De asemenea, ar urma să explice de ce întârzie semnarea decretelor de pensionare a zeci de magistraţi, dar să facă şi precizări în legătură cu numirea şefilor serviciilor secrete.
LIVE Nicușor Dan, declarații după măsurile de austeritate ale lui Ilie Bolojan
Uptate 11.33. Legat de interdicția de 5 ani pusă pe numele primarului Chișinărului Ion Ceban în România, Nicușor Dan a declarat: „Nu s-a discutat în sedința CSAT. Există si alte mecanisme prin care putem lua măsuri împotriva persoanelor care reprezintă un pericol la siguranța națională. E o evaluare care a fost făcută pe chestiuni de securtate națională”.
Update 11.30. Legat de colectarea TVA, Nicușor Dan spune: „Niște progrese s-au făcut la colectare. Pe TVA sunt niște mecanisme care ne fac să pierdem bani”.
Legea subvențiilor pentru partide
Update 11.25. Despre legea subvenționării partidelor politice din bani publici, Nicușor Dan spune:„Eu cred că e bine ca statul să finanțeze campaniile electorale. Putem discuta de sume de limita de 3%, dar fără o astfel eu nu aș fi avut niciodtă 60.000.000 pentru a fi valid pentru cursa prezidențială.
În ceea ce privește subventiile pentru partide, sunt de acord că trebuie să existe o reducere. De asemenea, uitandu-ne la cum a fost politica românească înainte de aceasta lege, erau sacoșe cu bani care veneau la partide. Presiunea era mai mare. Legea finanțării partidelor a avut si un efect negativ - s-au dus pe cumpărarea trusturilor de presă, care nu au mai fost obiective.
Despre sprijinul SUA pentru Ucraina și implicațiile pentru România
Update 11.20. Legat de sprijinul SUA pentru Ucraina dar și de rolul României în flancul estic al NATO, Nicușor Dan spune: „România sprijină inclusiv cu echipament Ucraina și o facem pentru ca este în interesul nostru de securitate. Nu ne dorim un vecin care este Rusia. Inclusiv în programul SAFE o să fie niște componente care să fie în colaborare cu Ucraina. Avem un termen -29 iulie. Comisia are ca termen 15 august.. apoi urmează alte termene... multe din lucrurile de acolo nu sunt publice, țin de secret militar.”
Rotația premierilor
Update 10.15. Despre rotația premierilor, Nicușor Dan spune: „Am încercat să explic de mai multe ori asta. Tot timpul trebuie să iei decizii care să răspundă interesul societății din respectivul moment. Imperativul pentru România în relația cu piețele financiare a fost un guvern stabil. Partidele din coaliției au înțeles imperativul momentului. Protocolul semnat de partide prevede o rotație în 2027 și nu prevede un nume, ci un premier desemnat de PSD, dar mai avem mult până acolo.
Avem o majoritate parlamentară. Nu ne permitem aventuri de tipul alegerilor anticipate. Relația pe care am avut-o în aceste 2 luni a fost absolut corectă.”
Despre cazurile de femicid din România
Update 10.10. Despre cazurile de femicid în România, Nicușor Dan a declarat: „Nu e vorba doar de asta. E vorba de activitatea Parchetuului. Ce am văzut că multe dintre aceste cazuri au fost din partea unor agresori care au recidivat. Sunt cetățeni care au amenințat cu moartea jurnaliști și nu li s-a întâmplat nimic. Legile nu sunt aplicate sau sunt aplicate greu și astfel sunt justificate infracțiunile. Este o problemă gravă. Este o problemă de mentalitate - condiția femeii”.
Update 11.07. Legat de apărarea României, Nicușor Dan spune: „Despre Cunoaștem birocrația din România. Chestiunea de securitate a devenit importantă, cele care privesc securitatea vor deveni prioritare. Sunt într-un dialog permanent cu ministrul Apărării și Economiei pentru dinamizarea acestui sector”.
Update 11.05. Legat de legea auterității și presiunea pe care românii din categoriile vulnerabile, Nicușor Dan spune: „România a fost obligată să ia niște măsuri. A fost o presiune a timpului. Sunt diferite forme de ajutor pentru persoanele vulnerabile care nu sunt foarte bine coordonate unele cu celelate. Trebuie să avem o analiză pe măsurile de ajutor și acestea trebuie echilibrate. Evident că nu este o situație fericită pentru nimeni în acest moment.
