de alegători, însă cu toții sunt 70.

Alex Dima: „Păi și cum să facă asta?

Primarul: „Nu știu. Nu mă întrebați”

Alex Dima: „Deci nu poți candida independent?

Primarul: „Nu! Terebuie să aduni acele semnături pe care nu ai de unde...”

Eu mă zbat să fac proiectul și după îl dau la administrție?! Nu!”

Situația se repetă și în localitatea Necșești, cunoscută de mai mulți ani drept cea mai săracă localitate din România, unde primarul Ilie Bănăseanu nu vrea să audă de reorganizare teritorială în România:

„Nu vreau să fac lucrul ăsta. Pai eu mă zbat să fac proiectul și după îl dau la administrție? Nu!”

În această comună nu există apă, de canalizare nici nu are rost să mai vorbim iar asfaltul e ceva de domeniu SF.

Alex Dima: Ceva palpabil, fizic ați reușit să faceți?

Primarul Ilie Bănăseanu: „Păi ce înseamnă palpabil?

Alex Dima: „Păi uite să îmi spuneți „asta e făcută din finanțare de la Guvern, asta e din fonduri europene. Ceva... orice”

Primarul Ilie Bănăseanu: Păi dacă noi suntem încă la momentul documentației... Să-ți arătăm ce? Că ți-aș arăta!”

Și exemplele se repetă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te