MAE va monitoriza tot, contra dezinformării. Pe listă, site-uri de ştiri, influenceri şi demnitari

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.10.2023 - 11:50
MAE va monitoriza tot, contra dezinformării - Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) va avea până la sfârșitul acestui an un sistem IT bazat pe IA, care va monitoriza în timp real conținutul online, de pe rețele sociale, site-uri de știri, bloguri, dar și conturile celor mai influenți oameni.

SHARE

Este vorba de asemenea despre jurnalişti, celebrităţi sau demnitari. Scopul este detectarea, analizarea și combaterea dezinformării și a propagandei.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a stabilit câștigătorul licitației pentru furnizarea acestui sistem IT, pe un contract de peste 3,19 milioane de lei, arată datele din SEAP.

MAE va monitoriza tot, contra dezinformării

Este vorba de firma Mware Solutions, care a depus singura ofertă în cadrul acestei licitații. Aceasta după ce o procedură similară a fost anulată pe 21 august, pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”.

Sistemul IT ar trebui pus la dispoziție până cel târziu pe 20 decembrie 2023, se arată în anunțul din SEAP.

„Obiectul contractului îl constituie achiziția de servicii IT pentru dezvoltarea unui instrument informatic sub forma unei platforme integrate, bazată pe algoritmi avansați de inteligență artificială pentru analizarea și verificarea conținutului online, ce va putea determina originea acestuia, în vederea detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării din mediul online, contribuind la luarea unor decizii clare pentru contracararea propagandei și dezinformării în mediul on-line, în domeniile de responsabilitate ale Ministerului Afacerilor Externe.

Citeşte şi: Dezinformări legate de implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici. Care este adevărul

Totodată, se vor achiziționa și serviciile de instruire aferente pregătirii personalului propriu în folosirea instrumentului IT dezvoltat. (..)

În cadrul procesului de colectare a datelor din surse de tip Facebook, Twitter etc, unde procesul presupune interacțiune specifică cu respectivele sisteme, pe perioada de garanție și suport a instrumentului livrat, modulele de colectare vor fi dezvoltate și livrate pentru a asigura un volum de minimum 500GB date colectate pe lună, fără costuri suplimentare pentru MAE”, se arată în caietul de sarcini. Instrumentul IT va fi o soluție bazată pe un portal web în care reprezentanții desemnați din cadrul MAE vor accesa datele și informațiile necesare, conform Digi24.

Citeşte şi: Rareș Bogdan a propus Comisiei Europene elaborarea unui manual despre dezinformare pentru copii

Acesta trebuie sa includă mai multe capabilități, printre care: analiza stărilor emoționale induse de un articol; analiză influenceri și profile; cei mai populari autori; cele mai active site-uri; cele mai influente site-uri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te