Propaganda rusească și creșterea nostalgiei comuniste din România
Update 11.00. Despre propaganda rusească de pe rețelele de socializare prin creșterea nostalgiei comuniste și creșterea valului de antisemitism în tot mai mare creștere în România, Nicușor Dan spune: „România nu a făcut destul pentru a explica într-un limbaj care să fie în trend cu modul în care românii receptează informația azi.. despre cum comunismul a afectat România în anii 1950. Asta trebuie să facem acum pentru ca românii să înțeleagă ce a însemnat comunismul în Româna”
Reconstrucția Ucrainei
Update 10.50. Legat de implicare firmelor românești în reconstrucția Ucrainei, după ce se va termina războiul din Ucraina, Nicușor Dan a declarat: „România are câteva avantaje. Unul e proximitatea, al doilea este că în perioada de război au existat niște fluxuri logistice, atât militare cât și umanitare și comerciale și pe această zonă au fost niște firme românești implicare iar acestea sunt gata să participe la procesul de reconstrucție. În ceea ce privește scanarea companiilor care ar putea să participe la procesul de reconstrucție a Ucrainei - aici nu stăm deloc bine”
Update 10.46. Legat de neîndeplinirea jaloanelor PNRR, Nicușor Dan a declarat: „Sunt optimist că le vom putea implementa pe toate până în 2026.”
Update 10.45. Legat de visa-Waiver, Nicușor Dan a declarat: „O sa fie o evaluare pe întreg corpul diplomatic. Suferința este mare la atașații comerciali. În ceea ce privește relația cu SUA, cred că suntem într-un moment de normalitate, ținând cont de tensiunile de acum 7 luni”.
Legea anti-semitism
Update 10.42. Întrebat despre legea anti-semitism contestată la CCE, Nicușor Dan spune: „Ca să lămuresc o chestiune de procedură, am văzut întrebarea de ce s-a apucat președintele de legea Vexler. E o obligație a președintelui, să promulge sau să trimită o lege în 20 de zile. Cred că am promulgat vreo 50 de legi, pe aceasta am trimis-o la CCR.
Să întrebăm parchetul ce s-a întâmplat cu zecile de amenințări primite de jurnaliști în noiembrie sau ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa dl Vexler. Dacă ne uităm la conținutul legii, o să vedeți că sunt niște chestiuni extrem de neclare.
În Făgăraș există o asociație. care se ocupă de promovarea rezistenței din munții Făgăraș. Între membrii rezistenței sunt câteva persoane care în trecut au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație are sau nu caracter legionare? Pentru că legea nu ne spune.
Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș. Legea trebuie să fie foarte clară.”
Reforma pensiilor speciale
Update 10.40. Despre reforma pensiilor speciale, Nicușor Dan spune: „Nu e vorba doar de CCR, e vorba de calitatea legii. Dacp ai spus acum 10 ani în care judecătorul are o pensie mai mare decât salariu.. si vi acum și schimbi.. s-ar putea ca aceasta să fie acum neconstituțională.
Am făcut analizele și am spus că putem să reducem bugetul la Adiminstrația Prezidențială cu circa 20.000 de lei”.
Update 10.35. „Hai să ne uitam la sporuri. Sunt vreo 200 de sporuri, unele sunt incluse în salariu, altel nu... Nu se putea face o analiză în 30-40 de zile și să fie și identificate aceste sporturi, actele normative... România are nevoie de o Lege a salarizării unitare, în care să avem o abordare foarte nuanțată și să dispară sporurile. Sporurile care sunt justificare să fie incluse în legea salarizării Unitare, iar acest lucru va dura cam un an și jumătate. Cam atunci am putea avea un set de măsuri echilibrate de taxare a românilor”.
Numirea șefului SRI
Update 10.30. Întrebat când am putea avea o numire a șefului SRI, Nicușor Dan a spus: „Pentru SRI, într-un timp relativ scurt, o să vedem când avem sesiune parlamentare, pentru că eu fac propunere, iar parlamentul trebuie să voteze”.
Propunerea va veni de la mine. Am niște nume în cap și pentru SIE.
Update 10.27. Legat de valul de cereri de pensionare din partea magistraților, Nicușor Dan a spus: „O chestiune importantă, pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri de pensiile speciale ale magistraților. Sunt de spus câteva lucruri - a fost o greșeală uriașă a politicului, în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul.
Bineînțeles că asta a stimulat oamenii să iasă din sistem. Asta a fost prima greșeală. A doua greșeală a clasei politice față de magistrați a fost că în ultimii ani, au fost mesaje heirupiste care au făcut ca din zona de magistrați și procurori, foarte mulți să iasă la pensie, și astfel pierderea unor profesioniști a dus la scăderea actului de justiție", a explicat Președintele.
„CSM-ul cred că ar trebui să se gândeasca la mine ca un partener. Sunt 40-50 de cereri de pensionare care au ajuns la minte. Multe dintre ele sunt incomplete. Am solicitat ca dosarele să fie completate. Ele au ajuns la mine recompletate... e o chestiune de zile până le semnez. E doar o chestiune administrativă”.
