EXCLUSIV PNL caută înlocuitor pentru omul lui Ion Iliescu de la Culte

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 23.06.2020 - 12:28
Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte

PNL caută în aceste zile un înlocuitor pentru Victor Opaschi, actualul șef al Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), au declarat surse din mediul politic pentru Newsweek România.

SHARE

Prestația lui Victor Opaschi în fruntea SSC a fost criticată în ultimul Raport al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă. Documentul face referire în mod explicit la atitudinea nepotrivită a acestuia față de un incident petrecut la Constanța anul trecut, când un diplomat american a fost umilit public de către un omolog turc, sub privirile nepăsătoare ale lui Opaschi.

În noiembrie 2019, adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scena unui eveniment dedicat nașterii profetului Mahomed, de către consulului general al Turciei la Constanța, Sulhi Turan.

„Pe 18 noiembrie, diplomați turci au întrerupt un eveniment religios organizat de comunitatea musulmană locală, împiedicând un invitat să-și țină discursul. Liderii comunității musulmane au precizat că oficialii guvernamentali prezenți la eveniment, deși nu au contestat dreptul comunității de a organiza astfel de evenimente, nu au avut nicio reacție după incident”, preciziează raportul diplomației americane.

Mai mult decât atât, Departamentului de Stat critică indirect politicile Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), condus de Opaschi. Documentul subliniază faptul că, „potrivit unor membri ai comunității musulmane, sprijnul financiar inadecvat al Guvernului român (care se derulează prin SSC- n. red.), în special sub forma salariilor pentru imami, a vulnerabilizat comunitatea musulmană în fața radicalizării și influenței externe, din țări precum Turcia, Rusia sau Arabia Saudită.”

(„On November 18, Turkish diplomats interrupted a religious event organized by the local Muslim community, disrupting an invited speaker and blocking her from delivering prepared remarks. Muslim community leaders said government officials present at the event did nothing to defend their right to hold events as the community saw appropriate, but they took no action following the incident. According to members of the Muslim community and other observers, the government’s inadequate financial support, primarily in the form of salaries for imams, made the Muslim community vulnerable to radicalization and outside influence from countries such as Turkey, Russia, and Saudi Arabia.”- fragment în limba engleză din Raportul Departamentului de Stat)

Citește și: 

EXCLUSIV Opaschi, în vizorul SUA. Departamentul de Stat cere explicații Președinției României

Indiferența șefului SSC față de umilirea diplomatului american este de notorietate. Abia în momentul în care a fost solicitat de Hotnews.ro să dea o declarație publică pe subiect, Victor Opaschi s-a limitat a spune că "incidentul este regretabil”.

Urmare a acestui raport, Președinția României a fost nevoită să dea explicații Washingtonului. 

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a confirmat, în emisiunea Newsweek Live, că Victor Opaschi „nu este bătut în cuie” în funtea Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC). Întrebat de jurnalistul Sabin Orcan de ce menține în funcții publice personaje controversate, șeful Guvernului a explicat că a ținut cont de „dorința cultelor religioase și a minorităților naționale din Parlament”. „Nimeni nu este însă bătut în cuie”, a spus Orban.

Politruc comunist

Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte este o anomalie, despre care Newsweek România a scris pe larg în ultima perioadă de timp.

Înainte de 1989, Opaschi a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era oprimarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor.

Între 1982- 1983, Opaschi a fost inspector, după ce anterior lucrase, între 1971 și 1982, ca ”cercetător științific” la Institutul de Științe Politice, subordonat Secției de Agitație și Propagandă a CC al PCR.

Anterior, Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR.

De altfel, Ponta este cel care l-a adus pe Opaschi în guvern, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură si culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te