Klaus Iohannis a anunţat premierul: Marcel Ciolacu

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.12.2024 - 12:15
Klaus Iohannis anunţă premierul. Care este acesta? - Foto: INQUAM PHOTOS/Malina Norocea
Klaus Iohannis anunţă premierul. Care este acesta? - Foto: INQUAM PHOTOS/Malina Norocea

Klaus Iohannis a anunţat premierul: Marcel Ciolacu. Surse din mediul politic au declarat presei că premierul desemnat de preşedinte este Marcel Ciolacu.

SHARE

Klaus Iohannis a anunţat premierul: Marcel Ciolacu. Surse din mediul politic au declarat presei că premierul desemnat de preşedinte este Marcel Ciolacu, în prezent premier interimar.

În acest moment, patru grupuri parlamentare, PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale, au ales preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor.

Klaus Iohannis a anunţat premierul: Marcel Ciolacu

"Astăzi deja în Parlament s-a verificat majoritatea. Coaliţia proeuropeană mi-a propus un candidat, pe care am decis să-l accept: domnul Marcel Ciolacu. Urez mult succes coaliţiei proeuropene", a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Ciolacu va cere tot astăzi votul de încredere al Parlamentului. Cabinetul său este cel care va stabili un calendar al alegerilor prezidențiale din primăvara anului viitor.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: “Coaliția pro-europeană formată din PSD, PNL, UDMR și minorități s-a hotărât să construiască o majoritate și un guvern.

Citeşte şi: Klaus Iohannis amână desemnarea premierului, după consultările de la Cotroceni. Care este motivul?

Această majoritate este certă. Coaliția pro-europeană mi-a propus un candidat pe care am decis să îl accept. În consecință, îl desemnez în funcția de prim-ministru al României pe Marcel Ciolacu.

Coaliția are toate șansele să continue parcursul foarte bun al țării, după reușitele economice, după intrarea în spațiul Schengen”.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu: “Domnule președinte, vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Mandatul încredințat astăzi mă onorează. Cred că am învățat toți din greșelile trecute.

Sper să găsim cele mai bune soluții pentru vremurile pe care le avem în față. Sunt conștient că nu va fi un mandat ușor”.

Citeşte şi: Iohannis: CSAT sau serviciile nu pot spiona politicieni! Am ajunge înapoi unde am fost înainte de 89

Marcel Ciolacu (PSD) a ocupat funcția de prim-ministru al României începând din iunie 2023. Înainte, a fost președintele Camerei Deputaților în perioada 2021 – 2023.

Politic şi constituţional, acesta este într-o situaţie insolită, în contextul istoriei democraţiei româneşti de după decembrie 1989. Este în continuare şef de stat, pe prelungirea mandatului.

Aceasta este valabilă pentru că alegerile prezidenţiale au fost anulate, din cauza intervenţiei electorale asimetrice a unei puteri străine ostile.

Iohannis poate rămâne şef al statului până la depunerea jurământului de către noul preşedinte ales, ori până când Legislativul decide că preşedintele Senatului devine preşedinte interimar.

Câte portofolii au partidele din Coaliţie

Marcel Ciolacu (PSD) a ocupat funcția de prim-ministru al României începând din iunie 2023. Înainte, a fost președintele Camerei Deputaților în perioada 2021 – 2023.

El a candidat pentru funcția de președinte al României în cadrul alegerilor din noiembrie, și a obținut 19,15% din voturi, situându-se pe locul trei, la doar 2.742 de voturi în spatele Elenei Lasconi, candidata USR.

PNL va avea șase ministere în noul guvern din coaliția cu PSD și UDMR, între care: Cătălin Predoiu la Interne, Emil Hurezeanu la Externe și Daniel David la Educație. UDMR va prelua ministerele Dezvoltării și Finanțelor.

UPDATE 1. PSD va avea următoarea listă de miniștri:

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr;
Ministerul Justiției – Radu Marinescu;
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu;
Ministerul Economiei – Bogdan Ivan;
Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila;
Ministerul Muncii – Simona Bucura-Oprescu;
Ministerul Culturii – Natalia Intotero;
Ministerul Agriculturii – Sorin Barbu.

Două ministere la UDMR

Kelemen Hunor anunță că UDMR va avea două ministere, cel al Dezvoltării și cel al Finanțelor. Cele două portofolii vor fi preluat de Attila Cseke, respectiv Barna Tánczos.

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a susținut o conferință de presă după Biroul Politic al partidului, care a validat propunerile pentru funcțiile de ministru în noul guvern. PNL va avea șase ministere, dintre cele 16 câte vor fi în noul Executiv, după cum urmează:

Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier.
Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Austria).
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș.
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca).

”Aceștia sunt colegii care vor reprezenta PNL în guvernul care se va forma mâine. Vom avea un candidat unic la funcția de președinte. Sperăm că de mâine noul guvern să între în pâine, să ia măsuri pentru un stat mai eficient, pentru reforme”, a declarat Ilie Bolojan.

Întrebat de ce PNL a cedat Ministerul Dezvoltării, Ilie Bolojan a răspuns: ”Aici, din respect pentru țara noastră și fără a intră în discuții despre ceea ce s-a întâmplat în coaliție, am luat decizii pentru țară. România trebuie să aibă un guvern stabil, nu guverne minoritare”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te