Finanțarea campaniei electorale a lui Nicușor Dan
Update 10.25. Legat de finanțarea sa din timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a adus următoarele precizări: „Pentru că a fost o discuție în spațiul public despre cheltuielile pe care le-am făcut în campanie, vin în fața dvs cu o situație: în precampania din alegerile locale din 2024, am avut donații de 1 milion 750 de mii de lei și cheluieli de 1 milion 650 de mii de lei: diferența: 140.000 de lei.
3650 de donații online, suma strânsă a fost de 843.000 de lei.
În precampania prezidențială din 2025: donațiile au fost de 9 milioane 550 de mii de lei, cheltuielile au fost de 7 milioane de lei, rezultă o diferențăn de 2,5 milioane de lei donații totale mai puțin decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în precampanie.
A fost o întrebare în spațiul public cine au fost cei care au donat pentru campanie. Cinci persoane au donat sume mari. Măriuca și Florin Talpeș, 810.000 lei, Aurel Iancu: 500.00 de lei, Anamaria Mihai: 250.000 de lei”, a spus Nicușor Dan.
Pentru 2024, AEP-ul mi-a rambursat o parte dintre aceste sume. Aștept să văd ce se întâmplă cu cererile de ramburare care toatlizează 61.000.000 de lei. O să mă consult și cu oamenii care mă urmăresc. Îmi dorec ca acești bani să fie donați pentru cauze civice.
Creșterea TVA
Update: 10.22 Legat de promisiunea sa din campania electorală de a nu crește TVA-ul, Nicușor Dan A spus: „În acea luna înainte de numirea premierului, m-am uitat în foarte multe date financiare și în cunoștință de cauză am avut această discuție cu coaliția și guvernul desemnat și asta a fost înțelegerea cu aceștia. Pentru ca aceste corecții să fie făcut cu TVA la 19% trebuiau făcute anumite concesii. Din momentul în care s-au adoptat măsurile fiscale, aceasta este decizia guvernului”.
Update 10.20. Întrebat dacă este dispus să-l numească în continuare pe Ilie Bolojan chiar și în cazul în care PSD iese din coaliție, iar guvernul nu va mai avea susținere, Nicușor Dan a spus: „Pentru moment este absolut laudabil ca fiecare dintre partidele pro-occidentale și-au asumat guvernarea, deși știau costurile. Îmi doresc ca această coaliție să dureze cât mai mult”
Nicușor Dan: Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu
Președintele României, Nicușor Dan, a anunțat într-o conferință de presă că Administrația Prezidențială va reduce cu 20% bugetul propriu, ca parte a unui efort colectiv de redresare financiară. Șeful statului a subliniat că măsurile actuale sunt provizorii și necesare pentru restabilirea încrederii piețelor.
În debutul unei conferințe de presă susținute luni, președintele Nicușor Dan a vorbit despre măsurile fiscale adoptate în contextul redresării economice a României. Acesta a transmis că situația actuală este una temporară și că economia românească are potențial de dezvoltare.
„Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie. România are potențial economic. Așa cum am spus de mai multe ori, la sfârșitul lui 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE, și în felul acesta, România va fi interesantă pentru investitori străini”, a declarat șeful statului.
Președintele a dat asigurări că reformele promise vor continua pentru a stabiliza situația bugetară: „Vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promis că facem reformele pentru ca situația financiară a României să se redreseze.”
În acest sens, Nicușor Dan a anunțat că Administrația Prezidențială va da un semnal de responsabilitate și va propune o reducere cu 20% a propriului buget: „În momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, Administrația Prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu pentru a participa la acest efort colectiv.”
Întrebat de ce nu s-a început mai întâi cu măsuri de eliminare a privilegiilor în locul celor corective, președintele a explicat că timpul a fost un factor critic.
„A fost o presiune a timpului, pentru piețele financiare, care au fost expuse ani de zile la promisiuni nenorocite ale României de a reduce cheltuielile”, a spus el.
Ce se întâmplă cu TVA-ul în România
Pe chestiunea TVA-ului: Angajamentul guvernului a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare înainte de 15 octombrie.
O chestiune importantă pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri despre pensiile magistraților: A fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariu.
A doua greșeală a fost că în ultimii ani față de situția evident nepotrivită care a fost creată au fost mesaje heirupiste care au făcaut ca zona de magistrați și procurori foarte mulți să iasă la pensie, tocami pentru că nu era previzibil, calitatea actului de justiție a scăzut în România.
Mesajul foarte ferm în legea magistraților există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede dacă vor ieși la pensie mai târziu. Toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare acum nu trebuie să se precipite să iasă din sistem.