Mama lui Dan Vîlceanu, afaceri extrem de profitabile cu statul, mai ales în guvernarea liberală

DE Mircea Marian | Actualizat: 18.08.2021 - 11:47
Mama lui Dan Vîlceanu (PNL), afaceri extrem de profitabile cu statul Foto: Facebook Victor Ponta

Mama lui Dan Vîlceanu, deputat și viitor ministru PNL de Finanțe, face afaceri extrem de profitabile cu statul. Datele publice arată că ele au explodat e când liberalii au preluat puterea.

SHARE

Firma mamei lui Dan Vîlceanu, Trefo SRL, face afaceri bune cu o companie falimentară de stat, Complexul Energetic Oltenia. În 2020, e exemplu, Complexul Energetic Oltenia a ajuns cu pierderile la astronomica sumă de 934 milioane de lei. În schimb, Trefo SRL, firma familiei Vîlceanu a avut un profit de 1,7 milioane de lei în 2020, adică aproape 23% in cifra de afaceri, de 7,3 milioane lei. 

CITEȘTE ȘI: Vicepreședintele afgan și fiul unui comandant militar au adunat forțele anti-talibane lângă Kabul

Datele din declarația de interese a deputatului Vîlceanu arată că imensa majoritate a contractelor firmei Trefo SRL sunt cu statul, respectiv cu Complexul Energetic Oltenia. În declarația de interese din iunie 2021 sunt înregistrate 19 contracte cu CEO Oltenia și unul cu CET Govora (pierderi record de 97 milioane lei în 2020). Valoarea totală a acestor contracte dintre Trefo SRL și firmele statutului este de circa 4,7 milioane de lei, în anul fiscal 2020, deci circa două treimi in cifra de afaceri a Trefo SRL. 

Mama lui Dan Vîlceanu, afaceri extrem de profitabile cu statul

În 2019, lista contractelor cu statul era mai bigată, valoarea acestora fiind de aproximativ 5,3 milioane de lei. În plus, firmele de stat care aveau legături cu compania mamei lui Vîlceanu erau ceva mai diversificate: aici apare Romgaz sau Colterm Timișoara - societatea falimentară de furnizare a apei calde din Timișoara, contractele Trefo SRL fiind de circa 700.000 de lei. În 2020, guvernul Orban a acordat un ajutor de stat pentru ca Colterm să nu intre în faliment. Primar al Timișoarei era, în 2019, Nicolae Robu, de la PNL.

În 2019, firma mamei lui Dan Vîlceanu a avut o cifră de afaceri netă de 9,4 milioane de lei și un profit de 2,65 milioane de lei, adică aproape 30%, cu doar 44 de angajați. 

CITEȘTE ȘI: Apartament cu două camere la Mamaia, 1.000 €/noapte. Cinci camere în Dubai, 500 € și o stea în plus

Însă, în 2018, în regimul PSD, contractele cu statul erau de doar aproximativ 2,2 milioane lei, cifra e afaceri - 6,8 milioane lei, iar profitul - 1,1 milioane lei - adică mai puțin de jumătate in cel obținut în 2019.

În 2015, profitul Trefo SRL a fost de numai 13.000 de lei. Pe de altă parte, în acel an, avea contracte cu statul și Rominex Mining, la care este acționar Dan Vîlceanu, care în 2015 a înregistrat un profit de circa 2.000 de lei. În 2020, firma era inactivă, avea zero cifră de afaceri și zero profit. 

Tatăl lui Dan Vîlceanu a fost suprefect de Gorj în guvernarea Năstase și a candidat pentru PSD, în 2008. Presa a scris constant despre afacerile uriașe ale firmelor suprefectului Eugen Vîlceanu cu companiile de stat. 

Dan Vîlceanu a fost șeful TSD Gorj. 

“Îl cunosc pe Dan Vâlceanu încă din 2004 / este dintr-o familie respectată din Gorj - vechi membri PSD (tatăl sau a fost subprefect PSD al județului și candidat la Parlament din partea PSD)! 

A fost alături de mine și de PSD Gorj în campaniile din 2004/7/8 ; din acest motiv l-am susținut toți să fie Președintele TSD (organizația de tineret) / având o relația personală a fost și invitatul meu la botezul Irinei și îi mulțumesc pentru că a venit și ne-am bucurat împreună de acel eveniment fericit!

În 2009 pentru, că PSD a pierdut guvernarea și firma familiei Vâlceanu avea contracte cu Complexul Energetic Oltenia, au plecat la PDL / după care în 2014 a devenit PNL!“, scria Ponta, în 2016, despre viitorul ministru PNL de Finanțe. 

În 2012, Scandal de Gorj scria despre afacerile tatălui lui Dan Vîlceanu: “Societatea fostului subprefect de Gorj, Eugen Vâlceanu, a câștigat un contract baban cu Complexul Energetic (CE) Turceni.

Firma Trefo din comuna Fărcășești a obținut un contract de aproape 2,5 miliarde de lei vechi cu CE Turceni. În schimbul acestei sume, societatea lui Vâlceanu va trebui să livreze piese de schimb pentru mașinile de scos cărbune care funcționează în cadrul carierelor. Contractul a fost împărțit în trei subcontracte, iar firma fostului subprefect a câștigat unul dintre acestea. Celelalte două au fost atribuite unor firme din București și Târgu Jiu.

Societatea Trefo este cea care a preluat o parte din utilajele societății Amorim, care a dat faliment, la care Eugen Vâlceanu era director economic. Fost membru PSD, Vâlceanu a trecut împreună cu fiul lui, cu care controlează mai multe firme, la PDL, în momentul în care barca social-democraţilor începuse să intre la apă“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te